Üniversitelerde tercih dönemi devam ederken, Aras Holding’in e-ticaret sevkiyatlarına odaklanan şirketi Jetizz’in Genel Müdürü Sinan Yavuz, pandemiyle önemi daha da artan lojistik programlarının sunduğu iş imkanlarına ve sektördeki nitelikli çalışana duyulan ihtiyaca değindi.

"YÜKSEK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ"

Türkiye’de lojistik sektörünün öneminin giderek arttığını söyleyen Yavuz, "2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefinin konuşulduğu ülkemizde, bu hedefe ulaşmak için en önemli sektörlerin başında lojistik geliyor. Hem kendi içinde taşıdığı büyüme potansiyeli, hem de Türkiye’nin birçok ekonomik hedefe ulaşmasında oynayacağı temel rol itibarıyla son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren sektör büyük öneme sahip. Taşımacılık, depolama, paketleme, gümrükleme ve nihai tüketiciye erişimi de kapsayan lojistik hizmetlerinin dünya genelindeki hacmi giderek artmaktadır. Türkiye, insan gücü potansiyeli, uygun coğrafi konumu ve nispi olarak uygun maliyet yapısı ile lojistik altyapısına ve yüksek bir potansiyele sahip." diye konuştu.

"YOĞUN OLARAK TALEP GÖRÜYOR"

Sektörün gelecekteki rolünden yola çıkarak yabancı dil bilen, yaratıcı, pratik zekalı lojistik ya da çeşitli mühendislik bölümlerinden mezunların yoğun olarak talep edilmeye başlandığını gördüklerini belirten Yavuz, "İstihdam edilen çalışanlar ağırlıklı olarak operasyonlarda ve Araştırma ve Geliştirmeye yönelik departman/projelerde görevlendirilmekte. Başka bir önemli pozisyon ise İşçi Sağlığı ve Güvenliği ile Kalite Sistem uzmanlarıdır." dedi.

Sektördeki operayonların iş kazalarına açık olduğuna dikkat çeken Yavuz, operasyonlarda söz konusu uygulamaların sağlıklı ve doğru bir biçimde gerçekleştirilebilmesi adına bu tür uzmanlıklara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Yavuz, birçok sektörde olduğu gibi lojistikte de yetişmiş iş gücüne ulaşmakta güçlük yaşandığını dile getirerek, bu sebeple öngörüsü yüksek şirketlerin yeni mezun ve staj programlarına geçmiş yıllardan daha fazla ilgi gösterdiğini bildirdi.

"BÖLÜM SEÇENEĞİ ÇOK FAZLA"

Üniversitelerde söz konusu alan ile ilgili birçok programın olduğunu söyleyen Yavuz, "4 yıllık üniversitelerde bulunan uluslararası lojistik ve taşımacılık, ulaştırma ve lojistik, uluslararası ticaret ve lojistik, uluslararası lojistik gibi lojistik, taşımacılık ve ticareti harmanlayan bölümlerin yanı sıra sivil hava ulaştırma işletmeciliği, deniz ulaştırma işletme mühendisliği gibi sektörün bir bölümüne özelleşen bölümler de bulunuyor." şeklinde konuştu.

Sektörde en fazla lojistik, endüstri mühendisliği ve işletme bölümü mezunlarının tercih edildiğini aktaran Yavuz, sektördeki iş imkanlarından da bahsetti.

SEKTÖRDEKİ İŞ İMKANLARI NELER?

Mezunların, her türlü lojistik sağlayıcı firmalar ile herhangi bir kurumsal şirketin lojistik departmanında çalışabileceğini ifade eden Yavuz, sözlerini şöyle noktaladı:

"Örneğin; havalimanları ve terminaller, serbest bölgeler, dış ticaret faaliyeti, sigorta, finansman, denetim, üçüncü taraf lojistik hizmet sağlayıcılar, kara, hava, deniz, demiryolu ve taşımacılık şirketlerinin ilgili alanları verilebilir. Komplike bir yapıda büyüyen sektör içerisinde yüzlerce alt alan ve bunların kapsamı ile genişleyen bir faaliyet alanı bulunuyor."