Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) 38. Seçimli Olağan Genel Kurulu’nda yönetime aday olan “Geçmişten Geleceğe” ekibi adına konuşan Dr. Kayıhan Özdemir Turan, dünya ölçeğinde yapılan çalışmalarda lojistik sektörünün GSYH içerisindeki payının ortalama yüzde 13 olarak kabul edildiğini söyleyerek sektörün ekonomik büyüklüğünün 100 milyar doları aşması için çalışacaklarının altını çizdi.

Turan, drone ile yük taşımacılığından sektörde kadın iş gücünün artırılmasına ve Türkiye’nin dış ticarette tercih ettiği ticari terimlerin değiştirilmesinden lojistik maliyetlerinin düşürülmesine kadar birçok konudaki projelerini paylaştı. 

"İHA ÇALIŞMALARINDA ETKİN OLARAK YER ALACAĞIZ"

Aralık ayında gerçekleştirilmesi planlanan Genel Kurul için yönetime aday olan “Geçmişten Geleceğe” oluşumu, projelerini Beşiktaş’taki Point Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. 

Oluşumun Yönetim Kadrosu adaylarının da katıldığı toplantıda ekip adına söz alan Dr. Turan, “Geçen yıl tonaj bazında ithalatın yüzde 85,41’lik kısmı ülkemizde teslim alınmış, ihracatın da yüzde 37,49’luk kısmı ülkemiz teslim satılmıştır. Bu durum sektörümüz için asla kabul edilemez. Bu oranları sektörümüz ve paydaşlarımız lehine değiştirecek bir bakış açısı en kısa zamanda tesis edilmelidir.” dedi.

Drone ile yük taşımacılığı yakın gelecekte yaygınlaşacağından insansız hava aracı mevzuat çalışmalarında etkin şekilde rol alacaklarını vurgulayan Dr. Turan, daha gerçekçi bilgi ve değerlere dayalı yeni bir Lojistik Performans Endeksi hazırlanmasına dikkati çekti. 

MALİYETLERİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÇALIŞACAK

Lojistik sektöründe kadın iş gücünün destekleneceğini ifade eden Dr. Turan, kağıtsız işlem için e-konşimento, e-irsaliye gibi uygulamalar destekleneceğini ve e-awb değişiklik ücretinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını söyledi.

Yurtiçi lojistik masraf kalemlerini dünyadaki muadilleri ile karşılaştırıp ürün maliyetindeki payının düşürülmesi için çalışmalar yapılacağını da aktaran Dr. Turan,  “Ordino” uygulamasının tüm taşıma modları için gerekliliği sanayicilere anlatılacağını ifade etti. 

İhracatçılar tarafından kullanıldığında ticari kayıplara, ithalatçılar tarafından kullanıldığında potansiyel maliyetlere neden olan EXW incoterms uygulamasının kaldırılması için çalışacaklarını dile getiren Dr. Turan, ithalat/ihracat yapan firmaların, lojistik sektörünün büyümesine katkı sağlayacak biçimde uygun incoterms kullanmalarının sağlanacağını da sözlerine ekledi.