TürkTraktör hayata geçirdiği depolama projesiyle operatör hatalarının önüne geçerken, ergonomik problemleri ortadan kaldırdı ve kayıt sağlığı güvenilirliğini yüzde 100’e çıkartmayı başardı.

TürkTraktör Parça Tedarik ve İç Lojistik Müdürü İlkem Şensoy Yanar, sektörde iyi uygulamalar niteliği kazanan ve otomotiv ana sanayilerince devreye alma çalışmaları başlatılan projenin ayrıntılarını anlattı.

“BİRÇOK SÜRECİ DİJİTALLEŞTİRDİK”

Fabrikalarındaki depolama projeleri için birçok süreci dijitalleştirdiklerini ifade eden Yanar, şöyle konuştu: “Özellikle 2017 yılı içerisinde depolama projeleri için ciddi adımlar atılmış ve birçok sürecin dijitalleşmesi sağlandı. Sektörümüzde özellikle hardware parça depolarının süreçlerinde robot kullanımı çok yaygın olmamasına rağmen, dünyada bir ilk gerçekleştirerek, Ankara fabrikasında dikey depolama sistemleri ile entegre çalışan tam otomatik malzeme yükleme ve boşaltma robotu kullanılmaya başlandı. Manuel yapılan yükleme-boşaltma operasyonları, Dikey Depolama Sistemlerine Malzeme Yükleme-Boşaltma Robotu’nun devreye alınmasıyla tamamen ortadan kaldırılmış ve böylece tesellümü yapılan plastik kasaların dikey depolama sistemine yerleştirilmesi ve sistemden çıkartılması operasyonları robot ile yürütülmeye başlanmıştır. Kartezyen bir sistem üzerinde yer alan kamera, palet üzerindeki kasaların koordinatlarını robota iletiyor, kasayı paletten alan robot önce tartım operasyonu ile ağırlık ve kasa içi adet kontrolü yapıyor, sonra barkod okuyucu yardımıyla sistemsel süreçlerde bir problem olup olmadığı kontrol ediliyor.”

“ANA SANAYİDE DEVREYE ALINMAYA BAŞLADI”

Yanar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Problem tespit edilen kasalar özel bir alana ayrılıyor, üretim ihtiyacı olarak nitelendirilen kasalar, hat bazında kategorize edilerek sistemden çıkartılıyor. Kalite ve yedek parça süreçleri için dikey depolama sistemlerinden alınan kasalar ise başka bir özel alana taşınıyor. Böylelikle, operatör hatalarının önüne geçildi, ergonomik problemler tamamen ortadan kaldırıldı ve kayıt sağlığı güvenilirliği yüzde 100’e çıkartıldı. Bu sistem, sektörde iyi uygulamalar niteliği kazanmış ve otomotiv ana sanayilerince devreye alma çalışmaları başlatılmıştır.”