Lojistik robotlarının 2019 yılı pazar değeri, 2018 yılına göre yüzde 110 artarak 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR)’nun 2020 yılında yayımladığı Dünya Robotik raporu, lojistik cirosunun neredeyse tamamının intralojistikte kullanılan AMR ya da AGV/OYA gibi mobil robotlar ya da otomatik yönlendirmeli araçlarla sağlandığını belirtti.

Raporda, Otonom Mobil Robotların (AMR), başlangıçta fabrikaların depolarında kullanılan ancak üretimin dijitalleşmesiyle birlikte günümüzde akıllı fabrikaların ayrılmaz bir parçası olduğu ifade edildi.

Bu nedenle söz konusu robotların, IFR’ye göre, yıllık yüzde 40 veya daha fazla ciro büyümesinin devam etmesi mümkün görünüyor.

Rapor doğrultusunda 2019 yılında yaklaşık 50 bin mobil robotun sevk edildi.

“HIZLI YATIRIM DÖNÜŞÜ, YÜKSEK OPERASYONEL KULLANIM SAĞLIYOR”

IFR Başkanı Milton Guerry, üretim süreçlerindeki lojistikte yer alan servis robotlarına yapılan yatırımın kısa sürede kendini amorti ettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“24 saatlik operasyon varsayıldığında, lojistik için hizmet robotlarına yapılan yatırım, 2-3 yıl içerisinde ve genellikle daha hızlı yatırım geri dönüşü sağlayabiliyor. 15 yıllık bir kullanım ömrü göz önüne alındığında, işletme maliyetleri yıllık yatırımın yaklaşık yüzde 5'i kadardır. Son derece gelişmiş sistemler genellikle yüzde 98 ya da üzeri bir oranda operasyonel kullanılabilirlik sağlayabilir.”