ST Endüstri Radyo’da Robot Yatırımları programında Ar-Ge Merkezi projelerine ilişkin bilgiler veren Optimak STU Satış ve Pazarlama Müdürü Osman Akcan, prototip aşaması devam eden batarya entegrasyonlu, mobil shuttle projelerini yakında tamamlayacaklarını söyledi.

“YÜZDE 60’INI TAMAMLADIK”

Akcan, “TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” çerçevesinde geliştirdikleri mobil shuttle projelerine ilişkin olarak, “TÜBİTAK’ın 1507 Proje Destek çerçevesinde batarya entegrasyonuyla asenkron motorlu, tahrikli ve mobil çalışabilen shuttle mekanizması da üretiyoruz. Yüzde 50-60’lar seviyesindeki prototipini tamamladık, model de ortaya çıktı. Batarya entegrasyonlu asenkron motorla birlikte tamamen kablosuz bir shuttle ürün, palet taşıma sistemi geliştiriyoruz.” dedi.

Orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ithalatını önlemek amacıyla Ar-Ge merkezlerini kurduklarını, bünyelerinde görev alan 27 personelin bu kapsamda Türk sanayisine ve sanayicilerine katkı sağlamak adına çalışmalarına devam ettiğini söyledi. 

“TÜRKİYE’DEKİ TEK ŞİRKETİZ”

Büyümelerinin Ar-Ge ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Akcan,  “TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamındaki palletizer ürünleriyle ilgili ise şunları kaydetti: 

“2018 yılında TÜBİTAK’ın 1501 proje destek kapsamında sürekli ve yüksek hızlı çalışabilen bir palletizer ürettik. Yurt içinde içecek sektöründe faaliyet gösteren iki, yurt dışında ise yapı kimyasalları sektöründe çalışan bir firmaya satışını gerçekleştirdik. Konvansiyonel bir palletizer uygulamasıydı.”

Türkiye’de hızlı entegrasyonlu olabilen ürünü yapabilen tek şirket olduklarının altını çizen Akcan, bunun da üzerine çıkmak için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirtti.

“2021’İN İLK AYINDA HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Yıl sonunda tamamlamayı planladıkları tamamen yerli ve milli olarak geliştirdikleri en hızlı streç sarma makinalarına ilişkin bilgiler de veren Akcan, “TÜBİTAK projesiyle ilgili sistem entegrasyonunu Ar-Ge ve inovasyon ile birleştirdiğimiz, yüksek hızlı streç sarma makinasını (ring streç sarma makinası) 2021’in ilk ayında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Makinanın prototipinde yüzde 70 seviyesine geldik.” şeklinde konuştu.