Görsel yönetim sisteminin (VMS) altyapı çalışmalarını yaparak devreye alan Olmuksan International Paper, üretimin hangi aşamada olduğunu gösteren datalar alabiliyor. Hammadde ve mamul depolarının sistem üzerinden üretim süreci ile entegre olması ise; ürün izlenebilirliği, süreci uçtan uca kontrol etme ve ayrıca fire azaltılması gibi konularda katkı sağlıyor.

Sektörün ilk temsilcisi olarak adım attığı yolculukta 50 yılı aşkın süredir oluklu mukavva ambalaj sektörünün önde gelen firması olarak hizmet veren Olmuksan International Paper, fabrikalarında devreye aldığı el terminalleri ile sevkiyatları gerçekleştiriyor. Bu uygulamalar sayesinde yükleme süresinde iyileşme, depoda yaya trafiğinin azalması gibi iş güvenliği konulu avantajlar sağlıyor. Olmuksan International Paper Genel Müdürü Yılmaz Selçuk ile fabrikalarındaki üretim süreçlerini, kullanılan depolama teknolojilerini ve sağladıkları avantajları konuştuk. 

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Türkiye'de 1968'den bu yana faaliyet gösteren ve 2013 yılında Olmuksan International Paper (BIST:OLMIP) adını alan şirketimiz; ürün ve çözümleriyle Gebze, İzmir, Adana, Bursa ve Çorum'daki 5 kutu tesisi ve 800 çalışanıyla yerel pazarda ve ihracat bölgelerine, yüksek kalitede, müşteriye özel ürünlerle hizmet sunuyor. Sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve iş güvenliği alanındaki küresel vizyonunu tüm paydaşlarına yansıtarak üretimini sürdürüyor. Dünyanın en büyük kâğıt ve ambalaj üreticilerinden olan International Paper’ın bir parçası olmak, pazardaki konumumuzu sağlamlaştırıyor ve farklı segmentlerdeki müşterilere yönelik hizmet seviyesini de güçlendiriyor. Olmuksan International Paper, Türkiye’de çok daha güçlü biçimde, parlak ve başarılarla dolu bir geleceğe doğru yoluna devam ediyor.
Şirketimizin çoğunluk hisseleri, dünyanın en büyük kâğıt ve ambalaj şirketi International Paper’da bulunuyor. Hisselerin geri kalanı halka açık olarak borsada işlem görüyor.
Türkiye’nin tüm bölgelerinde gıda ve içecek, ağır sanayi, yaş meyve ve sebze, kırmızı ve beyaz et ile deniz ürünleri, e-ticaret, endüstriyel başta olmak üzere pek çok sektörde yer alan müşterilerimize, onlara özel çözüm ortağı yaklaşımımız ve yarım asrı aşan tecrübemizle standarttan, kalıplıya, elle kurmalıdan, makina kurmalıya kadar yüksek baskı kalitesinde oluklu mukavva ambalajlar üretiyoruz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Olmuksan International Paper olarak, 50 yılı aşkın süre önce ülkemizde sektörün ilk temsilcisi olarak adım attığımız yolculuğumuzda oluklu mukavva ambalaj sektörünün önde gelen firması olarak hizmet veriyoruz. Ağır iş sanayiinden gıda paketlemeye kadar çok geniş bir yelpazede her türlü iş koluna çözümler sunarken ülkemize de pek çok yenilik kazandırmayı kendimize görev ediniyoruz. Bu yeniliklerden bazılarına örnek vermek gerekirse; AR-GE merkezimizin ilk tescilli inovatif ürünü olan Tankerbox’tan bahsedebiliriz. Tankerbox, dökme sıvı taşıma ambalajlamasında daha çevreci, ekonomik ve dolayısıyla sürdürülebilir çözümler sunmak üzere geliştirildi. Bu çözüm, ithal girdinin ve ihracat maliyetlerinin düşürülmesi sayesinde ekonomiye katkıda bulunmasının yanı sıra doğada çözündüğü için de çevreci bir ürün olarak öne çıkıyor. Ayrıntılarıyla anlatacak olursak, 1 ton taşıyabilen bu ürün hijyen sağlıyor ve bakım maliyeti de çok düşük. 3,5-4 dakikada kolayca kurulabilen bu kutu, işçilik süresinden de tasarruf sağlıyor. Alternatiflerine göre nakliyede zarar görme açısından daha az risk taşıyan ürünümüz, oldukça yüksek oranlarda maliyet avantajı da sunuyor. Böylece daha çevreci ve ekonomik oluşuyla enflasyona pozitif katkı sunacak bir adımı hayata geçirdiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Diğer bir yenilik olarak ise MFORCE’tan bahsetmek isterim. MFORCE, 2019 yılında lansmanını yaparak ülkemize kazandırdığımız Türkiye’nin ilk oluklu mukavva markasıdır. Yaptığımız büyük yatırım sayesinde bu markayı hayata geçirdik. MForce markası altında Bursa fabrikası bünyesinde faaliyete geçen makinalar sayesinde yüksek baskı kabiliyetleri kazandık. Ayrıca, MForce markamız altında sadece kutu değil, çözüm üreten yaklaşımımızla; geniş renk yelpazesi, parlak efekt, alternatif kâğıt ve lak kullanımı, yüksek baskı kalitesi, mükemmel netlik ve grafiker artwork hizmetimizle sürdürülebilir, müşteri odaklı, yüksek servis kalitesine sahip bir üretim yapıyoruz. Yaş meyve ve sebzeden küçük ev aletlerine, tüketiciler artık Olmuksan IP'yi daha fazla alanda görüyor ve görmeye de devam edecek. 

