Türkiye'de şirketlerin 2021 yılında dijital dönüşüm harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artacağını öngördüklerini belirten IFS Türkiye'nin Kurucu Ortağı Ergin Öztürk, dijitalleşmeyi gündemine alan sektörlerin başında sanayi kuruluşları, e-ticaret ve lojistik olduğunu belirtti.
“FİRMALAR MÜŞTERİ ODAKLI DİJİTAL ÇÖZÜMLER SUNACAK”
Dijital dönüşümle ilgili yaşanan değişikler doğrultusunda global düzeyde araştırma gerçekleştirdiklerini belirten IFS Türkiye'nin Kurucu Ortağı Ergin Öztürk, “2020 yılı ve sonrası salgın, küresel ekonomiyi arz ve talepte yaşanan değişikliklerle etkisi altına aldı. Buna rağmen katılımcılar ve bilgi teknolojileri alanında karar vericilerden yüzde 52'si dijital dönüşüm harcamalarını artıracaklarını söylüyor. Mevcut yatırımlarını korumayı planlayan katılımcılar ile birlikte bu oran, yüzde 70'e kadar yükseliyor. Veriler, işlerinin ekonomik koşullardan etkilenebileceğini belirten yöneticilerin, dijital dönüşüm harcamalarını genel ortalamaya göre yüzde 20 daha fazla artıracaklarını gösteriyor. Ayrıca, bu yıl firmaların müşteri odaklı dijital çözümler sunmayı öncelik haline getireceği tahmin ediliyor." dedi.
“DÜNYA 143 YENİ MESLEKLE TANIŞACAK”
Öztürk, pandemi sürecinde de görüldüğü gibi, yapay zeka ve veri analitiği gibi teknolojilerin, artık sadece büyük şirketler veya teknoloji şirketleri için değil, endüstri şirketleri için de zorunluluk haline geldiğini, dünyada birçok şirketin halihazırda bu konuda yatırımlar yaptığını anlattı. Dünyada iş liderlerinin yüzde 70'inden fazlasının "yapay zekanın geleceğin iş fırsatı" olduğuna inandıklarını belirtti. Öztürk, MÜSİAD’ın gerçekleştirdiği araştırmayla ilgili de bilgi veren “2030 yılına kadar yapay zeka kullanımının yaygınlaşması, küresel GSYH'ye yüzde 14 artışla ilave 15,7 trilyon dolar katkı sağlayabilir.” dedi. Ayrıca yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler doğrultusunda dünyanın en az 143 yeni meslekle tanışacağının beklendiğinin de altını çizdi. Öztürk, “Dijital dönüşüm, yeni beceri ve yetkinlikler isteyen bir iş gücü gerektirecek. Bu sebeple iş gücünün yeni yetenek ve beceriler kazanması konusunda stratejilerin belirlenmesi önem kazanıyor” dedi. (AA)