İlk olarak 1992 yılında Almanya’da kurulan ardından 2008 yılında Türkiye’ye taşınarak faaliyetlerine Kocaeli/Gebze’deki TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas OSB’de konumlanan fabrikasında devam eden CPS Pressform A.Ş.'nin Fabrika Müdürü Özgür Yurtgan, robot yatırımlarının firmalarına sağladığı kazanımlar ile ilgili şunları söylüyor:

“Özellikle hacim olarak büyük parçaların presler arası taşımasında, kaynak hatlarında ve görüntülü kontrol sistemlerinde yoğun olarak kullandığımız robotlara yaptığımız yatırımı; üretimi standartlaştırmak, kalite seviyesini ve verimli çalışmayı arttırmak adına desteklemekte ve teşvik etmekteyiz.” 

Özgür Bey, okuyucularımız için kısaca firmanızın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

1992 yılında Almanya’da kurulan firmamız, 2008 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlamıştır. Kuruluşundan bugüne otomotiv sektöründe şase, gövde ve koltuk sac parçaları üreten firmamız, 2020 yılı itibariyle beyaz eşya sektörüne de sac parça üretimine başlamıştır. Kurumsal yapılanma ve kurumsal kültüre önem veren firmamız profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmektedir. Pandemi döneminde otomotiv sektöründe yaşanan daralmalarla beraber yapılan risk değerlendirmeleri ile beyaz eşya sektörüne de adım atan firmamız, salgın dönemindeki tüm daralmalara rağmen önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 45 büyüme oranlarına ulaşmıştır. Şirketimiz, otomotivde özellikle Almanya’dan aldığı yeni projelerle büyüyerek, beyaz eşya alanında ise dünya devi B/S/H Group ile büyümesini sürdürmüştür. Özellikle pres, kaynak, lazer kesim ve çeşitli montaj hatlarına sahip 17 bin metrekare kapalı alana sahip tesisimizde, yaklaşık 250 çalışanımız ile faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

2017 yılından bugüne Ar-Ge merkezi olarak faaliyetlerimize devam etmenin yanı sıra elektrikli araç etkisi altında olduğumuz bugünlerde emisyonun ve ağırlığın azalması düşüncesine hizmet eden sıcak şekillendirme ve otomasyon yoğun TÜBİTAK destekli projeleri de yönetilmektedir. 

Ana faaliyet alanı soğuk sac şekillendirme olan firmamız, “elektrikli araç dönüşüm çalışmaları” adı altında sıcak sac şekillendirme projelerine de başarılı şekilde başlamış ve devam ettirmektedir.

ABD’deki Silikon Vadisi’nde start-up olarak kurulan ve yakın zamanda üretimine devam ettiğimiz ürünlerimizin büyük çoğunluğu Almanya başta olmak üzere, Polonya, Fransa, Romanya, Brezilya, Hindistan ve G. Kore gibi çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir. İhracat oranımız ise, yüzde 60-65 aralığındadır.

Yine pandemi döneminde krizi fırsata çeviren firmamız, Gebze/Balçık lokasyonunda 3 bin metrekare kapalı alanda tam otomasyonlu hatlarda insan eli değmeden üretilen medikal maske imalatına başlamış ve bu dönemde Avrupa’nın çeşitli ülkelerine maske ihracatı yapmaya devam etmektedir. Maske fabrikamız, 100’e yakın personeli ile CPS Mask markası ile faaliyetini sürdürmektedir.

İlk kez robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

İlk robot yatırımını Mercedes-Sprinter aracı için üretilen gövde parçalarının presler arası taşımaları için 2009 yılında yapan firmamız, her geçen gün yeni projelerle yeni robot yatırımlarını artırarak devam ettirmektedir.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında, toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? 

Özellikle hacim olarak büyük parçaların presler arası taşımasında, kaynak hatlarında ve görüntülü kontrol sistemlerinde yoğun olarak kullandığımız robotlara yaptığımız yatırımı; üretimi standartlaştırmak, kalite seviyesini ve verimli çalışmayı arttırmak adına desteklemekte ve teşvik etmekteyiz. Parça taşıma ve elleçleme proseslerinde 10 adet, kaynaklı sistemlerde 14, görüntülü kontrol sistemlerinde ise 2 robot ve çeşitli Kartezyen sistemler kullanılmaktadır. Presler arası taşımalar ve punta kaynak proseslerinde ABB robotlarını tercih eden firmamız, gazaltı teknolojilerde ise daha çok Uzak Doğu modelleri olan Fanuc ve Yaskawa tercihleri ile yatırımlarını yapmaktadır.

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Bu noktada size göre entegratör seçimi ne kadar önem taşıyor? 

Yatırım öncesi entegratör firmanın seçiminin oldukça önemli olduğunu düşünmekteyim. Özellikle zaman ve yetenekli entegratör seçiminin projeyi başarı ile devreye almada büyük önem taşıdığını tecrübe ettim. Kaynak hattı yatırımlarımızda entegratörümüzün talaşlı imalat ve fikstür tasarım kabiliyetinin olup olmadığını irdeler ve karar aşamasında önemli bir argüman olarak değerlendiririz. Partner firmamızdan hat senaryolarını, çevrim sürelerini, üretebilirlik analizlerini robcat vb. programlar ile projeye başlamadan önce muhakkak alır ve onaylı senaryo üzerinden devreye alma faaliyetlerini sürdürmeyi tercih ederiz.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı? 

Robotlu otomasyona sahip sistemlerin her zaman avantaj yarattığına ve bu avantajın firmalara büyük değerler kattığına şahit olmuşumdur. Bahsi geçen avantajlar zaman zaman çevrim sürelerinin iyileşmesi, işçi maliyetlerinin düşürülmesi iken, zaman zaman da kalite seviyesinin yükselmesi ve çalışanların ergonomik çalışma şartlarının olumlu yönde seyretmesi şeklinde olmuştur. Çalışanların birçok kez, otomasyonun işçi sayısını azaltmaya neden olduğunu düşündüklerine ve bu nedenle korktukları konuşmalarına şahit oldum. Her zaman söylediğim gibi: “Otomasyon işçi sayısını azaltmaz. Aksine aynı sayıda işçinin daha verimli ve daha uygun ergonomik şartlarda çalışmasını sağlayarak, üretim kapasitemizi arttırıp küreselleşen dünyada daha yarışçı olmamıza zemin hazırlayacaktır.”

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Doğma büyüme Gebzeli olmakla birlikte, ortaokul ve liseyi de bu ilçede tamamladım. Evli ve iki çocuk babasıyım. Üniversite hayatıma, Kocatepe Üniversitesi Metal Öğretmenliği mezuniyetim sonrası Gedik Üniversitesi Uluslararası Kaynak Mühendisliği eğitimim ile devam ettim. Ardından Kocaeli Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Bölümü lisans programı ve Gebze Teknik Üniversitesi MBA yüksek lisans programını tamamladım. Meslek hayatımı 10 yıldır otomotiv sektöründe, üretim mühendisi, üretim müdürü ve fabrika müdür yardımcısı olarak sürdürmekle birlikte, CPS Pressform A.Ş.’de Fabrika Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.