Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Uluslararası Enerji Zirvesi'nin açılışında bir konuşma gerçekleştirdi. Dönmez, enerjide üç temel eğilimin orta vadeli dönemi şekillendireceğinin altını çizdi ve üç eğilimi şu sözlerle anlattı: “Bu eğilimin ilki emtialardaki yukarı yönlü eğitim olacak. Bu yıl farklı olaylar nedeniyle küresel reseyon olsa da bazı uzmanlara göre resesyonlar değil finansal krizler enerji açığını kesebiliyor. Bu sebepten ötürü yeni bir yüksek fiyatlı emtiralar dönemi görünüyor. Bu durumun basit bir nedeni bulunuyor. Talep daha canlı ve etkin. Tek çözümü ise daha fazla yatırım yapmak. Türkiye artık 100 bin MW’ı geçen bir kurulu gücü bulunuyor. Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer enerji, enerji teknolojileri gibi adımlarla kendi enerji dönüşümünü sürdürüyor. Enerjide öz yeterliliğimizi sağlıyoruz. Bu sayede de üretim, dağıtım ve piyasalarda merkez olma hedefimize daha somut bir adımlarla yaklaşıyoruz.  
” dedi. 

İKİNCİ EĞİLİM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE 

Dönmez, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “İkinci eğilim dediğimiz konu iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji güvenliği dengesi konusunda olacak. Üçüncü eğilim ise jeopolitik konular. Yakın coğrafyamız sürekli kriz üretmeye yakın bir yapısı bulunuyor. Özellikle son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna krizi ile jeopolitik hassasiyet daha sert yaşamaya başladı. Jeopolitiğin tek bir panzehiri var. Kendi insanımız, teknolojimiz ve kaynaklarımızı maksimum derecede kullanmak. Devletin en önemli göre yer üstü ve yer altı kaynaklarını sonuna kadar değerlendirmektir. Kendi kaynaklarını en çok kullanan ülkeler avantajlı konumda yer alıyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devleri kendi gaz kaynaklarıyla Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gönderimi yapıyor. Ayrıca İsrail, Avrupa'nın enerji jeopolitiğinde yer almak için adımlar atıyor."

AKENERJİ HİBRİT TESİSİ DEVREYE ALACAK AKENERJİ HİBRİT TESİSİ DEVREYE ALACAK

TÜRKİYE GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİNDE AVRUPA'DA İLK SIRADA

Dönmez, Türkiye’nin enerji konusunda ulaştığı konularla ilgili olarak şu rakamları paylaştı: “Türkiye, elektrik üretiminde yerli kaynak kullanımını yüzde 65 seviyesine yükseltti. Yenilenebilir enerji kaynaklarının payı ise yüzde 50’ye ulaştı. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) RES-3 yarışmalarına ilişkin başvuruların 31 Mayıs'ta, YEKA GES-4'e ise 21 Haziran'da alınacak. Yarışmalar ise başvurulardan kısa süre sonra yapılacak. Türkiye’nin enerji konusunda bağımsızlığını teminat altına alacak adımlar atmaya devam ediyoruz. 2053 yılında sıfır karbon ekomisine geçiş vaatlerimizle ilgili yapacaklarımız bulunuyor. Türkiye’nin bugün yılda 7 bin 960 MW güneş paneli üretim kapasitesi bulunuyor. Dünyada da dördüncü sırada yer alıyor. Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor” 

SON 5 YILDA ENERJİ VERİMLİLİĞİNE 6,45 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Enerji verimliliği alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Dönmez, “Türkiye Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2021 yılında 1,33 milyar dolar yatırım yaptı ve 372 milyon dolar değerinde tasarruf sağladı. 2022 yılında 1,06 milyon ton eşdeğer petrol (TEP) birincil enerji tasarrufuyla ilk defa 1 milyon TEP sınırını aştık. 2021, enerji verimliliğinde en yüksek yatırımın ve en yüksek tasarrufun sağlandığı yıl oldu. Yine geçtiğimiz yıl enerji verimliliği uygulamalarıyla 15,61 milyon ton karbon emisyonunu da engellemiş olduk. Son 5 yıllık döneme baktığımızda enerji verimliliğine toplamda 6,45 milyar dolar yatırım yaptık. Toplamda 1,56 milyar dolarlık bir tasarruf sağladık." bilgisini paylaştı.