1997 yılından bu yana sektörde faaliyet gösteren Melih Plastik, Bursa’da plastik enjeksiyon ve kalıp hizmetleri üretimi yaparak çalışmalarına devam ediyor. Kurulduğu ilk günden bugüne kadar ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi ve tarım sektörüne özel üretimler gerçekleştiriyor. Fabrika ziyareti kapsamında Bursa’daki fabrikasında bir araya geldiğimiz Melih Plastik Genel Müdürü Mahmut Hasan, plastik sektöründeki depolama alanlarında sıcaklık ve nem değerlerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. 

Meih Plastik fabrikasının genel yapılanmasını anlatabilir misiniz? 

Melih Plastik, 1997 yılında plastik enjeksiyon üretimi gerçekleştirmek için kuruldu. 2009 yılından beridir de Bursa’daki mevcut fabrikamızda ürerim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Otomotiv yan sanayi ve traktör üreticileri hedeflediğimiz ana sektörler arasında yer alıyor. Düzenli olarak çalıştığımız markalar arasında ise TürkTraktör, Hisarlar, Erkunt gibi referanslarımız bulunuyor. 

Üretim hattınızdan kısaca bahsedebilir misiniz? 

Plastik enjeksiyon üretimi yaptığımız için üretim hattımızda bu ürünlere uygun makinalar bulunuyor. Parçanın boyutuna göre makine şekli ve tonajı değişiyor. 50 tondan başlıyor ve 4 bin tona kadar çıkıyor. 

Üretim hattınızdaki yeni yatırım kararı nasıl veriliyor? Uzun vadede gerçekleştirmeyi planladığınız yatırımlardan söz edebilir misiniz? 

2018 yılı içerisinde üretim hattımızı geliştirmeye yönelik bir yatırım planımız vardı. Ancak Türkiye’nin bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle bu planımızı iki yıl sonra yapmaya karar verdik. Asıl düşüncemiz ise üç yıl sonra yeni bir fabrika yatırımı yaparak üretim kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Çünkü son dönemde gerçekleştirdiğimiz makine yatırımı nedeniyle daha geniş metrekarelere ihtiyaç duyuyoruz.  İlerleyen dönemlerde üretim hattımıza daha büyük makineler ekleyebilmek için fabrikamızı yeni bir yere taşımamız gerekiyor. 

Üretimde ihtiyaç duyduğunuz hammaddeyi nereden temin ediyorsunuz? 

Üretimimizde ihtiyaç duyduğumuz petrokimya hammaddesini Türkiye’de sadece PETKİM üretiyor. fakat bizim hammaddenin kaynağını yurt dışındaki büyük distribütör aracılığıyla temin ediyoruz. Ayrıca Türkiye’de mümesillik işini üstlenen firmalar aracılığıyla ihtiyacımızı karşılıyoruz. 

Depolama alanınızın fiziki özelliklerinden ve ürün stok miktarından bahsedebilir misiniz? 

Biz ağırlıklı olarak yan sanayi firmalarına üretim yaptığımız için sipariş üzerine çalışıyoruz. Fakat tüm süreci doğru bir şekilde yönetebilmemiz için büyük ambarlarda faaliyet gösteriyoruz. Tüm sevkiyatlarımız ise özel kolilerle ve paletlerle yapılıyor. Fabrika içerisinde ortalama 3 bin metrekarelik depolama alanımız bulunuyor. Açık alanları da sayarsak 4 farklı depo bölümümüz bulunuyor. Depolama alanları içerisinde malzeme istifleme amacıyla farklı sistemler kullanıyoruz. Depolama sistemleri içerisinde ayrıca ERP sistemi, adresleme ve barkod okuyucuları ile çalışıyoruz. 

Plastik sektöründe depolama yaparken nelere dikkat edilmelidir? 

Kullanılan malzemeye bağlı olarak depolama alanlarının fiziki şartlarına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle güneş ve nem gibi hava değerleri kriter olarak kabul ediliyor. Çünkü kullandığımız bazı malzemelerin güneş görmemesi gerekirken, diğer malzemelerinde nem alması isteniyor. Çünkü bazı plastik parçalar havadan nem aldığında mekanik değerleri artıyor. Zaten biz ürünleri müşterilerin istediği ambalajlarla hazırlayıp, ona göre teslim ediyoruz. 

Sevkiyatlar ne kadar sıklıkla yapılıyor? 

Her gün düzenli olarak fabrikamızdan sevkiyatlar gerçekleşiyor. Özellikle çalıştığımız bazı fabrikalara her gün düzenli olarak ürün gönderimi yapıyoruz. 

Yeni fabrika yatırımıyla birlikte depolama sisteminde ne tip değişiklikler yapmayı planlıyorsunuz? 

Depolama alanları ve sistemleri, işleyişin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için önem arz ediyor. Bu sebeple yeni fabrikaya geçerken depolama alanıyla ilgili de tasarımlar yapacağız. Bu konuyla ilgili olarak danışmanlık firmalarıyla da iletişime geçmeyi planlıyoruz. Çünkü farkında olduğumuz ya da olmadığımız konularda profesyonel bir destek alarak o sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlayacağız. 
Plastik sektörü üretim yaparken enerjiyi yoğun olarak kullanıyor. Enerji tasarrufu yapmak için hayata geçirdiğiniz projeler var mı?  
Melih Plastik’e ayda ortalama 45 bin TL elektrik faturası geliyor. Enerji verimliliği sağlamak için aldığınız makinenin verimliliğine ve üzerinde bulunan ekipmanlara dikkat etmeniz gerekiyor. Yaptığımız ayarlamalarla belli ölçülerde enerji verimliliği sağlıyoruz.