1959 yılında İsviçre'de kurulan ve konveyör ruloları üretimiyle sektöre adım atan intralojistik devi Interroll'ün Türkiye Satış Müdürü Sinan Doğru, otomasyon teknolojilerinin bugününe ve geleceğine dair değerlendirmelerini paylaştı.

"DÜNYANIN GERİSİNDE KALIRSANIZ OYUN DIŞI KALIRSINIZ"

15-20 yıl öncesine kadar tesis içi lojistik faaliyetlerinin manuel olarak yapıldığını dile getiren Sinan Doğru, bu nedenle kayıt tutma ve izleme konularında problemler ve hatalar olduğunu belirterek, "Teknoloji son 15-20 yılda ciddi bir gelişme yaşadı. Türkiye'de de otomasyon yatırımları son 10-15 yılda hız kazandı. Dünya artık çok hızlı ve manuel iş gücüyle bu hıza yetişebilmek mümkün değil. Bu nedenle her sektörden firmanın otomasyon yatırım ihtiyacı doğdu ve yatırımlar hız kazandı. Otomasyon hızın yanı sıra hataları da minimize etmeye olanak sağladı." dedi.

Otomasyon yatırımlarının maliyetlerinin firmalara başlangıçta yüksek geldiğini ancak yatırımın geri dönüş süresinin de önemli olduğunu ve her halükarda otomasyon yatırımlarının yapılmak zorunda olduğunu söyleyen Doğru, şunları söyledi: "Dünyanın gerisinde kalma gibi bir lüksünüz yok. Dünyanın gerisinde kalırsanız oyun dışı kalıyorsunuz. Çok basit ve net." dedi.

Endüstri 4.0'ın bu anlamda ön plana çıktığını söyleyen Sinan Doğru, " Otomasyondaki bu gelişmeler, endüstri 4.0'ın bir sonucudur da diyebiliriz. Bu yeni trende endüstri 4.0'a uyum sağlama konusunda firmaların adım atması gerekiyor." derken; Türkiye'deki firmaların otomasyona geçiş oranlarının sektörden sektöre değiştini, bazı firmaların %50-60 seviyelerinde otomasyona geçiş yaptığını bazı şirketlerin ise %80'in üzerinde otomasyon oranını yakaladıklarını söyleyen Doğru, "Mali problemler olmasa kuşkusuz bu yatırımlar hız kazanacak." diyerek otomasyon ihtiyacının ve isteğinin çoğu firmada olduğunu ancak ekonomik boyutun otomasyon yatırımı yapmakta bir gecikmeye neden olduğunu belirtti.

MITSUBISHI FORKLİFT TÜRKİYE PAZARINA GİRİŞ YAPTI MITSUBISHI FORKLİFT TÜRKİYE PAZARINA GİRİŞ YAPTI