Lojistik konusunda yazılım geliştiren ve yazılımını kullanan işletmelere kurye kaynağı sağlayan ULAK Yazılım Teknoloji A.Ş.'nin Kurucusu Sabri Sami Toker, pandemiyle birlikte kuryeye olan ihtiyacın yüzde 75 arttığını vurguladı. 

“Önce Güvenlik” ilkesiyle hareket ederek kuryelere eğitim verdiklerini kaydeden Toker, firmalarından gelen kuryenin güvenilir kurye olduğu algısını pekiştirmeyi amaçladıklarını, olası bir kaza durumu için kaza destek ekiplerinin kırmızı kod ile iş süreçlerini yakından takip ettiğini ve yönettiğini belirtti.

"İLK YURT DIŞI ADIMIMIZI LONDRA'DA ATACAĞIZ"

Covid-19 ile kurye ve kargoculuk sektörüne olan ihtiyacın ivme kazandığını aktaran Toker, bugün için İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere Türkiye’de 32 şehirde kurumlara hizmet sunduklarını, tüm Türkiye’de hizmet verebilme potansiyeline sahip olduklarını ifade etti.

İlk global adımlarını 2021 yılının sonunda Londra’da atmayı planladıklarını dile getiren Toker, "Biz kurye ve taşımacılık sektörü içerisinde daha çok yazılım destekli mikro lojistik hizmeti veriyoruz. E-ticaret ve paket servis teslimatları konusunda yazılım geliştirmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"YAPAY ZEKA SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK"

Çok yakın zamanda pazara sunacakları yazılım ürünleriyle önce Türkiye ardından da Avrupa, Orta Doğu ve ABD’de faaliyet göstermeyi hedeflediklerini söyleyen Toker, "Şehir içi ve gün içerisinde teslimat modelleri geliştiriyoruz. Ayrıca yapay zekanın kullanımının kurye ve taşımacılık sektörünü de etkileyeceğini söyleyebilirim. Ülkemizde ilerleyen yıllarda otonom araçlarla ya da insansız teslimatların başlayacağını öngörebiliyorum. Kurye ve taşımacılık sektörü, lojistik sektörü altında çok büyük bir sektör ve teknolojik gelişmelerle beraber yön değiştirerek büyümeyi sürdürecek." ifadelerini kullandı.

"2020'YE ORANLA 6 KAT BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Sektörde halihazırda birçok girişimin olduğunu ve çeşitliliği ve büyük hacmi sebebiyle daha fazla start-up'ı kaldırabileceğini dile getiren Toker, drone ve insansız kara araçlarından otonom dolaplara, esnaf kuryelerden cep depolara kadar alışılmış lojistik çalışma sisteminin haricinde son 10 yılda gelişen teknoloji ve iş fikirleri ile gelişimine kesintisiz devam ettiğini ifade etti.

Firma olarak 2021'in ilk çeyreğinde 2020'nin cirosunu yakaladıkları bilgisini veren Toker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevcut iş modelimizde sene sonuna kadar bir önceki yıla göre 6 kat büyüme bekliyoruz. Şu an EBITDA marjlarını yakalama hedefi ile ilerlemekteyiz, bu da seçici olduğumuz için büyümemizi kısmen etkiliyor. Çok yakında çıkaracağımız SaaS ürünümüz ile hem Türkiye’nin her coğrafyasına organik yayılmak ve akabinde globale açılmak istiyoruz. Eğer planladığımız şekilde gerçekleştirebilirsek büyüme katsayıları çok olacaktır."

"YAŞAM KALİTELERİNİ VE SAĞLIKLARINI ÖNEMSİYORUZ"

Şirketlerinin yaş ortalaması 30 olduğunu, tüm Türkiye'de çalıştığını anlatan Toker, "Kuryelerimiz şirketimize ait motorlarla ya da kendi motorları ile SGK’lı olarak ya da şahıs şirketi varsa fatura keserek çalışabiliyor. Kuryelerimizin yaşam kalitesi ve sağlıkları bizim için çok önemli, tüm kuryelerimizin ferdi kaza sigortaları var." diyerek sözlerini noktaladı.