MEXT'te Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Konuşuldu
MEXT'te Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Konuşuldu
İçeriği Görüntüle

Dijital dönüşüm, endüstriyel üretim süreçlerini veri odaklı, esnek ve yüksek verimlilik sağlayan yapılara dönüştürüyor. IoT, yapay zeka, bulut bilişim ve büyük veri analitiği gibi teknolojiler sayesinde makineler arası iletişim sağlanıyor, üretim hatları kendi durumlarını analiz ederek bakım ihtiyaçlarını öngörebiliyor ve üretim süreçleri gerçek zamanlı optimize edilebiliyor. Bu dönüşüm, sadece maliyetleri azaltmakla kalmıyor; aynı zamanda kaliteyi artırıyor, atık miktarını azaltıyor ve kaynak kullanımını daha sürdürülebilir hale getiriyor.

Birçok sektörde yönetici pozisyonunda çalışan Global Dijital Dönüşüm Lideri ve Strateji Mimarı Gül Aktaş Kuş, ST Endüstri Radyo'da katıldığı Üretimin Yeni Vizyonu programında dijital dönüşümün, endüstriyel üretim süreçlerini nasıl şekillendirdiğine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

ÜRETİM SÜREÇLERİ YENİDEN TASARLANIYOR

Bu değişimin bambaşka bir dönüşüm yarattığını söyleyerek sözlerine başlayan Kuş, şöyle konuştu: "Bence dijital dönüşüm üretim süreçlerini bambaşka bir şekilde dönüştürüyor. Aslında tamamen manuelden dijitale şeklinde bir dönüşüm olmuyor. Yeniden tasarlanıyor bu üretim süreçleri. Yapay zekalarla, IOT teknolojileriyle, analiz teknolojileriyle yeniden şekillendiriliyor diyebilirim. Biraz daha tam zamanlı kaliteyi görmemizi sağlayan, üretimin verimliliğini anında görmemizi sağlayan, üretimde çıkan hataları ya da duraksamaları anlık olarak izleyebildiğimiz sistemlere dönüşüyor. Önceden hayatımızda yalın üretim vardı. Yalın üretimde biz biraz daha edilgen yapıda çalışıyorduk. Bir sistematiğe doğru ilerleyip o sistematikle üretimi yönetiyorduk ya da prosesleri tasarlıyorduk. Ama burada edilgen yapış bir hata oluyordu, bir problem oluyordu. Sonra bir araya geliyorduk; "Neden biz bu hatayla karşı karşıyayız? Bir sonraki seferde bunu yaşamamak için hangi aksiyonları almalıyız?" diyorduk. Ama dijital dünyayla beraber artık ne oldu sorusunu soramıyoruz. Çünkü dijital sistemler bize direkt ne olduğunu, o hatanın ne zaman olduğunu, hangi koşullarda ve hangi sıklıklarda bu hatayı elde ettiğimizi anında gösterebiliyor. Dolayısıyla daha çabuk aksiyon alır hale geliyoruz. Yani edilgen yapıdan daha etken bir yapıya dönüşüyor üretim süreçleri."

Dijital dönüşüm, sanayinin geleceğini daha akıllı, hızlı ve çevre dostu bir şekilde şekillendiriyor. Bu dönüşüm sayesinde üretim tesisleri, anlık veriye dayalı karar alma yeteneği kazanarak operasyonel verimliliklerini üst seviyeye taşıyor. İnsan-makine iş birliği güçlenirken, çalışanlar tekrarlayan görevlerden ziyade daha stratejik ve yaratıcı işlere odaklanabiliyor. Ayrıca dijital izlenebilirlik, kalite kontrol süreçlerini iyileştiriyor ve tedarik zincirinde şeffaflığı artırıyor. Böylece dijital dönüşüm, sadece bugünün ihtiyaçlarına değil, geleceğin rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi modeline de zemin hazırlamaya devam ediyor.