Tuzla’da 315 bin metrekare alana yayılmış 4 farklı üretim fabrikası, Ar-Ge merkezi ve Ana Dağıtım Deposundan oluşan tesisinde üretim yapan Evyap zamanında üretim ve sevkiyat için, sahip olduğu depolama teknolojilerine ve yatırımılarına güveniyor. Evyap Tedarik Zinciri Başkanı & İcra Kurulu Üyesi Levent Tavukçuoğlu depolarında operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyat için SAP WM modülünden yararlandıklarını aktarıyor. 

Levent Bey,  şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Türkiye’nin ve dünyanın sayılı sabun üretim tesislerine sahip Evyap şirketimizin Türkiye dışında Malezya ve Mısır’da Katı Sabun üretim tesisleri bulunmaktadır. Tuzla’daki tesisimiz 315 bin metrekare alana yayılmış 4 farklı üretim fabrikası, Ar-Ge merkezi ve Ana Dağıtım Depomuzdan oluşmaktadır. Tuzla yerleşkemizdeki Kozmetik Üretim tesisimizde sıvı sabun, duş jeli, cilt bakım kremleri, şampuan / saç kremi, tıraş sonrası bakım ürünlerimiz üretilmektedir. Hijyen Üretim tesisimizde ise bebek bezi ve kadın hijyen ürünleri üretimlerimiz bulunmaktadır. Aerosol Üretim tesisimizde, hem gaz içeren Tıraş Köpüğü, Tıraş Jeli, Deodorant ve Oda Spreyi ürünlerimiz hem de yüksek alkol içerikli kolonya ve el jeli ürünlerimiz üretilmektedir. Fabrikalarımızda hem kendi markalarımız hem de yerli ve uluslararası şirketlerin kendi markaları kontratlı üretim altında üretilmektedir.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Pandemi dönemindeki birincil önceliğimiz ülkemiz ve tüketicilerimizin ihtiyaç duyduğu temizlik ve hijyen ürünlerinin kesintisiz sağlanmasıdır. Bununla birlikte önemli gündem maddelerimizden biri iş sürelerimizde sadeleşme ve böylece tüketicilerimize en doğru kalitede en iyi maliyet yapısı ile şekillendirdiğimiz ürünlerimizi sunmaktır. Bu ürünlerin belirlenen kalitede devamlılığını sağlamak için pek çok sistem yatırımı yapan Evyap, önümüzdeki 5 yılda da bu yatırımlarına devam edecektir. 

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

Tüm depo süreçleri SAP WM modülü ile yönetilmektedir. Ürünlerin depoya kabulü, raf adresleme işlemeleri, yükleme için toplama süreçleri RF terminaller le sağlanmaktadır.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Biz öncelikle tedarik zincirindeki tüm kayıplarımızı ortadan kaldıracak ve üretimi yalınlaştıracak bir operasyonel mükemmellik vizyonu ile yola çıktık ve asıl amacımızı bu vizyonu tüm çalışanlarımıza kazandırmak olarak belirledik. Hayalimiz verimin artması, kayıpların azalması, yüksek performanslı ve kendi kendine yetebilen ekiplerin oluşması, teknolojik altyapımızın geleceğe hazırlanması ve süreçlerimizin basitleşmesi. 

Dijital dönüşüm ise bu amaçlara hizmet eden bir araç bizim için. 2 sene önce başladığımız dijital dönüşüm projemizde, 4 fabrika ve 50’den fazla hattımızda direkt olarak PLC’lerden duruş ve kayıpların kayıtlarını alıyoruz, prosesi bu sistem üzerinden takip ediyoruz, kalite ve iş güvenliği sistemini, enerji yönetimini buradan takip ediyoruz. Aynı zamanda herhangi bir hata bulunduğunda herkesin kolaylıkla sisteme yükleyebilmesini, toplantılarını bu sistem üzerinden takip edebilmesini ve tüm departmanların aksiyonlarını yine tek bir sistem üzerinden yönetebilmesini sağladık. Amacımız doğru veriyi en hızlı şekilde doğru kişiye göstermek, bu verilerle analiz yapılmasını ve doğru aksiyonların alınmasını sağlamak, üretimlerde sıfır kağıt kullanmak ve her türlü dijital gereksinimin ayrı platformlar yerine tek bir merkezde toplanmasını sağlamak. Tabii tüm bu gelişmelerin pandemi döneminde fiziksel olarak temasın azaldığı dönemde, bilgi akışını hızlandırıp kolaylaştırması da ciddi bir kazanım oldu.