Robotaş Robotik Depolama Sistemleri, lojistik sektörünün önde gelen firmalarından Sarp Lojistik’in robotik depolama sistemini kurdu. 

Projenin detaylarını firmanın Kurucu Ortağı Serhat Saka’dan dinledik.

“AR-GE FİRMASI OLMAMIZ AVANTAJ SAĞLADI”

Saka, “Bizimle ilgili küçük bölümlerinde yaklaşık 40 bin paletlik mekik depoları bulunuyordu. Projenin en önemli özelliği, robotlarımızı ve sistemimizi onların mevcut konstrüksiyonlarına uygulamış olmamız. Çoğu firma yapmış olduğu yatırımların sonucunu alamamaktan endişe duyar. Biz robotik depolama sistemleri konusunda Ar-Ge firması olmamız nedeniyle mevcut konstrüksiyonlarına göre bir proje tasarlayıp robotları ürettik. Daha sonra bu tip depolarda optimizasyon yapılması, ön tarafta yeri boşalmış paletlerin yerine arkadakilerin taşınması gibi operasyonlar için paletleri çifter çifter taşıyabilen mekik ve robotların yapılması proje verimini çok yükseltecekti, biz de onlara göre mekik ve robot tasarlayarak imal ettik. Projede palet sorter, mekik ve double mekiklerin çalıştığı ve bunların Otomatik yükleme Boşaltma Crane sistemleri ile birlikte çok önemli bir ASRS (otomatik yükleme boşaltma sistemi) sistemi oldu.” dedi.

“PATENTLİ 2 YENİ ÜRÜN ORTAYA ÇIKTI”

Projenin Türkiye’nin yanı sıra uluslararası alanda da iddialı ve önemli olduğunun altını çizen Saka, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim projeyi ürettiğimiz tarihte “Shuttle ASRS” sistemleri içinde hiç çift palet taşıma özelliğine sahip bir sistem mevcut değildi. Firma ve proje yöneticileri gerçekten süreçlerini iyi yönetebilmek adına projeye çok önemli destek verdiler ve sonuçta ortaya oldukça esnek ve fizibıl bir sistem çıktı. Ayrıca proje sonunda RWMS Double Mekik ve RWMS Double ASRS olmak üzere patentli iki yeni ürün ortaya çıktı.”