HVAC (Heating Ventilating and Air Conditioning) kavramı hayatımızın neredeyse her alanında yer alan çok büyük bir iş birimi haline geldi. Yaşam ve üretim alanlarındaki havanın şartlandırılması yani sıcaklığın, nemin ve ortamdaki hava kalitesinin kontrol edilmesinin insanlar üzerindeki tesiri son derece önemlidir. Bu sektördeki beklentiler ve talepler, teknolojinin gelişmesine paralel olarak gün geçtikçe artmakta; artık daha verimli ve daha güvenilir cihazlar talep edilmektedir. HVAC ve farklı otomasyon alanlarına daha verimli ve daha teknolojik ürünler sunabilmek adına DELTA, Ar-Ge faaliyetlerine çok önem vermektedir. Tayvan, Çin, Japonya, Singapur, Tayland, ABD ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan Ar-Ge birimlerimizde 10.000’in üzerinde çalışan istihdam edilmekte ve bu çalışmalar için gelirimizin %8’inden fazlası ayrılmaktadır. 

Geleneksel iklimlendirme sistemleri tasarlanırken enerji tasarrufu konuları göz ardı edilmektedir. Sistemler genellikle olması gerekenden son derece büyük ve soğutma etkisini sağlamak için geniş alanlar kapsayacak şekilde dizayn edilir. Bunun sonucunda sadece yatırım maliyetleri arttırılmakla kalmayıp, klima sistemleri çoğunlukla düşük yük koşullarında çalıştığı için işletme maliyetleri de olması gereken seviyelere göre yükselmiş olacaktır. Bu tip klima sistemleri; genel sistem dengesini, kontrol ayarlarını ve ayarlamaları göz ardı ederek tüm sistemin uzun süreler boyunca uygun olmayan koşullar altında çalışmasına sebep olmaktadır. Tasarlanan klima sisteminin kapasitesi, verimli ve sorunsuz çalışma aralıklarına uygun olmayacaktır. İç mekan ısıtma ve soğutma yüklerinin azaldığı durumlarda dahi enerji tüketimi azalmamaktadır. Örneğin, bir alışveriş merkezinde hafta içi ya da hafta sonu günlerde ki insan popülasyonu ve mevsimler döngülere göre temiz hava, sıcaklık, nem ve klima ihtiyaçları değişkenlik gösterebilmektedir. HVAC adına tesisteki asıl amaç enerji maliyetlerini de göz önünde bulundurarak optimum enerji verimliliğini sağlayarak en sağlıklı ortamı insanlara sunmaktır. Geleneksel iklimlendirme sistemleri yerine gelişmiş ve enerji verimliliği sağlanmış HVAC sistemleri tüm yaşam alanları için önem arz etmektedir.

OPTİMUM SEVİYEDE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN ÇÖZÜMLER

DELTA'nın PLC aileleri ile fan ve pompa gibi değişken torklu uygulamalar için özel olarak tasarlanmış AC motor sürücü serileri kullanılarak optimum seviyede enerji tasarrufu sağlayan ve karbon ayak izini düşüren iklimlendirme çözümlerine ulaşmak mümkündür. Bu çözümler; klima santrali, chiller, soğutma kulesi ve buz depolama sisteminde sıcaklık ve nem değişimlerini tespit etmek, zaman planlaması ve talebe göre operasyonel kontroller için en konforlu iç hava kalitesini en yüksek enerji verimliliğiyle birlikte oluşturmak için kullanılabilir.

DELTA İLE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE GÜVENİLİRLİK

Enerji verimliliğini ele aldığımızda gün geçtikçe sınırlı kaynakların daha verimli kullanılabilmesi önem kazanmakta ve DELTA, bu alanda farklı çalışmalar yapmaktadır. HVAC sektöründe fan, pompa ve kompresörlerde elektrik motorları yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Enerjinin daha verimli kullanılması için elektrik motorlarındaki enerji optimizasyonu özelliğimiz başta gelen örneklerden biridir. DELTA’nın gelişmiş AVR (Auto Voltage Regulation) algoritması sayesinde elektrik motorlarındaki enerji veriminin maksimum noktaya çıkarılmakta ve böylelikle motorun veriminin artırılması hedeflenmektedir. Sadece frekansı değiştirerek hız kontrolü üzerinden enerji tasarrufu yapmanın yanı sıra, %98 enerji verimliliğe sahip CP/CFP2000 frekans konvertörlerindeki AVR algoritması ile motorun ihtiyaç duyduğu tork değerini hesaplamakta ve buna göre gerilim regülasyonu yaparak enerji tasarrufu sağlamaktadır.

"TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ EŞİĞİNDE DURUYOR" "TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ EŞİĞİNDE DURUYOR"