Proje taahhüt alanında hizmet veren Asunim, 7 farklı ülkede faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’de 180 MW büyüklüğündeki güneş enerjisi santralinin kurulumunu gerçekleştiren Asunim, uluslararası alanda 950 MW büyüklüğünde bir portföy yönetiyor. Yeni dönem hedeflerini ve üzerinde çalıştıkları projeleri görüştüğümüz Asunim Genel Müdürü Umut Gürbüz ile Türkiye’deki faaliyetlerinden de söz ettik. 

Güneş enerji sektörüyle ilgili 2019 yılı beklentilerinizi ve gündem konularını öğrenebilir miyiz? Bu gelişmelere paralel olarak 2019 yılı projelerinizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Asunim olarak, 7 farklı ülkede yer alan ofislerimiz ile uluslararası alanda 950 MW, Türkiye genelinde ise, 180 MW büyüklüğünde güneş enerjisi santrali kurulum ve tedarik referansına sahibiz. Türkiye’de 2018 yılı içerisinde 36MW’lık bir kurulum gerçekleştirdik ve seneyi 40MW’ın üzerinde kapatmayı hedefliyoruz. 2019 yılı için ise hedeflediğimiz 40-60MW arası bir kurulum mevcut. Bu hedefimizin büyük bir kısmını da hali hazırda finansmanı onaylanmış ve kesinleşmiş projeler oluşturuyor. Türkiye’nin yanında Mısır ve Dubai’deki şirketlerimiz ile de yoğun faaliyetlerde bulunuyoruz. Ortadoğu bölgesinde 100MW’ın üzerinde bir proje portföyümüz bulunmakta ve bu projeleri 2019-2020 senelerinde hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Elektrik piyasalarındaki yükselişin devam etmesiyle birlikte fabrikalar enerjisini üretmeye yönelik yatırımlar gerçekleştiriyor. Endüstriyel çatılara yönelik çalışmalarınızı öğrenebilir miyiz?

Çok yakında başlayacağımız birçok çatı projemiz mevcut. Bunlardan ilki Türkiye’nin önde gelen Alüminyum üreticilerinden bir tanesi. Etap etap toplamda 4MW’ları bulacak bu projenin ilk etabını önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Yine tekstil ve gıda alanlarında bulunan birçok fabrika için öz tüketim projelerimiz mevcut.Ülkemizin sanayi gücünü göz önünde bulundurduğumuzda çatı üzeri GES ve öztüketime dayalı sistemler konusunda Avrupa’ya kıyasla son derece gerideyiz. Ülkemiz sanayisinin daha rekabetçi hale gelmesi için, sanayicinin enerji maliyetlerini düşürmesi önemli bir rol oynuyor, bunun da yolu, çatı üzeri GES’lerin yaygınlaşmasından geçiyor.

Asunim olarak, çatı üstü güneş enerji santrallerinin kurulumunda öncü bir EPC firmasıyız. Türkiye’de kurulan tüm çatı üzeri GES’lerin yüzde 15’inde bizim imzamız bulunuyor. Öyle ki daha önce bizi tercih eden yatırımcılarımız ikinci projelerinde de bir kez daha bizi tercih ediyorlar. Referanslarımız arasında Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin yanı sıra dünyanın en büyük beşinci çatı üzeri GES’i, Türkiye’nin en büyük meyve entegre tesisi gibi projeler yer alıyor. Bu projelerle birlikte Türkiye’de 6 farklı OSB içinde tamamlamış projelerimiz bulunuyor.

Çatı sistemlerinin kurulumuna baktığımızda, arazi sistemlerine göre çok daha zor ve mühendislik becerisi gerektiren uygulamalar. Çatı üzeri güneş enerjisi üretim tesislerinde birçok derin analizin ve doğru tasarımın yapılarak projelendirilmesi ve uygulanması gerekiyor, parametreden bir tanesinin eksik olması durumunda, hem bina güvenliğinde hem de sistem verimliliğinde önemli risklerin oluşabilir.

Son dönemde üzerinde çalıştığınız ve devreye aldığınız GES projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’nin dördüncü lisanslı GES projesi Hamal GES’i başarıyla devreye aldıktan sonra, Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait ve Konya’da bulunan, iki adet, toplam 24 MWp’lık lisanslı GES projesinin geçici kabulünü de başarıyla tamamladık. Türkiye’de kurulumu tamamlanan toplam on adet lisanslı GES projesinin dördünün kurulumu bizlere ait, bu da Türkiye güneş enerji sektöründe, çatı pazarından sonra lisanslı GES segmentinde de gerek hizmet kalitesi gerekse kurulu güç dikkate alındığında lider konumda olduğumuzu gösteriyor.

Tüm projelendirme ve mühendislik hizmetleri Asunim’in Avrupa’daki mühendislik departmanı tarafından, en güncel teknikler ve Asunim’e özel yazılımlar kullanılarak yapıldı. Projenin başlangıç aşamasından kabul aşamasına kadar, Dünya Bankası Kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) dünya çapında temsilcisi olan ARUP bağımsız denetim şirketi tarafından üç faz olarak gerçekleştirilen denetimler başarıyla tamamlandı. Onlarca uluslararası danışmanın yer aldığı, IFC ve EBRD’nın da ortağı olduğu, Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait, bu iki lisanslı projede, tüm projelerimizde olduğu gibi piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en sofistike mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde projeyi tam zamanında ve ayırılan bütçe içinde başarıyla tamamladık. Lisanslı olarak Konya’da hayata geçirilen toplam 24 MWp kapasitesinde olan bu iki santral 25 yıl boyunca, yaklaşık 1TWh elektrik üretecek ve 0,6 milyon ton CO2 emisyonundan kaçınılacak. Projelerin kurulumu 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Yaklaşık 362 bin metrekarelik alanda yer alan güneş santrallerinde, Türkiye’de üretilen Phono Solar güneş panelleri, ABB marka inverter ve Staübli marka anti termit solar kablo kullanıldı. Projenin bakım onarım faaliyetleri ise Asunim’in iştiraki olan, 200MW’lık portföyü ile GES bakım ve onarımı alanında lider; Maxima Enerji tarafından yürütülecek.