Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, aldığı 1,5 milyar dolarlık yeni yatırımla 10 milyar doların üzerinde değerlemeye ulaşan Türkiye’nin ilk ‘Decacorn’u olan Trendyol’un İstanbul'daki transfer merkezine ziyarette bulundu.

GELECEK VİZYONU VE AR-GE MERKEZİ İLE İLGİLİ SUNUM YAPILDI

Bakan Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile birlikte Trendyol’un İstanbul Tuzla’daki transfer merkezini ziyaret etti.

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ve beraberindeki şirket yöneticileri tarafından karşılanan Bakan Varank’a yürütülen faaliyetler, firmanın gelecek vizyonu ve Ar-Ge Merkezi ile ilgili bir sunum yapıldı.

Sunumun sonrasında transfer merkezinde incelemeler yapan Varank, çalışanlarla sohbet etti ve kargoya verilmek üzere hazırlanan paketlerin taşınmasına destek verdi.

"TEKNOLOJİ FİRMALARI VE START-UP'LAR YÜKSELİŞTE"

Ziyaret ile ilgili görüşlerini paylaşan Bakan Varank, Trendyol’un 11 yıllık bir şirket olmasına rağmen 16,5 milyar dolarlık bir değerleme üzerinden son dönemde 1,5 milyar dolarlık yeni bir yatırım aldığını, yüzde 10’luk hissesinin hem Uzak Doğu’dan hem ABD’den, Avrupa’dan ve Orta Doğu’dan yatırımcıların ilgisiyle satın alındığını belirtti.

Dünya ekonomisinde teknoloji firmalarının ve startup’ların varlığının gün geçtik daha da arttığını dile getiren Varank, "Son dönemde oyun şirketleriyle başlayan Türkiye’de bir unicorn’laşma ya da bizim tabirimizle Turcorn’laşma süreci oldu. Yani Türkiye’den çıkan, daha yeni filizlenmeye başlamış genç firmaların 1 milyar doların üzerinde değerleme ile yurt dışından yatırım aldıklarını gördük." ifadelerini kullandı.

Söz konusu çıtayı Trendyol'un daha da yukarı çıkardığını vurgulayan Varank, firmanın kısa zamanda Türkiye'nin en değerli şirketi olduğunu ve bunun da Türkiye ekonomisinin, bilhassa teknoloji şirketlerinin ne kadar başarılı olduğunu gösteren bir gelişme olduğunu söyledi.

"YENİ EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ E-TİCARET"

Firmanın aldığı yatırımın tamamını kendi içinde kullanacağını kaydeden Varank, e-ticaretin yeni ekonominin lokomotifi olduğuna dikkat çekti.

Bilhassa KOBİ’lerin e-ticaret yoluya satış yaparak ciddi cirolara ulaşabildiklerini ve bu bağlamda ihracata da zemin hazırladığını ifade eden Varank, "Şu anda Trendyol’da 184 bin şirket ve 1 milyonun üzerinde bireysel satıcı pazaryerini kullanarak ticaret yapıyor. Bu tabii ki ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlıyor." diye konuştu.

"YENİ FİRMALARIN ÇIKACAĞINA İNANIYORUM"

Şirketin transfer merkezinin Türkiye’nin en büyük ayrıştırma merkezi olduğunu aktaran Bakan Varank, "Günlük 1 milyon ürün ayrıştırma kapasitesine sahip bir tesisten bahsediyoruz. Bunun lojistiğinin sağlanması, buradaki bütün sistemlerin sağlıklı bir şekilde kontrol edilip sürdürülmesi… Tabii ki bunlar ciddi büyük yatırımlar ve know-how gerektiriyor.” dedi.

Ekosisteme ivme kazandırmak Türkiye'den daha fazla teknoloji firmaları ve start-up'lar çıkmasını amaçladıklarını kaydeden Varank, yapılan çalışmalar ve atılan doğru adımlar ile Türkiye’den daha fazla yeni Turcorn’lar ve Decacorn’lar çıkacağına inandığını dile getirdi.

"TRABZON TRANSFER MERKEZİMİZİ 2022'DE AÇACAĞIZ"

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ise, ziyareti nedeniyle Bakan Varank’a teşekkür ederek Türkiye’nin ilk Decacorn’u olmalarının kendileri ve Türkiye için gurur verici olduğunu dile getirdi.

Türkiye’den başka Decacorn’ların da çıkacağını belirten Çetin, Tuzla’daki transfer merkezinin bir benzerini 2022’nin ilk çeyreğinde Trabzon’da açacaklarını ifade etti. (AA)