Fixa Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Ali Murat Ekin, yapı kimyasalları bina bir kez yapıldıktan sonra telafisi zor olan yerlerde kullanıldığından yapı firmaları, yapı kimyasalları üreticileri ile yakın temas içerisinde olmalı açıklamasında bulundu.

Ekin, kentsel dönüşüm ve benzeri kapsamda yapılan tüm projelerde, inşaatın her aşamasında doğru ve uygun yapı kimyasallarının kullanımının daha proje aşamasında planlanması gerektiğinin de altını çizdi.

“Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız” “Cephelerde Dijitalleşmeyi ve Akıllı Teknolojilerin Kullanımını Artıracağız”

MS Polimer teknolojisi ile Türkiye’de üretim yapan ilk firma olduklarını ifade eden Ekin, "Reaksiyon reçine esaslı ürün gruplarımızda (epoksi, poliürea, poliüretan) yeni ürünler çıkartmak üzere çalışıyoruz. Öte yandan grup şirketimiz IGLOO Cephe Sistemleri’nde uzun süredir sessiz faaliyet gösteriyorduk. Bu yıl yeni ürünlerle ve sistem olarak IGLOO’da yenilikler yapıyoruz. Isı yalıtım ürünlerine ek olarak yapı kimyasallarında en çok tercih edilen çimento esaslı tamir harçları, çimento esaslı şapları, alçı esaslı şapları, çimento esaslı sıva ve örgü harçlarını, çimento esaslı seramik yapıştırıcıları ve derz dolgularını da tüketici ile buluşturduk." diye konuştu.

İnşaat sektöründeki gelişmeler doğrultusunda kullanılan malzemelerin çeşitlilik gösterdiğini aktaran Ekin, "Yapı kimyasalları sektörü inşaat sektörünün görece olarak daha yeni gelişen bir bileşeni. Oysa başta su yalıtımı ürünleri olmak üzere yapı kimyasalları dayanıklı ve konforlu yapıların inşasında kritik öneme sahip ürünlerdir. Yapı kimyasalları yapıların görünmeyen ve yapıldıktan sonra da genellikle ulaşılamayan yerlerinde kullanılıyor, uygun ve doğru ürün kullanılmadığında ise geri dönüşü neredeyse imkânsız sonuçlar ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.

Ürünlerinin uzun süreli AR-GE çalışmaları ile geliştirildiğini ve gereken tüm testlerden geçirildikten sonra satışa sunulduğunu söyleyen Ekin, "Kullanım talimatları, uzun süren güvenlik testleri sonucunda belirleniyor. Bize ürünlerle ilgili gelen şikâyetlere baktığımızda gördüğümüz genel sebep kullanıcı hataları oluyor. Bu nedenle bir üründen en iyi verim almanın yolunun öncelikle kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanmak olduğunun altını çizmek isterim. Öte yandan başta su yalıtımı, ısı yalıtımı ve güçlendirme ürünleri grupları olmak üzere birçok ürün grubu da sistem olarak geliştirilmektedir. Sistem içerisindeki ürünler birbiri ile uyumlu ve birbirlerini destekler ürünlerdir. Kullanıcıların en iyi verimi almak için sistem olarak kullanmalarını öneriyoruz. Bu nedenle bazı ürün gruplarında sistem olarak kullanılması durumunda şartname gereklerine uyulması koşulu ile garanti verebiliyoruz. Doğru yapılan su yalıtımının, binaları depreme karşı koruyuculukta çok büyük önemi olduğunu biliyoruz." dedi.

Ekin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de binaların yaklaşık yüzde 70’inin depreme dayanıklı olmadığının altını çizdi. Ekin, konuşmasına şöyle devam etti: "Binaların yıkılıp tekrardan yapılması oldukça uzun soluklu bir proje. Kentsel dönüşüm ve benzeri kapsamda yapılan tüm projelerde, inşaatın her aşamasında doğru ve uygun yapı kimyasallarının kullanılması daha proje aşamasında iken planlanmalıdır. Bizim sektöre kabul ettirmemiz gereken en önemli şey budur."

Editör: Merve Kaya