Enerji tüketiminin dünyanın doğal kaynaklarına zarar verebilecek seviyelere gelmesi, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğine odaklanan projelerin önemini her geçen gün artırıyor. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yaklaşık yüzde 70’i ithal yollardan elde edilen toplam enerjinin neredeyse yüzde 31’i büyük binalarda kullanılıyor. İklimlendirme sisteminin ömrü boyunca toplam maliyetinin yüzde 15’lik kısmı ilk yatırıma, yüzde 10’luk kısmı bakım-onarıma, yüzde 75’lik kısmı enerji tüketimine harcanıyor. Bu nedenle iklimlendirme sistemlerinde öncelikli olarak odaklanılması gereken süreçler arasında enerji verimliliği yüksek sistem tasarımı ve enerji maliyetlerinin işletme sürecinde optimize edilmesi öne çıkıyor.
GERİ DÖNÜŞÜMÜ KOLAY
2050’ye kadar tüm faaliyetlerinde, sattığı ürün ve çözümlerinde sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirmeyi hedefleyen Daikin’in, enerji verimliliğini odağına alarak attığı başlıca adımlardan biri, geri dönüşümü ve yeniden kullanımı kolay olan R-32 soğutucu akışkanını ürünlerine adapte etmektir. Daikin, yüksek enerji verimliliği sağlayan ve ozon tabakasına zarar vermeyen R-32 soğutucu akışkanını split klimalar, multi split klimalar, ticari klimalar, ısı pompaları, Chillerler ve VRV sistem klimalarda kullanıyor.
R32 soğutucu akışkanlı ürünleriyle Türk iklimlendirme sektöründe bir ilki gerçekleştiren Daikin, sektöre bu konuda da öncülük etmeye devam ediyor. Klimalarda R32 soğutucu akışkan kullanımını ilk sağlayan marka olmasının yanı sıra, Daikin aynı zamanda 93 adet patentini de tüm dünyayla ücretsiz paylaşmıştır.
5 KAT DAHA FAZLA VERİM
R-32 soğutucu akışkan kullanılarak üretilen bir diğer ürün de yeni nesil Altherma 3 ısı pompası. Isı pompası pazarının lideri Daikin’in sunduğu yenilikçi ve çevreci ürünlerin üst düzeydeki tüm standartlarını taşıyan Daikin Altherma, fosil yakıtlara veya elektriğe dayalı klasik bir ısıtma sistemine göre 5 kat daha verimli çalışıyor. Dış havadaki ısıyı kullanarak daha az enerji sarf eden Daikin Altherma, kullandığı her 1 kW'lık enerjiye karşılık en az 5 kW'lık ısı üretiyor.
Kurulum ve bakım ihtiyacı düşük olan Daikin Altherma, inverter kompresör teknolojisi ile yüksek enerji tasarrufu sağlıyor. Hem dış hem de iç ünitesi ile kompakt bir tasarıma sahip olan Daikin Altherma, ısıyı havadan alıyor. Herhangi bir yerin kazılmasına veya sondaja gerek olmadan kurulumu gerçekleşen Daikin Altherma, dumansız ve alevsiz çalışıyor.
Üretilen ısının yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaktan (hava) sağlayan Daikin Altherma, düşük karbondioksit (CO2) emisyonu ile çevreci bir çözüm sunuyor. Tek bir merkezden yönetilebilen Daikin Altherma, bu özelliği ile konutların yanı sıra otel, spor merkezi, SPA, hastane, kütüphane ve okul gibi mekanlarda da tercih ediliyor.
INVERTER SPLIT KLİMALARLA TASARRUFLU ISINMA MÜMKÜN
Yeni nesil inverter teknolojisine sahip Daikin split klimalar da kullanıcılara konforlu bir ısıtmayla birlikte tasarruf da sağlıyor. Eylül 2022 yılı verilerine göre bir split klimanın mevsim geçişlerinde ortalama saatlik elektrik tüketimi 0,198 kWh, aylık ortalama 500 saat kullanıldığı durumda da 99kWh elektrik tüketimi oluyor. Dolayısıyla bir saatlik tüketim yaklaşık 52 kuruş, aylık ortalama 500 saat kullanıldığında da ısınma gideri ise 260 TL olarak faturaya yansıyor.
YEŞİL KALPLİ FABRİKA
Tasarruf odaklı çalışmalarını ürünleriyle sınırlı tutmayan Daikin, kendi tesislerinde de enerji verimliliğine önem veriyor. Bu kapsamda Daikin Türkiye Hendek Üretim Tesisi’nde yıllık 15 bin 400 metreküp su tasarrufu sağlandı. Tesiste aydınlatmada yüzde 70 tasarruf edilirken, yüzde 30 oranında doğal gaz tasarrufu gerçekleştirildi. Üretim tesisine inşa edilen çatı güneş enerji santrali (GES) projesi ile tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 90’ı yenilenebilir elektrik üretiminden karşılanmaya başlandı.
Yeşil fabrika olma hedefi ile yola çıkan Daikin, bu proje sayesinde 133.438 adet ağaca eş değer karbondioksit salımını 7 bin 069 ton azaltmayı başarmıştır.
GLOBAL DENEYİMİ İLE SEKTÖR ÖNCÜSÜ
Tüketicilerin enerji ürünlerinde daha şeffaf verilere ulaşarak daha iyi seçim yapmalarını ve cihazlarının verimliliğini artırmalarını amaçlayan LOT21 Çevreye Duyarlı Tasarım Gerekliliklerine Dair Tebliğ 1 Ocak 2023’te Türkiye’de yürürlüğe girdi. İlgili mevzuatın ilk önce Avrupa’da 2018 yılında yürürlüğe girmesi ile ilgili gereklilikleri karşılayan Daikin, o tarihten beri yüksek sezonsal verimliliğe uygun ürünlerini hem dünyada hem de Türkiye’de 2019’dan beri tüketicilerle buluşturarak öncü marka olarak öne çıkıyor. Daikin ayrıca Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) hizmetleri ile konut, ofis, ticari hizmet binaları, sanayi tesisleri ve fabrikalarda kullanılan sistemlerin enerji performanslarını analiz ederek yenileme, işletme ve iyileştirme süreçlerine dair çözümler sunuyor.
DAIKIN ÇEVRE İÇİN BAŞKA NELER YAPIYOR?
1 Milyon Ağaç
“Doğaya Can Ver” sloganıyla Mart 2021’de yaşama değer katma felsefesinden yola çıkarak 1 milyon ağaç dikme projesi başlatan Daikin, 50.000 ağaç fidanının dikilmesi sonucu 20 bin 550 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonunu azaltmayı başardı.
513 Ton Atık Geri Kazanıldı
Daikin Türkiye, ÇEVKO Vakfı üyeliğiyle ürün ambalajlarından kaynaklı çevre kirliliğini engelleme çalışmalarına katıldı. Aynı zamanda bin 813 ton metal ve 2 bin 240 ton ambalaj atığı geri dönüşüme gönderen şirket, 69 ton kâğıt ve 43 ton tehlikeli atığı ise enerji geri kazanımında kullandı.