Plakalı eşanjör üretimi ile 2005 yılında endüstriyel faaliyetlerine başlayan Ekin, MIT(Made in Türkiye) markasının doğuşu ile birlikte plakalı eşanjörlere ek olarak günümüzde lehimli eşanjörler, genleşme tankları, paslanmaz hijyenik plakalı eşanjörler, paslanmaz tanklar, pompa ve vana grubu, sıcak su ve buhar kazanları, blowerlar, boylerler ve paket sistemler(özel imalat alanımız) gibi birçok ürünüyle gıdadan kimyaya, inşaattan otomotive, denizcilikten kozmetiğe çok geniş bir alana hitap ediyor.
Yakın dönemde denizcilik sektörüne yönelik sunduğu plakalı eşanjörleri için; kalite, sağlık, güvenlik ve sürdürülebilirlik alanlarında özelleştirilmiş sertifikasyon ve denetim hizmetleri veren Bureau Veritas sertifikasını almaya hak kazanan Ekin, böylece bu ürünlerini engelsiz bir şekilde tüm dünyaya satışını yapabilecek konuma ulaştı. Üretim süreçlerine gerek yüksek teknolojili makina, gerek otomasyon teknolojileri sayesinde kaliteden ödün vermeden hızlı ve hassas üretim yapabildiklerini söyleyen Ekin Endüstriyel Basın ve Halkla İlişkiler Direktörü Hayriye Sevil, “Tank imalatını baz aldığımızda, personelimiz bunu bir günde kaynatırken, robot kaynak ile bu işlemi iki üç saate indirgiyoruz. Dolayısıyla iş sürecini hızlandırırken kaliteden de ödün vermiyoruz” diyor. Hayriye Hanım, kapak konumuz özelindeki soruları yanıtladı:
Ekin Endüstriyel’in kısaca yapılanması ve ürün çeşitleri hakkında bilgiler verir misiniz?
Ekin, 2005 yılında plakalı eşanjör üretimi ile sektöre giriş yapıyor. Aslında bir başarı hikayesi diyebiliriz. Ülkemizde ilk yerli üretim firması olarak sektöre giriş yapmamız bizim için oldukça onur verici bir durum. Bunun gerektirdiği sorumluluklara da sahibiz. MIT(Made in Türkiye) markamızın doğuşu ile birlikte Plakalı Eşanjörler’e ek olarak Lehimli Eşanjörler, Genleşme Tankları, Paslanmaz Hijyenik Plakalı Eşanjörler, Paslanmaz Tanklar, Pompa ve Vana Grubu, Sıcak Su ve Buhar Kazanları, Blowerlar, Boylerler ve Paket Sistemler(özel imalat alanımız) gibi bir çok ürünün imalatına başladık. Bugüne geldiğimizde azim ve ekip ruhuyla, ileriye yönelik gelişmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Talepleri ve müşteri geri bildirimlerini önceliklerimiz olarak benimsiyoruz. Birçok sektöre dokunuyor olmamız yorucu olsa da bizim açımızdan oldukça dinamik bir sinerji yaratıyor. Gıdadan kimyaya, inşaattan otomotive, denizcilikten kozmetiğe çok geniş bir alana hitap ediyoruz. Her geçen gün üretim fabrikalarımıza yenilerini ekleyerek de büyümeye devam ediyoruz. Bugün Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, Kırklareli OSB, Aksaray OSB ve Maltepe Üretim üslerimize ek olarak Karabük’te temelini attığımız 10 bin metrekare kullanım alanlı üretim alanımızın 2 sene sonra bitmesini bekliyoruz.
