Profibus PA protolkolü DCS üzerinden ölçme cihazlarını izlemeyi sağlar. Fiziksel katmanı IEC 61158-2 ile uyumlu olup enstrümanlara güç aktarır. Bunu yaparken patlama riskini büyütmez; akım sınırlaması yapar. Beş milyon Profibus PA nodu olduğu tahmin edilmektedir.

Foundation H1 diğer protokollerden farklı olarak açık senkronizasyon sunar ve periyodik iletişimi minimum ölü zamanda gerçekleştirir. Bu özelliğin yararlarından biri fonksiyon bloklarının çizelgelerini kolaylaştırmaktır. Sağladığı otomatik adresleme özelliği ile çevrim dışı manüel işlemleri elimine de eder.

Peki, hangi protokolü seçelim?

HART konfigürasyon, kalibrasyon, diyagnostik açılardan iyidir. H1 ise HART’ın yapmadığı gerçek zamanlı kapalı çevrim kontrolü de yapar. Dolayısıyla HART kullanılıyor ise bir de kontrol sistemi (4-20mA) kullanmalıdır. Bu sistem sadeliğin tüm avantajlarının yanında Profibus PA ve H1’a göre eksik fonksiyonalitenin dezavantajlarını da sunar. 

H1 peer-to-peer, Profibus PA ise master-slave özelliklidir. Dolayısıyla H1’da cihazlar arası haberleşme de komutsuz gerçekleşir. Bunun anlamı cihaz arızalarının anında alarma dönüşmesi, hem de kontrolün ister cihazda, istese host’ta, isterse ikisi arasında paylaşılabilmesidir.

Gerek Profibus PA, gerekse H1 için özel cihazlar (daha pahalı diye de okuyabilirsiniz) gerekirken 4-20mA için herhangi bir imalatçıdan tak kullan kategorisindeki cihazları edinebilirsiniz. Bu alandaki yeni cihazlar artık çevrim içi dokümantasyon ve 30’dan fazla veri için kayıt tutma özelliği de içermektedir.

Profibus PA’yı Avrupa firmaları, H1’ı ABD firmaları yeğler.