Röportaj: Murat Tanık

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2022 yılını ve 2023 yılının ilk yarısını nasıl tamamladınız, şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz?

Doğan Öz: Sektörümüzün yaşadığı olumsuzluklara rağmen 2022 yılı bizim için verimli bir yıl oldu. Farklı alanlarda, farklı teknolojilerde pek çok ürünü portföyümüze ekledik. TurkeyBuild İstanbul’da Bostik Yeni Jenerasyon Zemin Sistemleri Grubumuzun lansmanını yaptık. Çekomastik 802 ve Çekomastik 740 ürünlerimizi de Bostik Sızdırmazlık ve Yapıştırıcılar Ailesine kattık. Kendi kategorilerinde lider oyuncular olan Bostik, Çekomastik ve Den Braven markalarımızla hem yurt içi ve hem de yurt dışı pazarında büyüyerek hizmet veriyoruz. Güney Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerine Orta Asya’nın da dahil olmasıyla ihracatta yeni coğrafyalara ulaştık ve yeni dağıtım kanalları açtık. Bostik Türkiye’yi önemli bir yönetim üssü haline getirdik. Bu büyümeyle iş ortaklarımıza da büyük katkı sağladık. 2022 yılı için yeni hedef coğrafya olarak belirlediğimiz Merkez Asya’da iddialı bir büyüme sergiledik.

2022 yılında yakaladığımız bu ivmeyi 2023 yılında da sürdürüyoruz. Şubat ayında Bostik Sızdırmazlık ve Yapıştırıcı Grubumuza üniversal bir silikon olan Çekomastik 807’yi ekledik. Nisan ayında TurkeyBuild İstanbul yapı fuarında yeni ürün grubumuz Çekobond’u tanıttık. En son satın almalarından biri olan dekoratif zemin kaplama üreticisi Ideal Work ürünlerimizi de ilk kez fuarda sergiledik. Ayrıca 2024 stratejileri doğrultusunda marka kimliğimizde bulunan logomuz, ana rengimiz ve yazı karakterimiz gibi elementlerin değişim sürecini de hedef kitlelerimizle bu uluslararası fuarda paylaştık.

Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Bu yatırımın çıktılarını  rakamlarla paylaşır mısınız? 2023 dönemi için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

YAPAY ZEKA DESTEKLİ PROSES KONTROL PROJESİNDE SON AŞAMADA YAPAY ZEKA DESTEKLİ PROSES KONTROL PROJESİNDE SON AŞAMADA

Selin Olabi Küçükgezici: 2021 senesinin sonunda silikon üretimi yaptığımız İnegöl fabrikamıza; çok tükettiğimiz hammadeleri depolamak üzere yeni üç adet silo, silikon üretim kapasitemizi arttırmak için de yeni bir mikser ve pres aldık. Fabrikamızın düzenini tamamen değiştirdik. Dolum hatlarımızdaki duruşları azaltmak için sadece varilden değil kazanlardan besleme yapmak için gerekli altyapıyı oluşturduk. Çalışanlarımızın kimyasal üretiminde daha rahat çalışabilmesi için üretim ve kazan temizlik alanlarında çeşitli iyileştirmeler yaptık. Yapılan yatırımlar sonrasında yıllık silikon üretimimizi 2.000 tondan 3.400 tona çıkarttık. Artan kapasitemizin büyük kısmını ihracatta büyüyerek kendimize yeni pazarlar yaratmakta kullanıyoruz. Bu sene sonuna doğru da dolum hatlarımızın kapasitesini arttırabilmek için yeni dolum hatları ile ilgili yatırım planı gündemimizde bulunuyor. 2023 dönemi için Çorlu’daki yapı kimyasalı üretim tesisimizde yatırımlara başladık. Tesisimizde yaş kum kurutmada kullandığımız taşıma asansörünü yeniledik, depolama alanımızda büyük bir revizyon yaparak daha sağlıklı depolama yapma konusunda bir yatırım kararı aldık.

Tesisinizdeki üretim süreçlerini anlatır mısınız? Kimya üretimindeki püf noktalar neler?

Selin Olabi Küçükgezici: İnegöl tesisimizde ağırlıklı olarak ithal ettiğimiz ve ayrıca yurt içinden tedarik ettiğimiz çeşitli hammaddelerle; silikon ve akrilik mikserlerinde karışım yaparak üretim yapıyoruz. Tamamı Ar-Ge’miz tarafından onaylanmış hammaddeler kullanılıyor. Üretim sonrası her lot yine kalite birimimiz tarafından kontrol ediliyor. Onaylanan üretimler, preslerimizde varillere dolduruluyor ya da direk üretim kazanlarından dolum hatlarına veriliyor. Kartuş, sosis ya da tüp dolum hatlarımızda dolumu yapılan ürünlerimiz kolilere konularak, paletli bir şekilde tesisimizde depolanıyor.

