Depo süreçlerinin devamlı iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen ıslak mendil devi Sapro’nun Genel Müdür Yardımcısı Murat Gönül, artan iş hacmi ve kapasite ihtiyacı nedeniyle yapılan analiz sonucunda 15 bin paletlik akıllı depo kurulmasına karar verdiklerini ifade etti.

Gönül gerek yeni yatırım planlarını gerekse depolarında kullandıkları teknolojileri anlattı.

Murat Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?

Firma olarak, 1997 yılında sadece ıslak mendil üretimi gerçekleştirmek üzere kurulduk ve halen İstanbul Silivri’de son teknolojiyle donatılmış 73 bin 400 metrekarelik tesislerimizde private label üretimi gerçekleştirerek bu alanda Avrupa’nın en büyük şirketleri arasında yerimizi almaktayız. 11 yıl öncesine kadar sadece yurt dışı pazarlarına yönelik çalıştık; ancak daha sonra Türkiye’ye de çalışmaya karar vererek bu tarihten itibaren Türkiye’nin dev perakende şirketleri için iç pazara üretim yapmaya başladık. Tesislerimizde; bebek ve kişisel bakım, ev temizliği, araç bakım, hasta bakım, evcil hayvan bakımı, endüstriyel kullanım ürünleri ile el yüzey dezenfektan mendilleri ve antibakteriyel mendiller dahil çok geniş bir ürün gamıyla her alana uygun ıslak mendiller üretiyoruz. Bugüne geldiğimizde; 850 kişiye yakın kadromuz ve donanımlı Ar-Ge laboratuvarlarımızla ISO 500 listesinde yer alan ve ürünlerini 6 kıtaya 70’ten fazla ülkeye ihraç eden bir firmayız. Türkiye’nin önde gelen tüm ıslak mendil markalarına ve büyük market zincirlerine; taleplerine yönelik özel markalı üretimler gerçekleştiriyoruz. Bu alanda Avrupa’nın en büyük şirketlerinden biriyiz. Halihazırda Türkiye pazarının yüzde 40’ına sahip olduğumuzu söyleyebilirim. 14 yıl önce de “Hops” ismiyle kendi özel markamızı piyasaya sürdük. Markamız birçok e-ticaret sitesinde satışta bulunmaktadır. Hops el dezenfektanı, Türkiye’de ilk antiviral grubunda Covid-19 ve diğer virüsleri öldüren mendildir.

Tasarımdan başlayarak ürünlerin sevkine kadar geçen süreçleri bizimle paylaşır mısınız? 

Yeni bir ürüne anlaşması yapıldığı zaman müşterimiz tüm artworkleri bize iletiyor. Gelen çalışmalar tecrübeli elemanlarımız tarafından kontrol edildikten sonra tedarikçilerimize gönderilerek baskı aşamasına geçiliyor. Baskı aşaması gerçekleştikten sonra üretimi yapıyoruz ve müşterilerimizin uygun gördüğü noktalara düzenli bir şekilde sevkiyat yapıyoruz. İlk amacımız müşteri memnuniyetidir. Bizim firma olarak diğer üreticilerden farkımız ürünler teslim edildikten sonra da desteğimiz ve takibimiz devam etmektedir.

Yeni depo, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir?

Fabrikamızda yapılan süreç analizleri sonucunda, genişletilmesine ihtiyaç duyulan alanlar, proje grubumuz tarafından ayrıntıları ile inceleniyor ve yola çıktığımız Endüstri 4.0 platformuna uygun yatırımlara karar verip gerçekleştiriliyor. Özellikle sektörümüzün analizini yaptığımızda önümüzdeki yıllarda doğa ile dost ürünlerin öne çıkacağını tespit ettik. Bu yüzden tüm yatırımlarımızı aynı zamanda doğa ile dost ürünler üretebilecek şekilde planladık. Örnek olarak Lotus firmamızda yaptığımız yeni biyoçözünür spunlace üretebilecek hattımızı gösterebiliriz. Bunu gerçekleştirebilmek adına Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan 21 Milyon avroluk yatırım kredisi aldık. Yeni hattımızın kurulumunu tamamlayarak Ocak 2022’de de faaliyete başlamayı hedefliyoruz. 

