Ticari bir endüstri kolu olan savunma sanayii, askeri malzeme, teçhizat ve tesislerin araştırma ve geliştirme, mühendislik, üretim ve servis hizmetlerini sağlamaktadır.

Her ülke, kendi sahip olduğu sınırları korumakla yükümlüdür. Bu sınırları koruyabilmek adına insan gücünden oluşan doğrudan koruma ve korunma amaçlı üretilen araç ve gereçleri kullanma yetisine sahip bir ordu kurulmaktadır. Ancak ülkelerin sınırlarını koruması için sadece insan gücü yeterli değildir. Ordunun ihtiyacı olan savunma amaçlı araç ve gereçlerin üretimi ve temini savunma sanayii tarafından gerçekleştirilmektedir.

Gelişmiş ülkelerde, savunma sanayisi, ülke ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise ekonomik kaynakların aktarıldığı ve gelişimine öncelik tanınan sanayi kolu, savunma sanayisidir.

Savunma Sanayii

Savunma Sanayii Üretimleri

Savunma sanayii üretimleri, silahla sınırlı değildir. Bu üretimlerin arasında insansız hava araçları, tanklar, uçaklar ve helikopterler yer almaktadır. Bazı ülkelerde, nükleer silah alanında da yatırımlar yapılmaktadır. Uluslararası hukuka göre nükleer silah kullanımı sivil halkı yok etmeye dayalı olduğu için suç sayılmaktadır. Ancak yine de bazı ülkeler hem tehdit hem de savunma amacı ile bu silahları geliştirmekte ve ellerinde tutmaktadır.

Savunma sanayisinin üretimleri genellikle ülkelerin kendi ulusal sermayeleri tarafından sağlanmaktadır. Ülkelerin bu alanda kendi sermayeleri ile yatırım yapmaları güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Ürünlerin niteliği ve ürünlerin üretimi için gerekli olan sermaye hacmi, başka bir ülkeye bağlı olduğunda güvenlik açığı meydana gelmektedir.

Savunma Sanayisi En Gelişmiş Ülkeler

Günümüzde savunma sanayisi en gelişmiş ülkelerin başında İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Siyasi anlamda stratejik konuma sahip ve ekonomik alanda oldukça gelişmiş olan bu ili ülke, ekonomik kaynaklarının büyük bir bölümünü savunma sanayiine aktarmaktadır.

Türkiye, Cumhuriyet’in kuruluşunun ilk dönemlerinde bir kalkınma sürecinde olduğu için savunma sanayisine sahip ülkeler arasında yer almamaktaydı. Bu alanda ihtiyaç duyulan araç ve gereçler başka ülkelerden temin edilmekteydi. Bu güvenlik açığı oluşturan bir durum olduğu için gelişmesine yönelik çalışmalar başlatıldıktan sonra ASELSAN’ın kuruluşu ile önemli adımlar atılmıştır. Günümüzde Türkiye, savunma sanayiinde dışa bağımlılıktan kurtulmuştur ve kendi silah, tank, helikopter, insansız hava aracı ve uçak üretimini gerçekleştirebilir duruma gelmiştir.

Roketsan ise Türkiye’de füze ve roket tasarımını üstlenmektedir. 1988 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile kurulan firma, kısa sürede, önemli tasarımlara ve başarılara imza atmıştır. İŞBİR, ASPİLSAN, HAVELSAN, Türk Savunma Sanayii’nin diğer firmalarıdır.

Savunma Sanayii

Türk Savunma Sanayii’nin Geliştirdiği Teknolojiler

  • TASMUS Taktik Saha Muhabere Sistemi, ASELSAN üretimi olan bu sistem, savaş alanında kullanılan sistemler arası iletişimi sağlamak ve savaş alanının görüntüsünü elde etmek amacı ile geliştirilmiştir. Bu araç sayesinde askerlerin ihtiyacı olan iletişim kesintisiz olarak sağlanabilmektedir. Kripto cihazların kullanıldığı bu teknolojide, kesintisiz, hızlı ve güvenilir bilgi alışverişi sağlanmaktadır.
  • Gökbey, TUSAŞ tarafından üretilmiştir. ATAK helikopterinin üretimi sırasında elde edilen tecrübelerden faydalanılarak üretilen Gökbey, en zorlu iklim koşullarında, yüksek irtifada ve yüksek sıcaklıkta, hem gündüz hem de gece koşullarında kullanıma uygundur.
  • CİRİT 2.75’’ Lazer Güdümlü Füze, ROKETSAN’ın ürettiği teknolojiler arasında yer almaktadır. sabit ve hareketli hedefleri etkisiz hale getirme özelliği bulunmaktadır. Helikopterlere, insansız hava araçlarına, kara araçlarına, sabit kara platformlarına, hafif saldırı uçaklarına ve deniz platformlarına entegre edilebilir şekilde tasarlanmıştır.

Türk Savunma Sanayii’nin geliştirdiği teknolojiler bu üç örnekle sınırlı olmamakla birlikte, bu sanayi her geçen gün geliştirilmekte ve dışa bağımlılık azalmaktadır.

Savunma Sanayii Başkanlığı Projelerinden :

https://www.ssb.gov.tr/WebSite/contentlist.aspx?PageID=367&LangID=1

https://www.ssb.gov.tr/WebSite/contentlist.aspx?PageID=368&LangID=1

https://www.ssb.gov.tr/WebSite/contentlist.aspx?PageID=370&LangID=1

https://www.ssb.gov.tr/WebSite/contentlist.aspx?PageID=377&LangID=1