Ürettiğiniz makinaların kontrol mekanizmaları ve otomasyon sisteminiz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Makina durması demek üretimin aksaması akabinde maliyet sorunlarının ortaya çıkması demektir. Bu zincirin kırılması ciddi anlamda aksama ve üretimsel kayıplara neden olmaktadır. Makina üretimi ve tasarımı yaptığımız için birçok riski ve süreci göz önünde bulunduruyoruz. Ekip olarak bunları yaparken en büyük önceliğimiz sahadan aldığımız feed-back’lerdir. Feed-back alırken makina operatörü, bakımcısı, ilgili mühendisi, vardiya amiri ile konuşup makina iyileştirmesi, güncellemesi yapıyoruz. Böylece sahada yaşanan sorunları ön görebiliyoruz. Makinaların kendi içlerinde bir kontrol mekanizması bulunuyor. Örneğin; sistemde 2 adet eş yaşlanmalı motor varsa, 1. motor devreye girdiğinde sistem akışı göremediyse motoru yakmamak için durduruyor. Sonrasında ekrana uyarı vererek operatörü uyarıyor. Sistem kendini kontrol ediyor. 2. motor devreye giriyor ve akış bilgisi okunamaz ise iki motoru arızaya düşürüp, ekrana maddeler halinde “Vanaları kontrol ediniz, emme-basma hatlarını kontrol ediniz, akış sensörünün kontrol ediniz.” uyarısını veriyor. Operatör bakımcıya bilgiyi verdiği zaman kontrol etmesi gereken adımlar ve arızanın nereden kaynaklandığı bellidir. Check list olmasının yanı sıra ekran çözümleri içeren bilgiler de bulunuyor. Böylece bakım personeli de zorlanmadan ve zaman kaybı olmadan çözüme odaklanıyor.
“OTOMASYON SİSTEMİMİZ HER DAİM GELİŞMEYE VE YENİLİKLERE AÇIK”
Üretim süreçlerinde ne tür otomasyon teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?
Otomasyon teknolojileri olarak için TIA Portal, Unilogic, Visilogic vb. birçok program, sensör tipi olarak akış, iletkenlik, sıcaklık, basınç gibi birçok sensör tümleşik olarak kullanılıyor ve kendi içlerinde ilgili programlarımız ile konuşuyorlar. Sistem bütün verileri değerlendirip ilgili ekipmanlara müdahale ediyor. Böylece operatör gözünden kaçsa bile otomasyon sistemi korumaya alıyor. Hataları kaydedip, bilgi veriyor. Geriye dönük arıza tespit etme, geliştirme yaparken veri analiz etme gibi fonksiyonlar sayesinde sistem sürekli gelişmeye açık kalıyor.
Üretim süreçleri nasıl ilerliyor, bünyenizdeki yeniliklerden söz etmek ister misiniz?
Üretim süreçlerimizde preslerimiz, vinçlerimiz, CNC, freze ve robotlarımız bulunuyor. Makinalar çalışma arkadaşlarımıza kolaylık sağlarken hassas üretim de yapıyorlar. Kaliteli malzeme üretmenin yanı sıra süreç de hızlı ilerliyor. Tank imalatını baz aldığımızda, personelimiz bunu bir günde kaynatırken, robot kaynak ile bu işlemi iki üç saate indirgiyoruz. Dolayısıyla iş sürecini hızlandırırken kaliteden de ödün vermiyoruz.
Dijital dönüşüm günümüzde oldukça önem taşıyor. Endüstri 5.0 çalışmaları yapılırken 4.0 ı bitirmemiz gerekiyor. 4.0 çalışmalarımızda makinalarımıza daha komplike yazılımlar ve tedbirler uyguluyoruz. Mesela pres kontrol sistemimiz üzerinden hangi personel, sac kalitesi, kalınlığı, pres tipi gibi birçok parametre okunup SQL Server üzerinden değerlendirilebiliyor. Böylece stok durumu, bekleyen ürün, hazır ürün ve işlem gören ürün görülebiliyor. Üretim hızımızı ve müşteriye verilecek termin sürelerimizi de bu sayede otomatik ayarlayabiliyoruz.
Birazda ihracat ağırlıklı bir firma olarak gündeminizdeki yeni gelişmelerden bahseder misiniz?
Küreselleşmek bizim en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Dünya pazarlarını, ekonomiyi oldukça yakından takip ediyoruz. İhracat operasyonlarımızı ülke bazlı bayiliklerimiz ile yönetiyoruz. Bu pazarlarda bizi temsil eden iş ortaklarımıza MITpoint diyoruz. Özbekistan ve Rusya’da imalat yapmakla birlikte, Macaristan, Bulgaristan, Almanya, Slovenya, aramıza yeni katılan Mısır’da ve daha birçok ülkede MITpointerimiz mevcut. Her ülkenin kalite standartlarına hakimiz ve ihracat odaklı bir firma olarak da tüm sertifikalara sahibiz. Bununla birlikte yeni bir gelişme olan, Bureau Veritas sertifikasının süreçlerinden de bahsetmek isterim.