Tasarımdan başlayarak ürünlerin sevkine kadar geçen süreçleri paylaşır mısınız bizimle? 

Stoğa ürün üreten değil sipariş üzerine planlama ve üretim yapan bir sürecimiz var. Ar-Ge içinde yer alan Ürün Geliştirme Departmanı tarafından tasarımı daha önceden yapılmış ya da yeni yapılan ürünler ile müşterilerden gelen istekler için satış ekipleri sipariş açar ve planlama ekipleri tarafından üretim planına alınır. Yarı mamul üretimi yapılan oluklu üretim hattı ve üretilen yarı mamulü mamule çeviren konfeksiyon üretim hattı olmak üzere iki ayrı üretim hattımız vardır. Üretim planına alınan siparişlerin önce yarı mamulleri oluklu makinası tarafından üretilir. Yaklaşık 120 ila 145 metre boyunda olan oluklu makinası, çeşitli işlemlerin yapıldığı ünitelerden meydana gelmiştir. Oluklu mukavva üretim işlemi, üretimi yapılacak mukavvaya uygun cins ve miktarda liner ve buhar vasıtasıyla ondüle formu alan fluting kâğıdının nişasta bazlı tutkal vasıtasıyla birleştirilmesi esasına dayanarak gerçekleştirilir. Taşınacak ürüne ait ihtiyaç duyulan mukavemet özelliklerine uygun olarak tek dalga, dopel olarak adlandırılan iki dalga ve triplex olarak adlandırılan üç dalgalı oluklu mukavva üretimi yapmak mümkündür. İstenilen mukavemet müşterilerimizin taşıyacakları ürünün özelliği, depolama şartları ve süresi dikkate alınarak hesaplanmakta ve buna uygun kâğıt ve dalga kombinasyonları belirlenmektedir. Oluklu makinasında üretilen oluklu mukavvalar konfeksiyon hattı dediğimiz final üretim hattında; müşterilerimizden gelen taleplere uygun baskı, kesim ve yapıştırma işlemleri yapılarak oluklu mukavva kutu haline getirilen ürünler yine müşterilerimizin taleplerine göre paletlenerek, depolara alınır ve sevke hazır hale getirilir.

Yeni depo, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir? 

Şirket stratejileri, müşteri ihtiyaçları, şirket içi geliştirme ve verimlilik ihtiyaçları doğrultusunda yatırım kararı veriyoruz. Yatırım geri dönüş süresi ile yatırım verimliliği ana kriterlerimizdir.

Yakın dönemde depolarınızda ne tür bir yatırıma imza attınız? Ne gibi avantajlar sağladı? 

VMS, görsel yönetim sisteminin altyapı çalışmalarını yaparak 5 fabrikamızda devreye aldık. Bu sayede üretimin her bir makinada hangi aşamada olduğunu gösteren datalar alabiliyoruz. Böylelikle depoya tesellümü yapılacak mamulleri depo çalışanlarımız takip edebilmekteler. Ayrıca fabrikalarımızda devreye aldığımız el terminalleri ile sevkiyatlar yapılmaktadır. Bu uygulamalar yükleme süresinde iyileşme, depoda yaya trafiğinin azalması gibi iş güvenliği konulu avantajlar sağlıyor. Depo ürün girişleri ve adreslemeye yönelik çalışmalarımızda, pilot uygulama yaptığımız fabrikamızda test aşamasındayız.

İç lojistik süreçlerinizde ve depolarınızda ne tür teknolojiler kullanılıyor? 

Yazılım olarak SAP ve NTN – ERP yazılımlarını kullanıyoruz. Bunun dışında mamullerin depoya transferi ve paletlenmesi konusunda yazılım destekli otomasyona dayalı çalışan transfer arabaları ve paletleme üniteleri kullanıyoruz.

Depolarınızdaki ekipmanlarda tercih yerli mi yabancı mı oluyor? Neden? 

Ekipman tercihimizi ihtiyacımızı karşılama durumuna göre yapıyoruz. İhtiyacımızı karşılayan, maliyeti düşük, gelişmeye açık ve servis konusunda yetkin olan ekipmanları tercih ediyoruz.

Depo yönetim yazılımlarınız ve ERP entegrasyonu üretim süreçlerine ne tür katkılar sağlıyor?  

Hammadde ve mamul depolarımızın sistem üzerinden üretim süreci ile entegre olması; ürün izlenebilirliği, süreci uçtan uca kontrol etme ve ayrıca maliyetlerin kontrolünde özellikle fire azaltılması konusunda katkı sağlıyor.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Oluklu mukavva üretiminde dijital dönüşüm süreci önemli. Başından beri, Olmuksan IP olarak hem bize hem de müşterilerimize fayda sağlayacak olan her türlü yerli ya da yabancı gelişimi, uygulamayı takip ediyoruz. Bu dönüşüme ve faydalarına da inanıyoruz. Bu noktada üretim hatlarımızda Türkiye’deki ilk robot paletleme ve Robot besleme ünitelerimizle 2013 yılından beri hizmet veriyoruz. VMS, görsel yönetim sistemi ile her fabrikamızda üretim makinalarımızda IoT uygulamalarına başladık. Depolarda pilot uygulamaya başlanan el terminalleri, depo girişinde adresleme gibi uygulamalarla hem etkinlik artırmaya hem de maliyet azaltmaya dönük projeler üretiyoruz. Süreçlerimizde ise sürekli gelişimine katkı koyduğumuz Local ERP sistemini kullanıyoruz.