“2020 yılında lansmanını yapacağımız posta/kargo sektöründe geliştirdiğimiz yeni teknolojiler var.” diyen Lodamaster Depo ve Yükleme Teknolojileri Satış ve Pazarlama Müdürü İrfan Patoğlu ile Lodamaster Grup’un son dönem projelerini ve yeni çözümlerini konuştuk.

Yeni üretim tesisinizden bahseder misiniz?

Artan iş hacmimiz ve globaldeki satış vizyonumuz ile birlikte Gebze’de 3 bin metrekarelik yeni bir üretim tesisi kurduk. Bu yeni tesisi kurmaktaki asıl amacımız hem yeni ürünler geliştirebilmek hem de üretim için daha düzgün bir yerde operasyonlarımızı gerçekleştirmek. Bununla birlikte tesisin konumu itibarı ile kurulumunu yaptığımız birçok tesise dakikalar içinde ulaşabiliyor olmamız.

 Üretim gücünüzü arttıran yeni tesisiniz ile sektöre hangi yeni teknolojileri sağlayacaksınız? 

Yeni üretim tesisimizde 2020 yılında lansmanını yapacağımız posta/kargo sektörü için geliştirdiğimiz yeni teknolojiler var. Stuttgart’taki LogiMAT Fuarı’nda sergilediğimiz yüksek hızlı tekerlekli sorter sistemimiz var. Sistemin üst yüzeyinde yüzlerce küçük tekerlekten oluşan bir yapı bulunuyor. Bu tekerlekler altta ana bir motora bağlı ve ürün sorter makinasının üzerine geldiği zaman bütün tekerlekler sağa ve sola dönüyor. Servo kontrollü bir sistem ve bu sayede yüksek hızlara çıkabiliyoruz. Modüler ve sağlam yapısı sayesinde posta kargo dahil birçok sektörde kullanılabilir bir makina ortaya çıkardık. Artık yeni projelerimizde de kullanmaya başladık. İkinci olarak da bu sene Ekim ayında Amsterdam’da gerçekleştirilen Post Expo fuarında bir üst sorter modelimizin tanıtımını yaptık. Fuar sırasında ve sonrasın sektörün öncü birçok firmasından olumlu geri dönüşler aldık. 2020’de ise daha da geliştirdiğimiz bir makinayla piyasada olacağız.


 
Ayrıca sürekli üzerine katarak geliştirdiğimiz ve pazarın önemli bir üretici firması olarak Avrupa’daki sayılı firmalar arasında bulunduğumuz teleskopik konveyör ürünümüz var. Teleskopik konveyör, pazara giriş anahtarımız gibi. Çünkü çok kaliteli bir ürün üretiyoruz. Yurt dışında da ürünümüzü sadece Avrupa değil, Şili gibi uzak ülkelerde birçok büyük posta/kargo firmasında devreye aldık. Bu alanda da çok ilerledik. Bunun dışında palet asansörlerine çok önemli özellikler ekledik. Türkiye’nin en yüksek palet asansörlerini kurduk. Palet taşıma kapasitesinde de yüksek sayılara çıkabiliyoruz. Bu konuda Mühendisler Odası ile birlikte iş birliği içerisinde çalıştık. Palet asansörlerimizi aynı zamanda da kaldırma ekipmanlar yönetmeliğine uygun olarak dizayn ediyoruz. Bundan sonraki kuracağımız bütün asansörlerimizde bu yönetmeliğe uygun olacağı için müşterilerimiz gerçekten sağlam, kaliteli, bütün yönetmeliklere uygun bir makina palet asansörü alacağını bilecek. 

Yurt dışı projeleriniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi ülkeler öne çıkıyor? 

Fransa, Almanya, Danimarka ve Polonya gibi ülkelerde projeler yürütmeye başladık. Halihazırda en büyük projelerimizden iki tanesi yurt dışında ve devamı da yurt dışında olacak. Biz kriz dönemine geldiğimizde de şöyle bir rakamla karşılaştık. Projelerimizin yüzde 5-6’sı yurt dışı, yüzde 95’ine yakını yurt içiydi. Bunu sürdürülebilir olarak görmedik ve hedefimizi yarı yarıya olarak belirledik. Bugün ise en azından takip ettiğimiz projeler olarak yaklaşık yüzde 80 yurt dışında, yüzde 20’ye yakın ise Türkiye’de proje takip ediyoruz. Türkiye’de takip ettiğimiz projelerde genelde büyük projelerden oluşuyor. Posta/kargo alanında projeler devreye alıyoruz. Ekim ayında Amsterdam’da düzenlenen Post-Expo2019 Fuarı’na katıldık. Müşterilerimizle görüştük, toplantılar gerçekleştirdik. Bu alanda ilerliyoruz. E-ticaret alanında da projelerimiz var. Çünkü biz Türkiye’de de e-ticaret alanında büyük referanslara sahip bir firmayız. Hem yerli büyük referanslarımız hem de global anlamda referanslarımız var. Türkiye’de en büyük e ticaret firmalarından, dünyanın en büyük e ticaret firmalarına kadar birçok müşterimiz için e ticaret sorter otomasyon sistemleri kurduk. 

Yazılım ekibiniz ARGEVİ’nin yaptığı çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

ARGEVİ, grup firmalarımızın arasındaki yazılım firmamız. Anahtar teslim sunduğumuz sistemlerdeki high level ve low level yazılım altyapısını sağlıyor. Departmanın başında Aziz Karabudak var. Lodamaster olarak çok efektif ve doğru bir proje yönetim sürecine ve kaliteli bir üretim yapısına sahibiz. Bununla birlikte, yazılım gücümüz ise bizi diğer firmalar arasında ayrı bir seviyeye çıkartıyor. Yazılım ekibimiz alanında tecrübeli, genç, dinamik ve zeki mühendislerden oluşuyor. Bu dinamizmin verdiği kuvvetle de çok hızlı adımlar atabiliyoruz. Son dönemde bir tekstil firmasının sorter otomasyon sistemini devreye aldık. Kendi üretmediğimiz bir makinanın shoe sorter sistemi vardı. Firma eski sistem sağlayıcısından destek alamadığı için bizden destek istedi. Biz de firmaya destek olabilmek adına o sistemin yazılımını tamamen altyapıdan silip, kendi ürettiğimiz yazılımla çok kısa bir sürede devreye aldık. Böylelikle anahtar teslim sistemlerimizde alt parça yazılımlarının dışa bağımlılığını da ortadan kaldırdık. Türkiye’de bunu tek yapan firmayız diyebilirim.

Endüstri 4.0 vizyonunuzu öğrenebilir miyiz? Endüstri 4.0 odaklı geliştirdiğiniz projeler var mı?

Endüstri 4.0 Türkiye için sadece bir isimden ibaretken, gittikçe bilinirliği arttı ve sektörün önemli konu başlıklarından biri oldu. Biz de bu kapsamda birlikte çalıştığımız partnerlerimize, ürün gamımıza ve yazılım altyapımızda eklemeler yaptık. Endüstri 4.0 alanındaki en büyük çalışmalarımızdan biri, GreyOrange ile olan partnerliğimiz. Yapay zeka ile yönetilen sipariş toplama sistemi üreticisi GreyOrange’ın Türkiye ve Rusya temsilcisiyiz. Endüstri 4.0 temelinde konuşan sistemler, birbiriyle haberleşen makinalar var. Biz de artık bütün verileri ana sisteme aktaran bütün hataları ana sisteme aktarıp veya bütün doğruları bütün bilgileri ana sisteme aktaran yazılım altyapısına geçtik.