Denizcilik sektöründe plakalı eşanjörlerimizin satışında uluslararası bazı engellere takılmıştık. Bilindiği üzere dünya genelinde Bureau Veritas, kalite, sağlık, güvenlik ve sürdürülebilirlik alanlarında özelleştirilmiş sertifikasyon ve denetim hizmetleri sunuyor. Sektörün sertifika anlamında gereksinimlerini anlamaya çalıştık ve Bureau Veritas sertifikasını almak için harekete geçtik. Başvurumuzu yaptıktan kısa bir süre sonra denetim ve değerlendirmeler sonuçlandı. Kısa bir sürede de sertifikayı edindik. Şirket olarak kalite, güvenlik ve sürdürülebilirlik bizim için oldukça önemli. Neticede artık plakalı eşanjörlerimizin engelsiz bir şekilde tüm dünyaya satışını yapabiliyoruz.
Yakın dönemde Afrika ve Ortadoğu pazarınızı artırmaya yönelik ne tür çalışmalara imza attınız?
İhracat hacmimizin artmasıyla birlikte, Mısır’da yeni bir distribütörlük anlaşması imzaladık. Mısır konumu gereği Afrika ve Ortadoğu pazarı arasında ticari köprü görevi gören ülkelerden birisi. Ülkenin ekonomisi gelişmekte ve yeniliklere oldukça açık. Kayan Trading Engineering firması ile yaptığımız bayilik anlaşması, Libya, Ürdün, Suudi Arabistan ve Sudan gibi ülkelerde de elimizi oldukça güçlendirdi. Amaç olarak Mısır’da stok tutarak, Ortadoğu ve Afrika pazarlarındaki iş ortaklarımız için de teslim sürelerini kısaltmak istiyoruz.
Sürdürülebilirlik temeline dayanan çevre dostu ürünler dünyanın gündemine oturmuşken sizin de buna yönelik üretim planlarınız var mıdır?
Ar-Ge ve üretim alanında hız kesmeden gelişmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Yenilikçi, sürdürülebilir bakış açımızla yurt içi/yurt dışı kapasitemizi artırıyor, iş ortaklarımıza daha iyisini sunabilmek için üretim alanlarımıza da yenilerini ekliyoruz. Soğutucu akışkanı CO2 olan plakalı eşanjörlerimizi çevre dostu konsepti ile üretmeye başladık. MITCO2 eşanjörlerimizi üretirken sürdürülebilir enerji üretim sistemlerini göz önünde bulundurduk. Hedefimiz yenilenebilir enerji projeleri geliştiren şirketler, enerji endüstrisi, gıda endüstrisi gibi enerji verimliliği sağlayacak sektörlerdi. Çevre dostu MITCO2 eşanjörümüz, mali açıdan avantajlar sunacağı gibi çevresel sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufunda da önemli rol oynuyor. Tüm dünyada oldukça iyi geri dönüşler sağlıyoruz.
Aralık ayında düzenlenecek olan Kazan ve Basınçlı Kap Zirvesine katılıyorsunuz. Bu zirveden beklentileriniz nelerdir, ne gibi geri dönüşler sağlanabilir, öngörünüz var mıdır? Hangi ürünleri sergileyeceksiniz?
Ekin olarak yıllardır sunduğumuz optimum mühendislik çözümlerimizi, yüksek standart ve kalitede ürettiğimiz ürünlerimizi iş ortaklarımıza sunmaktan mutluyuz. Üretimini yaptığımız en önemli ürünlerimizden olan Buhar Kazanları ve Sıcak Su Kazanları’nı sergilemeyi planlıyoruz. Tabi ki sergilemeyi düşündüğümüz başka ürünlerimiz de mevcut fakat bu şimdilik sürpriz olsun. Kazanlarımız ile ilgili yüksek verim ve maksimum enerji verimliliği gibi konulara çok dikkat ediyoruz.
İmalatını gerçekleştirdiğimiz Buhar ve Sıcak Su Kazanları ile yurt dışındaki iş ortaklarımıza yıllardır verdiğimiz desteği, yurt içindeki partnerlerimize de kalitemiz, satış sonrası desteklerimiz ve gerekli sertifikasyonlar ile veriyoruz.
Basınçlı Kap Zirvesi ülkemizde çok önemli bir yere sahip. Biz de bu etkinlikte bulunarak, ziyarete gelecek olan yerli ve global iş ortaklarımızı ağırlayacağız ve çözüm odaklı mühendislik vizyonumuzu sunuyor olacağız.
Bu zirvenin, katılım sağlayan tüm üretici firmalar için birlik/beraberlik ve sektörel çözümler açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.