Enerji sektöründe mühendislik ve taahhüt hizmetleri vermek amacıyla 2017 yılında kurulan IDS Enerji, kendi enerjisini üretmek isteyen fabrikalar için özel projeler hazırlamaya devam ediyor. Son olarak Adana’da faaliyet gösteren Bakırlar Tekstil fabrikasının çatı üzeri GES projesini devreye almaya hazırlandıklarını söyleyen IDS Enerji Genel Müdürü Selim Çelik, “Özellikle Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerimize geliştirdiğimiz projelerle ve onlarında yatırım planlarının içerisinde projelere yer vermesiyle 2019 yılının sektörümüz için aktif bir yıl olacağına inanıyoruz.” dedi. 

İDS Enerji’nin kuruluşundan ve geldiği noktadan kısaca bahsedebilir misiniz? 

IDS ENERJİ 2017 yılında enerji sektöründe mühendislik ve taahhüt hizmeti vermek üzere ZAHİT Group Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay’ın teşvikleriyle kurulmuştur. Firma sahibi olarak ben ve ekip arkadaşlarımız zaten sektörde aktif olan kişiler olduğumuz için kaldığımız yerden devam ettik diyebiliriz. Kurulduğu andan itibaren hem solar sektörde hem de yeni tesis edilen sanayi kuruluşlarının elektromekanik alanlarında kurulumlarına ve mühendislik hizmetlerine hızla devam etmektedir. Firma olarak prensiplerimiz içinde yer aldığı gibi bölgemizde ve genelde en büyük değil sektöründe akla gelen ilk marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Son dönemde sanayi alanında devreye aldığınız çatı üzeri GES projeleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Toplam kurulu gücünüz nedir? 

Özellikle 2018 yılı sonu ve 2019 yılı başında solar sektör öztüketim projelerinin yapılacağı bir döneme girmiştir. 2019 yılı başında start verdiğimiz Bakırlar Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ye ait 4 MW kurulu güce sahip öztüketim projemize başladık ve nisan sonunda tamamlayıp devreye almayı planlıyoruz. Özellikle Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerimize geliştirdiğimiz projelerle ve onlarında yatırım planlarının içerisinde projelere yer vermesiyle 2019 yılının sektörümüz için aktif bir yıl olacağına inanmaktayız.

Bakırlar Tekstil için gerçekleştirdiğiniz çatı üzeri GES projesi 4 MW kurulu güce sahip. Proje ürettiği elektriği tamamen kendi öztüketimi için mi kullanıyor yoksa fazlasını şebekeye satıyor mu? 

Bakırlar Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. de Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bakır başta olmak üzere tüm yönetim kurulu üyeleri özellikle işletmelerinin en büyük gideri olan enerji giderini azaltmak, sanayici olarak enerji ihtiyacından dolayı da oluşan cari açığın kapanmasına bir nebze de olsa katkı sağlamak amacı ile üretilen enerjinin tamamının kendi işletmelerinde kullanılması üzerine böyle bir yatırıma imza atmışlardır.

Fabrikanın bulunduğu lokasyonu güneş enerjisi açısından değerlendirebilir misiniz? Avantajları nelerdir?

Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesis ülkemizin en iyi ışınım alan bölgeleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Özellikle öztüketim olması ve işletmenin hemen üzerinde kurulu olması açısından yatırım maliyeti olarak daha ekonomiktir. Bu tip bir tesis ülkemizde 5,5- 6 yıl gibi bir sürede kendini amorti edebilmektedir. Sistemde 14860 adet Hanwha QCELLS e Q.ANTUM serisine ait paneller kullanılmıştır. 

Türkiye’nin çatı üzeri GES pazarı ile ilgili gelişmeleri paylaşabilir misiniz? Fabrikaların bu alana daha fazla yatırım yapması için neler yapılmalıdır? 

Önümüzdeki günlerde yönetmelikte öztüketim projelerini direk ilgilendirecek olan aylık mahsuplaşma üzerine bir düzenleme olacaktır. Çatı pazarını oluşturan sanayi tesisleri 7 gün 24 saat esasına göre çalıştıkları düşünüldüğünde yönetmelikteki bu değişiklik özellikle bu yatırımı daha cazip hale getirecektir. Özellikle fabrikalarımız çatıları statik açıdan uygun ve ihtiyaç duyulan enerji için yeterli çatı alanı var ise aylık enerji tüketimlerini referans alarak tüm çatılarına güneş panelleri kurarak enerji giderlerini düşürmelidir.