Çorlu tesisimizde ise yoğunlukla yurt içinden tedarik ettiğimiz ana girdilerimizle üretimimizi yapıyoruz; çimento, kum, kalsit gibi. Katkılarımızın birçoğu ise yurt dışından ithal ediliyor. Bu tesisimizdeki yaş kumu kurutarak kendi ihtiyacımız olan kum kalınlıklarına göre kuru kum üretimi yapma prosesimiz de maliyetleri kontrol etme noktasında bizim için önemli bir avantaj.

Arkema için iş güvenliği her şeyden önce geliyor. Bizim için de kimya üretiminde en önemli husus işçi sağlığı ve güvenliği. Gerekli koruyucu ekipmanların kullanımı, çalışanlarımızın çalışma sahalarında kaza riski olmadan işlerine devam etmelerini sağlamak ilk hedefimiz. Bunun dışında çevreye zarar vermeden üretimimizi ve atıklarımızı yönetmek yine önceliklerimiz arasında. Bu hususların dışında satın alınan hammaddelerin kalite standartlarımıza uygunluğu, alternatif hammaddelerle farklı reçetelerin mevcut olması, üretim prosesinde belirlenen standartların takibi, üretim sonrası kalite kontrol, uygun paletleme ile depolama şartları ve FEFO takibi kimya üretiminde hassasiyet gösterilmesi gereken konular.

Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Ölçüm-kontrol-emniyet gibi konularda hangi proses otomasyonu teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Bu teknolojiler üretime, kaliteye ve verimliliğe ne tür katkılar sunuyor?

Selin Olabi Küçükgezici: Tesislerimizde bakım programlarımızı düzenli takip ederek, gerekli parça değişimlerini zamanında yaparak makina duruşlarını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bunun dışında operatörlerimizin rutin eğitim programları, süreç iyileştirme projelerinde birlikte çalışmamız, çalışan personel kaynaklı duruşların da azaltılmasında etkili oluyor. Kalite standardlarımızın herkes tarafından biliniyor olması, her üretim için Standard Operasyon Prosedürünü takip etmek, her proses sonrası gerekli kontrollerin yapılması uygun olmayan ürün oranımızın çok düşük olmasını sağlıyor. PUKÖ döngüsünü takip ederek sürekli iyileştirmeye açık alanlar üzerinde çalışarak, yeni projelerle kaliteli üretimden ödün vermeden verimliliğimizi arttırıyoruz. Makina duruşlarını, nedenlerini ve sürelerini, verimlilik ölçümlerini manuelden otomasyona çevirebilmek için gerekli yatırımları gelecek yıl ortalarına kadar tamamlamak hedeflerimiz arasında.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız? 

Selin Olabi Küçükgezici: Günümüz rekabetçi koşulları ve artan enerji fiyatları nedeniyle işletmelerimizin tükettiği enerjiyi etkin şekilde kullanabilmesi gerekiyor. Bu da ancak zamanında yatırım yaparak teknolojinin güncelleştirilmesi, işletme şartlarının optimizasyonu ve sürekli kontrolüyle yapabilecek tasarruflarla mümkün. Bu doğrultuda Bostik Kimya olarak işletme sahasında olası kayıpları tespit etmeye ve enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar başlattık. Bu analizlerin yapılabilmesi için Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş EVD şirketleri ile çalıştık. Genel enerji tüketim analizleri yapılarak fanlara, basınçlı hava sistemine ve Çorlu tesisimizde kum kurutma ünitesine yönelik ölçümler yapıldı ve iyileştirme noktaları belirlendi. Enerji kaybına neden olan noktalar, bu noktalardan ne kadar kayıp gerçekleştiği ve bu kaybın telafisi için gerekli yatırım ihtiyaçları belirlendi ve iyileştirme süreci başladı.

Kendi enerjimizi üretmek ile ilgili olarak fizibilite çalışmalarına başladık ancak bu yatırımı orta vadede gerçekleşecek bir proje olarak öngörebiliriz.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?  

Selin Olabi Küçükgezici: İnegöl fabrikamızda hammadde silolarımız, mikser, pres, kartuş, sosis ve tüp dolum makinaları ile akrilik ve silikon üretimimize devam etmekteyiz. Yeni mikser, pres ve silo yatırımı yaparak kendi asetik silikon üretimimize başladık ve mevcut kapasitemizi arttırdık.