Yakın dönemde depolarınızda ne tür bir yatırıma imza attınız? Ne gibi avantajlar sağladı? 

Artan iş hacmimiz ve kapasitemiz sebebi ile 2020 yılında yaptığımız analiz sonucunda 15 bin paletlik akıllı depo kurulmasına karar verdik. Sapro olarak zaten grup şirketler ile entegre tesis olduğumuz için bu şekilde tüm şirketlerin full otomasyon ile yönetimini sağlayacak bir depo planladık. Bu sayede depolamak zorunda olduğumuz tüm stoklarımızı akıllı depo sayesinde entegre ve otomasyonlu şekilde yöneteceğiz.

İç lojistik süreçlerinizde ve depolarınızda ne tür teknolojiler kullanılıyor? 

Şirketimizin her bölümünde dijitalleşme stratejisini benimsiyoruz. Özellikle tedarik zincirindeki her bir halkanın birbiriyle uyum içerisinde çalışmasını önemsiyoruz. Bu bağlamda depomuzda ve lojistik süreçlerimizdeki faaliyetlerin otomatize edilmesi yönünde çalışmalarımız bulunuyor. Depolarımızda el terminalleri ile barkod sistemi bulunuyor.  Ayrıca depomuzda raf sistemi kullanarak ilgili malzemenin zaman kaybı olmadan bulunarak kolayca üretime verilebilmesi ve ilgili ürünün yine zaman kaybı olmadan bulunarak sevkiyatını gerçekleştirebiliyoruz. Sevkiyat süreçlerimizde el terminalleri kullanılarak yanlış malzemenin yüklenmesini engelliyoruz. RFID ile birlikte adresleme çalışmalarımız ve doğru malzemenin seçilmesini sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca planlanan sevkiyatlarımızı gerçekleştirebilmek adına, lojistik maliyetlerimizi de minimize edebilmek için bünyemizde gerekli yazılım programlarımız bulunmaktadır. Araç planlamalarımızı sistemden otomatik yapıyoruz. Depo süreçlerinin devamlı iyileştirilmesi konusunda da çalışıyoruz. Bu bağlamda hali hazırda çalışmalarını yürüttüğümüz “Akıllı Depo” projemiz var. Bu proje ile depo ekipmanlarında ciddi yatırımlar yapacağız. Son teknoloji ekipmanlarımız ile yazılım programımızı entegre ederek tüm süreci otomatize etmeyi hedefliyoruz. İç lojistik süreçlerimizde lojistik partnerlerimizle birlikte süreçlerimizi yönetiyoruz. Süreçlerle ilgili tüm bilgiler nakliye firmaları tarafından tarafımıza aktarılmaktadır.

Depolarınızdaki ekipmanlarda tercih yerli mi yabancı mı oluyor? Neden? 

Depo ekipmanlarını kiralama yöntemi ile çalışıyoruz, uzun vadede memnun kaldığımız yabancı markaları tercih ediyoruz. Bazı özel ekipmanlarımızın yerli markası da bulunuyor. Son teknolojiyi takip ederek depo süreçlerimizi iyileştirmeye yönelik ekipmanları kullanmayı hedefliyoruz. Bahsettiğim gibi Akıllı Depo projesi ile şirketimize en çok verimi sağlayacak ekipmanları tercih edeceğiz. 

Depo yönetim yazılımlarınız ve ERP entegrasyonu üretim süreçlerine ne tür katkılar sağlıyor?  

Halihazırda çok uzun yıllardır kullandığımız bir ERP sistemimiz var. ERP sistemimiz ile şirket içerisindeki tüm faaliyetleri takip edebiliyoruz. Tüm sistem ERP ile uyumlu barkod sistemi adreslenerek çalışmaktadır. Üretim ve depo süreçlerinde malzeme akışları sistemimizden anlık takip edilebiliyor. Kullandığımız depo yazılımları, el terminalleri ERP sistemimizle entegrelidir. Bu sayede üretime verilen malzeme ya da üretimden alınan ürünlerin takibi yapılabilmektedir. Fiziksel olarak gerçekleştirilen tüm uygulamalar, ERP programında da gerçekleştiriliyor. Buradaki verilere istinaden üretim ve sevkiyat planlamalarımız hızlıca yapılabiliyor.