Avrupa’ya karayolu ihracat taşımalarını yıllardır büyük sekteye uğratan Macaristan transit geçiş belgesi sorununun çözüldüğü bildirildi. Söz konusu anlaşmayla birlikte Türkiye'nin ülkeye olan ihracatının artması öngörülüyor.

İki ülke arasında gerçekleştirilen yeni karayolu anlaşması doğrultusunda, Macar tarafı Türk nakliyecilere ihtiyacının da üzerinde transit geçiş belgesi verecek.

"ÜLKEMİZE VE SEKTÖRÜMÜZE HAYIRLI OLSUN"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Macaristan heyeti ile yapılan Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantısı ile  taşımacıların Avrupa'ya gerçekleştirdiği taşımalarda önemli bir engel teşkil eden Macaristan Transit Geçiş Belgesi sorununu çözüme kavuşturduklarını söyleyerek, "Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olsun." dedi.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, anlaşma kapsamında, üç bin adet olan ikili geçiş belgesinin beş bin adede yükseleceği, böylece Macaristan’dan sağlanacak toplam transit geçiş belgesi sayısının 110 bine, toplam ikili geçiş belgesi sayısının da 5 bine ulaşacağı kaydedildi.

SORUN HALİNDE UBAK BELGELERİ KULLANILACAK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türk taşımacıları için 2020 yılında alınan iki bin 200 adet transit geçiş belgesine ek olarak bin adet daha verileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, benzer şekilde tarafların Mayıs 2021'de tekrar bir araya gelerek, ikili taşıma pazarı ile geçiş belgesi sayılarını görüşeceği yer aldı.