Çorlu fabrikamızda ise iki üretim hattımız bulunuyor ve üretim hatlarımız tamamen otomasyona bağlı çalışıyor. Yaş kum kurutma ünitemiz, kum, çimento, kalsit ve diğer hammaddeler için kullandığımız silolarımız,  mikser, paketleme ve paletleme hattımız var. Bu fabrikamızda orta vadede paletleme kapasitemizi arttırmak için yatırım planlarımız bulunuyor. Bu sayede hem kapasitemizi arttıracağız, hem mevcut manuel elleçleme işlemlerimizi tamamen ortadan kaldıracağız, hem de müşterilerimize daha sağlam paletlenmiş ürünler sunma imkanımız olacak.

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz? 

Selin Olabi Küçükgezici: Kullandığımız ERP sistemi üzerinden stoklarımızı takip ediyoruz. Üretim tamamlandığında ürünlerimizin üzerine mutlaka lot no, son kullanma tarihi, ürün tanımı gibi bilgiler yazılıyor. Bu bilgilerlerin takibiyle fabrika içindeki depolarımızda ve dışarıdan aldığımız depolama hizmetlerinde giriş-çıkış işlemleri güvenle yapılıyor. Dış depolarla kendi sistemimiz arasındaki entegrasyon sayesinde farklı lokasyonlardaki stokları da anlık takip edebiliyoruz. Ürünlerimizin izlenebilirliğini sağlamak amacıyla gideceği müşterinin adı, teslimat adresi, koli miktarı, irsaliye numarası gibi bilgiler kolilerimiz ve paletlerimiz üzerine etiket olarak ekleniyor.

Yurt içi ve yurt dışı lojistik hizmetleri için profesyonel taşıma firmaları ile yıllık anlaşmalar yapıyoruz. Bu noktada ürünlerin sevkiyatlarının doğru zamanda ve uygun şekilde yapılması, ADR taşımacılığına uygun hareket ediliyor olması lojistik firmalarından beklediğimiz en önemli kriterler. Çalıştığımız lojistik firmaların birçoğunun araç takip sistemleri mevcut, gerekli durumlarda sevk edilen ürünlerin konumlarını anlık olarak bizimle paylaşıyorlar.

Dijital Dönüşüm vizyonunuz nedir? Varsa örnek başarılı uygulamalarınızdan bahseder misiniz?

Doğan Öz: Rakiplerimizde olmayan Bostik Pro App mobil uygulamamızı 1 yıl önce ücretsiz olarak kullanıcılara sunmuştuk. Bu sayede ürünlerimizi kullanan herkes, gerek ürün seçimi gerekse uygulama konusunda anında doğru bilgiye ulaşabiliyor. Grup içerisinde aplikasyonu indirme ve kullanıcı sıralamasında Amerika ve Meksika’nın ardından Türkiye olarak üçüncü sıradayız. Bu yıl da Bostik Akademi web sitemizi faaliyete geçiriyoruz. Böylelikle çevrim içi eğitimleri, çeşitli ürün uygulama videoları ve ürün dokümantasyonlarını son kullanıcılar ile daha etkin bir şekilde buluşturacağız.

BOSTİK HAKKINDA

2005 yılında Türkiye pazarına giren Bostik, Çuhadaroğlu Kimya A. Ş.’yi ve sektöre adını veren markası Çekomastik’i bünyesine katarak “Çekomastik A.Ş.” kimliği altında yapılandı. 2008 yılında Tekbau A.Ş.’yi de bünyesine ekleyerek yapı sektörüne yönelik ürün gamını daha da zenginleştirdi. 2009 yılında iki saygın firması olan Çekomastik A.Ş. ile Tekbau A.Ş.’yi tek bir yönetim çatısı altında birleştirerek Türkiye’deki yeni oluşumunun temellerini attı. 2015 yılının sonunda, Çekomastik Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bostik Türkiye adı altında birleştirilerek tek bir firma oldu. Özel nitelikli kimyasallar ve yüksek performanslı malzemeler alanında liderlik konumuna sahip büyük bir küresel kimya şirketi olan Arkema, 2015 yılında Bostik’i satın aldı.   2020 yılında da yeni bir satın almayla, yüksek katma değerli dekoratif zemin teknolojilerinde uzmanlaşmış bir İtalyan şirketi olan Ideal Work gruba katıldı. Arkema’nın yapıştırıcılarda hedeflenen büyüme stratejisiyle uyumlu olan bu satın alma, Bostik’in inşaat sektöründeki mevcut ürün gamını mükemmel şekilde tamamladı. 2018 Mart ayında, Bostik Türkiye Esenyurt fabrikası İnegöl’e ve merkez ofis de Mecidiyeköy’e taşındı.  Şirket adı aynı yılın Temmuz ayında Bostik Kimya San. ve Tic. A.Ş. olarak değiştirildi.