Tüyap’ta 14-17 Mart tarihleri arasında ‘Geleceğin Parçası Ol’ sloganıyla düzenlenen WIN Eurasia 2019 Fuarı kapsamında gerçekleştirilen panelde sektörün önde gelen firmalarının yetkilileri dijital dönüşümü konuştu. Moderatörlüğünü Hannover Fairs Turkey Fuarcılık Proje Satış ve İş Geliştirme Direktörü Murat Bayazıt'ın yaptığı WIN Eurasia Dijital Dönüşüm Sohbetleri paneline Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, ROBODER Başkanı ve Simetrik Pro Kurucusu Gürel Yılmaz, Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, Oppent Türkiye Ülke Müdürü Dr. Özgür Salih Mutlu, Entek Otomasyon Genel Müdürü Sami Özkan Dibek ve Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak katıldı.

“İKİNCİ KEZ TRENE BİNME ŞANSINIZ YOK”

Dijital dönüşüm sürecinin gerisinde kalmak istemeyen firmaların hızla Endüstri 4.0’a ayak uydurması gerektiğini kaydeden Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, “Bugün bunu yapmayan firma yakın zamanda oyun dışı kalacak. Maksimum verimlilik ve müşteri taleplerine eksiksiz cevap verebilmek için bu konsepti kendi iş kollarına uygulamak zorundalar. Bu teknoloji çok hızlı gelişiyor. Bu treni bir kere kaçırırsanız eğer, bir sonraki istasyonda trene binme şansınız yok. Çevik olarak şirketlerin hareket edebilme kabiliyetine sahip olması büyük önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

“ESAS OLAN TEKNOLOJİYE HERKESİN ULAŞABİLMESİ”

Cobot’ların dijital dönüşümdeki rolünü anlatan Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, hız, esneklik, zaman ve herkes tarafından kullanılmasının önemine değindi ve ekledi:  “Bugün cep telefonu kullandığımızda hangimiz yazılım yapıyoruz. Bu bir araç. Sizin mutfakta kullandığınız bir aletten hiçbir farkı yok. Amaç farklı aslında. Bu teknolojiyi çok kolay bir şekilde hayatınıza katıp amaçlarınız doğrultusunda doğru yönlendirecek şekilde kendinize katma değer kazandırabilirsiniz. Robotun kutudan çıkarılıp kurulumu yapılması geçmişte uzmanlık gerektiriyordu halen de gerektiriyor. Ama düğmemiz koptuğunda terziye gidiyor muyuz? Hayır, kendimiz çözüyoruz. Zaman, maliyet önemli. Herkesin otomasyona ve teknolojiye erişebilmesi esas olan.” dedi. 

“2 MİLYON YENİ MESLEK GELECEK”

Her yeni teknolojinin yeni fırsatlar getirdiğini belirten Gök, cobot’larla birlikte 2025’e kadar 2 milyon yeni mesleğin insan hayatına gireceğini söyledi. Gök, sözlerine şöyle devam etti: “Değişimin içerisinde cobot’lar, yeni teknolojiler hayatımıza giriyor. Bu bir şeyin sonlanması değil, yeni şeylerin başlangıcı. İşte bunun adı değişim. Bu noktayı doğru yönetebilen toplumlar, ülkeler, insanlar, fabrikalar doğru şekilde yapılanıp refahı yakalayacaklar.” şeklinde konuştu.

“ENDÜSTRİYE ADAPTE EDECEĞİZ”

ROBODER Başkanı ve Simetrik Pro Kurucusu Gürel Yılmaz, toplumun bundan sonraki bilgin ve hikmet odaklı topluma geçişte hakimiyeti elinde bulundurmasının büyük önem taşıdığını ve eğitim sisteminin bu noktada devreye girdiğini söyledi. Günümüzdeki eğitim sisteminin çok fazla teorik olduğunu ve çağın gerisinde kaldığını dile getiren Yılmaz, ROBODER Akademiyi kurmaya çalıştıklarını, Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden mezunları endüstriye adapte edeceklerini söyledi.  
Avrupa’yla entegre olmanın, interneti doğru kullanmanın ve çok iyi İngilizce bilmenin öneminin altını çizen Yılmaz, “Değişimin parçası olmak ya da yok olmak. Yeni çağa hoş geldiniz. Durum bu; ya uyacaksınız ya da yok olacaksınız.” dedi.

“SANAYİDEKİ BİRÇOK PROJEYİ GERÇEKLEŞTİREBİLİYORUZ”

Sağlık sektöründe hayata geçirdikleri Türkiye’deki ilk AGV projelerini anlatan Oppent Türkiye Ülke Müdürü Dr. Özgür Salih Mutlu, “Teknoloji, proje yönetimimiz, yaptığımız entegrasyon gibi birçok başlık var. Son 6 aydır hastane içindeki birçok malzemeyi otomatik olarak taşıyabiliyoruz. Bu işi 15 yıldır yapıyoruz. Avrupa’daki uygulamalarda edindiğimiz deneyim ile Türkiye’de iyi bir sonuç elde ettik. Bu tecrübemiz ile sanayideki birçok projeyi kolayca yürütebiliyoruz.” şeklinde konuştu.