Endüstri 4.0, yapay zeka derken teknolojinin gelişimi tüm sektörleri etkisi altına aldı. Lojistik alanına da yansıyan bu gelişimler, firmaları dijital dönüşüm noktasında hem gelişmeleri takip etmeye hem de yeni çözümler üretmeye itiyor. “Lojistikte Akıllı Teknolojiler” üzerine 4. Uluslararası 360 LOJİ&TED Konferansı’nda konuşma yapan CEVA Lojistik Satış ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Murat Karadağ lojistik sektörünü uyardı. “Lojistiği eskiden ekipmanlar, insanlar, sistemler, yazılımlar, global ortamda bir ağ olarak tanımlarken artık muhtemelen dijital tarafına daha fazla odaklanıyor olacağız.” diyerek dijitalizasyona dikkat çeken Karadağ “Lojistikte teknolojinin hatta yapay zekanın yeri gün geçtikçe artıyor. Doğru bir zamanda mıyız diye düşünürsek bunların entegre süreci tamamen doğru bir zaman, hatta dün olsa daha iyi olurdu. Çünkü yapay zeka hataya yer bırakmayacak şekilde, o anki olabilecek çözüm uzayı içerisinde ki en iyi çözümü bulabilme ve en kısa zamanda da uygulamaya geçirebilme kabiliyetini; lojistik networkleriyle kazandırabilir yapıdır. Bu nedenle lazım, hem de bugün lazım! Teknoloji aslında son derece erişilebilir bir hale geldiğinden, başkalarının kullandığı bir yapı iken yapay zekayı eğer biz kullanmazsak muhtemelen 1-5 sene içerisinde sektör dışında kalma riskini barındırırız.” dedi.

“YÜZDE 93 ORANINDA İŞE HARCANAN ZAMAN KISALABİLİYOR”

“IoT dünyasında robotlar, AGV’ler, sistemlerin tamamı aslında bizim için birer örnek oluşturuyor.” diyerek teknolojinin sunduğu avantajlara vurgulayan Karadağ “Bazı çalışmalar insanla yapıldığı zaman geniş alanlara, uzun sürelere ihtiyaç duyuyor ve hataya açık prosesleri sisteminde barındırıyor. Full otomasyona geçildiğinde ise süreç kesinlikle kısalıyor. AGV’ler daha önce çıktı ama artık istifleme ekipmanları da insansızlaşabiliyor. Daha da önemlisi dalgalanma zamanlarında spesifik alana uygun işçi bulma, hata problemi gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Kabaca yüzde 65 maliyet tasarrufu (zaman, insanın yerine çalışması…), yüzde 65 otomasyonla yürütülebilir süreçler ve yüzde 93 oranında bu işe harcanan zamanı kısaltabiliyoruz.” dedi.

“AMAZON’UN DRONE SİSTEMİ, BİLDİĞİMİZ ANLAMDAKİ TAŞIMACILIĞI DEĞİŞTİRECEK”

Murat Karadağ konuşmasının sonunda Amazon’un zeplin örneğini anlatarak drone’lu sistemlere dikkat çekti: “Amazon’un patentini aldığı yeni bir fikir var. Sipariş alanının üzerinde bir zeplin depo bulunuyor. İçerisinde de birçok ürün hazır halde bekliyor. Arıkovanı gibi duran zeplinden çıkan bir drone, olası siparişleri size teslim ediyor. Böylelikle bildiğiniz anlamdaki taşımacılığı sıfıra indiriyor. Oysa tipik bir depoda otonom gelen araç otomatik bir konveyöre boşaltılır. Sort edilip, paletin üzerine dizilir. Bir AGV gelip onu alır ve AS/RS raf sisteminin önüne götürür. Raf sistemi onu uygun yere koyar. Sipariş verildiğinde otomatik bir ekipman gelip ürünü toplar ve AGV ile raftan alıp getirir; dokunmadan nakliye firması veya drone’a teslim edilir. Şu an da ise bizim geldiğimiz nokta budur.”