2016 yılında Elazığ’da kurulan ve Türk çimento sektörünün en genç şirketlerinden biri olan Seza Çimento, Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılmış en büyük özel sektör yatırımlarından biri olarak konumlanıyor. 832 bin metrekaresi açık, 55 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 887 bin metrekare sanayi alanı üzerinde faaliyet gösteren şirket, günde 5.500 ton klinker ve 7.500 ton çimento üretimi gerçekleştiriyor. Yıllık çimento üretim kapasitesi 2,3 milyon ton olan Seza Çimento, tüm gri çimento türlerini üretiyor. Fabrikasında taşeronlarla birlikte 500 kişiye istihdam sağlıyor. Üretim ekonomisi temelli, ihracata dayalı modeli benimseyen ve uygulayan bir şirket olarak Avrupa ve Güney Amerika başta olmak üzere geniş bir coğrafyada, toplam 21 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında şunları anlatıyor:

"ÇEVRE DOSTU BİR FABRİKA İNŞA ETTİK"

"Çevreye duyarlı bir çimento fabrikası kurmak hiç kuşkusuz oldukça büyük bir yatırım gerektiriyor. Ancak bu yatırımlar uzun vadede hem ciddi bir verimlilik hem de çevresel ve dolayısıyla sosyal bir fayda sağlıyor. Biz de bu bilinçle ve sektörde var olan çevre bilincini biraz daha üst seviyelere çıkarmak için fabrikamızda daha kuruluş aşamasındayken ilave bazı yatırımlar yaptık. Seza Çimento yalnızca bölgenin en büyük yatırımlarından biri değil, aynı zamanda en çevreci yatırımlarından. Kuruluş aşamamızdan itibaren sürdürülebilir bir bakış açısıyla enerji verimliliği yüksek, kalori değerleri düşük, çevre dostu bir fabrika inşa ettik. Hem Türkiye hem de AB ülkeleri için belirlenmiş yasal sınırın çok altında toz emisyon değerleriyle üretim yapıyoruz. Baca gazını ise klinker soğutma, tesisi ısıtma gibi alanlarda enerji olarak geri dönüşümde kullanıyoruz. Fabrikamızın elektrik ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisi santrali kurduk."

"YEŞİL ÇİMENTONUN PAYINI ARTIRACAĞIZ"

Tüm bu çalışmalara ek olarak hem çevresel etkileri hem karbon ayak izini azaltmak hem de ekonomik avantaj sağlamak adına bu süreçte bazı yeni hedefler belirlediklerini söyleyen Açık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kapsamda klinker kullanım oranı daha düşük olan yeşil çimentonun üretim ve satış payını artıracağız. Çünkü klinker üretimi, sera gazı emisyonlarının yükselmesine neden oluyor. Yeşil çimentoda ise içerik değişse de sağlamlık (dayanım) açısından Portland çimentosundan hiçbir farkı bulunmuyor. Seza Çimento olarak toplam satışımız içinde yeşil çimentonun payı yaklaşık yüzde 21 seviyesinde. Mevcut yeşil çimento ürünlerimizin yanı sıra düşük sera gazı emisyonuyla çevresel etkileri azaltan, teknik üstünlüğü yüksek ve maliyet avantajıyla da öne çıkan, daha düşük klinker oranına sahip yeni bir ürün olarak da CEM II/A-LL 42,5 R çimentosunun deneme üretimlerini tamamladık. Bu yeni ürünü bu yıl önce grup şirketlerimiz içindeki hazır beton santrallerimizde kullanmaya başladık, kısa süre içerisinde diğer müşterilerimize kullandırmayı de planlıyoruz. Ayrıca üretilen ve depolanabilen enerjiyi, hayatımızda kullandığımız diğer alanlar ve karbon dengesi sistemiyle entegre ederek global çözümler yaratmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Adana ve Çorum'da GES Kuracak Adana ve Çorum'da GES Kuracak

"YENİ GES SANTRALİ KURACAĞIZ"

Kendi enerjilerini üretmek için hayata geçirdikleri yatırımlar hakkında da konuşan Açık, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: 

"Dünya gerek net sıfır emisyon hedefine ulaşmak gerekse enerji arzı riskini azaltıp, maliyetleri düşürmek adına yeşil dönüşümü odağına alıyor. Yalnızca maliyetler yönüyle ele alırsak, çimento maliyetlerinin yüzde 65-70’ini yakıt ve enerji maliyeti oluşturuyor. Dolayısıyla çevreci ürünler üretmek, enerjiyi verimli kullanmak ve yenilenebilir kaynaklardan tedarik etmek büyük önem arz ediyor. Biz de bu kapsamda fabrikamızın öz tüketimini karşılamak adına 2022 yılında Elazığ’daki fabrikamızın yanına 21 MWp kapasiteli güneş enerjisi santrali kurduk. Elektrik ihtiyacımızın yüzde 30’unu güneş enerjisinden karşılıyoruz. Şimdi bu yatırıma ek olarak, 50 MWp kapasiteli bir santral daha kuracağız. Yeni santral tamamlandığında fabrikamızın elektrik ihtiyacının tamamını güneşten karşılayacağız."
 

Editör: Ayşete Yavaş