Test çalışmalarına başladıkları yeni sipariş toplama AGV’lerinin yakında e-ticaret sitesinin deposunda çalışmaya başlayacağını ifade eden iROB Satış Müdürü Ozan Akikol, artık müşterilerine anahtar teslim intralojistik çözümler sunabilme noktasına geldiklerini vurguluyor.

İntralojistik konusunda pandemiyle birlikte artık kendilerini daha kolay ifade edebildiklerini dile getiren Akikol ile yakında bir e-ticaret sitesinin deposunda çalışmaya başlayacak yeni sipariş toplama AGV’lerinden yazılım çözümlerine, standart transpaletleri otonomlaştırma kiti çalışmalarından AGV’lerinin yurt dışı ihracatına kadar birçok konuyu konuştuk.

Test çalışmalarına başlayan yeni sipariş toplama AGV’nizi hangi amaca yönelik geliştiriyorsunuz?

Yeni AGV’mizi, e-ticaret sitelerine yönelik sipariş toplanması amacıyla geliştiriyoruz. Yakın zamanda e-ticaret sitesinin deposunda saha test çalışmalarına başlayacağız. Avrupa içinde aynı zamanda otomatik depolama sistemleri içerisinde çalışacak sistemler için de AGV’ler geliştiriyoruz. Farklı konseptlerde palet transferleri, karanlık fabrika konseptleriyle ilgili çalışmalarımız var. Bunlara ek olarak, bünyemizde geliştirdiğimiz iROB AGV LAB yazılımında final aşamasına geldik. Onu da WMS, MES ve SAP sistemleriyle entegre çalışabilecek hale getiriyoruz. Yazılım tarafında da, farklı modem tarafında da birtakım gelişmelerimiz söz konusu. 

Yeni model AGV’nizin özellikleri nelerdir? Bunun haricinde otomatik transpalet konusunda da yeni gelişmeler var.

100 kg’de tutmayı düşünüyoruz. Kare olarak baktığımızda 60-60’a yakın bir formda. Otomatik depoda oluşan siparişleri alacak, kargolama alanına kadar götürecek. Farklı versiyonlarını da çalışıyoruz. Otomatik sorterler’den, konveyörlü bir yapıyla veya miniload sistemlerinden plastik kasaları kendisi otomatik olarak alacak ve gidip ilgili noktaya bırakacak versiyonlarını da çalışıyoruz. Farklı farklı konseptleri var. Cihaz küçük olunca, istediğiniz alana yerleştirebiliyorsunuz ve dar alanlarda çalışabiliyorsunuz. Cihazın engel sakınma özelliği var. Engellerin etrafından kendisi otomatik hesaplama yapıp hızlıca geçebiliyor. Evet, bir yandan da otomatik transpalet tarafı hızlı gidiyor. Depolardaki europaletlerin taşınmasıyla ilgili otonom transpaletimiz var. Zaten halihazırda beyaz eşya sektöründeki bir firmanın fabrikasında aktif olarak çalışıyor. Bunun değişik versiyonu olan minilerini de pazara sunacağız. Transpaletle ilgili adetli olarak otomatik depolarda çalışan farklı görüştüğümüz yerlerde projelerimiz var. Bu kapsamdaki süreçler de devam ediyor. 

Bunun haricinde transpaletleri “otonomlaştırma kiti” üzerinde de çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz. Bu konuyla ilgili bilgi verebilir misiniz? 

Kendi otonom transpaletimizin yanı sıra müşterilerimizin mevcut transpaletlerini otonomlaştırmaya yönelik çalışmalarımız da var. Kiti alarak adapte edip müşterilerimizin standart manuel transpaletlerini de otonom hale getireceğiz. Üzerine de kendi yazılımımızı adapte ediyoruz. Her şeyiyle A’dan Z’ye hakim olabileceğimiz, kontrol edebileceğimiz ve fiyatlarını makul bir seviyede tutacağımız otonomlaştırma kiti çalışmalarımızda sona yaklaştık diyebiliriz. Bu yılın sonunda pazara sunmayı planlıyoruz. 

Bildiğim kadarıyla ürün geliştirme, uzun ve meşakkatli bir süreç. Ar-Ge’nin şirketiniz açısından önemi nedir?

Açıkçası bizim Ar-Ge maliyetlerimiz çok yüksek. Bütün özkaynaklarımızı, Ar-Ge faaliyetlerimizde kullanıyoruz. Örneğin; iMOVE Otonom Transpaletimizi geliştirme çalışmalarımız esnasında, cihaz nihai haline gelene kadar üç gövde eskittik. Aslında cihaz çalışıyordu, ancak yeni eklentiler ve geliştirmelerle son haline ancak dördüncüde geldi. Baktığınızda maliyetlerimizi artırıyor fakat sahaya çıktığında tamamen sorunsuz çalışan bir ürün haline geliyor. Firma olarak satış sonrasından geldiğimiz için, ki Genel Müdürümüz Yalçın (Eroğlu) Bey’in de bakış açısı, yaklaşımı bu: “Satış sonrasında mutlaka sağlam ürün olmalı. Ben sahaya ne kadar az gidersem, o kadar iyi.” Böylece olası arızalarda sahaya gidiş süremizi, minimuma indirmiş oluyoruz. Ufak sorunlar yaşandığında ise, bunun yüzde 90’ınını telefonda destek vererek çözüyoruz. Sistemimizin çalışmasıyla ilgili müşterilerimize veriler veriyoruz. Sistemimiz, üç vardiya Just-in-Time (tam zamanında üretim) olarak çalışıyor. AGV, malzemeyi götürmediğinde hattı durdurmak zorundasınız. Malzeme gitmediği zaman; “AGV ne zaman yola çıktı?”, “gönder sinyali ne zaman geldi?”, “istasyona ne zaman girdi-çıktı?”, “eğer önüne bir engel çıktıysa ve engel kaldırılmadıysa, ne kadar süreli duruş yaşadı?”, “batarya değişim alanında ne kadar bekledi?” gibi birçok veriyi sunuyoruz. 

Firma olarak, son tahlilde intralojisik alanında neyi hedefliyorsunuz?

Aslında iRob olarak, müşteriye gidip anahtar teslim intralojistik çözümleme yapabilir duruma geldik. Müşterimizin o işe uygun AGV, bir konveyör sistemi, bir özel makina tasarımı, miniload sistemi de olabilir neye ihtiyacı varsa, gerek standart gerekse terzi usulü bunların tamamını içeren paket bir çözümle oradaki ihtiyacı karşılayabiliyoruz. Beyaz eşya sektöründeki firmanın fabrikalarının otonom hale getirilmesi projeleri de hızla ilerliyor. Tamamıyla doğal navigasyonla çözümleriyle ilgili 2021 yılı sonuna kadar iki yıllık bir anlaşmamız bulunuyor. AGV’nin yanı sıra özel konveyör sistemleri de üretiyoruz. Standart konvansiyonel konveyörler değil de özel, hızlı konveyör sistemlerinin de üretimini yapıyoruz. Bu anlamda da çalıştığımız depolar var. 

Yoğun gündeminizde AGV’lerinizi yurt dışına ihraç etme çalışmalarınız da var. Bu kapsamda partner firmalarla görüşmeleriniz hangi aşamada? 

Partner firma ağımızı geliştiriyoruz. Bu doğrultuda halihazırda görüşmelerimiz devam ediyor. İngiltere ve Danimarka’dan görüştüğümüz firmalar var. Eğer olursa, bu bölgelerde de çalışmalara başlayacağız ve AGV’lerimizi yurt dışına göndereceğiz. Ama onun haricinde ağırlıklı olarak yazılım, yeni modeller, e-ticaret konusuna odaklandık. E-ticaretin ülkemizdeki ve dünyamızdaki yeri ve iş hacmi çok fazla arttı. Pandemi, kişilerin intralojistik kavramına bakışını çok farklı noktalara getirdi. Açıkçası bugün kendimizi daha rahat ifade edebiliyoruz. Artık her kalitede, her ürün gamına hitap edebilen çözümleri bünyemizde üretebilecek bir yapıya geldik.