Stinger füzelerinin sevk sisteminin üretimi, ilk projesidir ve bu proje uluslararası bir program olan Stinger Avrupa Ortak Üretim çerçevesinde tamamlanmıştır.

Bu proje kapsamında füzelerin kritik alt sistemleri içerisinde yer alan kompozit yakıtlı fırlatma ve uçuş motorlarının yurt içi üretimi Türkiye tarafından üstlenilmiştir. Türkiye bu dönemde kompozit katı yakıt teknolojisine sahip olmadığı için Milli Savunma Bakanlığı yeni bir şirketin kurulması kararını almıştır. Bu karar sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin roket ve füze ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile Roketsan kurulmuştur.

Kuruluş amacını başarı ile yerine getiren kuruluş, Türkiye’ye kazandırdığı deneyimli beyin gücü sayesinde, bu amacın ötesine geçerek, ülkemize transfer edilen teknolojilerin gelişimini sağlamış ve roket – füze alanında uzman bir sanayi sistemi oluşturmuştur.

1988 yılında İskitler’de kiralık bir bina içerisinde 25 kişilik çekirdek kadro ile başlayan çalışmalar dünya çapında başarılar elde etmiştir.

Roketsan Tarihçesi

1988 yılının yazında kuruluş kararı alınan Roketsan, ilk çalışmalarına İskitler’de yer alan bir kiralık binada, sınırlı savunma deneyimine rağmen cesaretli ve istekli 25 kişilik çekirdek kadrosu ile başlamıştır. Aynı dönemde Stinger konsorsiyumunun gereklerine yönelik planlama ve hazırlık çalışmalarına paralel olarak Elmadağ’da yer alan 1000 dönümlük arazi üzerine tesis inşa çalışmaları başlamıştır.

1989 yılında arazide hazırlık çalışmaları yapıldıktan sonra, 1991 yılında tesis inşaatı tamamlanmıştır. Aynı dönemde 38 adet motor hatasız üretim ile konsorsiyuma teslim edilmiştir. Bu teslimattan sonra yapılan sözleşme gereği Stinger füzelerinin fırlatma ve uçuş motorlarının üretimi başlamıştır. Roketsan, konsorsiyuma üye tüm ülkelerin ihtiyacını karşılayacak üretim ve sevk sistemini sağlamış ve programa dahil olan 15 ülkenin sanayi kuruluşları arasında ikinci en büyük iş payına sahip olmuştur.

Kurum için elde edilen ekonomik faydadan ziyade, Türkiye’nin ihtiyacı olan kompozit yakıtlı motor teknolojisi ve bunun haricindeki ileri teknolojilerin ve deneyimin elde edilmesidir. Sonraki projelerde ihtiyaç duyulan alt yapı bu şekilde gerçekleştirilmiştir.

roketsan

Roketsan’ın Gelişim Süreci

Stinger Projesi’nin başlangıcında deneyimsiz oluşu ve henüz bir tesisinin olmaması nedeni ile diğer üye ülkeler tarafından başarı ihtimaline şüphe ile yaklaşılan Roketsan’ın gelişim süreci oldukça hızlı gerçekleşmiştir. Milli Savunma Bakanlığı’nın destekleri doğrultusunda üretim hattını başarı ile tamamlayan ilk firma olmuştur. Programın belirttiği tarihin öncesinde ve sıfır hata ile sevkiyat yapmıştır.

Gerekli güven ve saygınlığı kazanan kurum, 1992 yılında tasarım araçlarını geliştirme ve uzman personel yetiştirme amacı ile bir proje oluşturmuş ve 1995 yılında geliştirme projesini tamamlamıştır. Bu projenin tamamlanması Roketsan için tasarım odaklı dönemin başlangıcı olmuştur.

roketsan

Roketsan’ın Üretimleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere dünyadaki emsallerine göre çok daha gelişmiş özgün tasarım kompozit yakıtlı 11 km menzile sahip TR-107 Roketi ile 40 km menzilli TR-122 Roketi ve T-122 Sakarya Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA), 1999’da Stinger projesinin tamamlanmasından önce yapılan üretimler arasında yer almaktadır.

2004 yılında gerçekleşen Lazer Güdüm, Ara Safha Güdüm, Duyarsız Roket Motoru ve Duyarsız Harp Başlığı gibi ileri teknolojiler, Roketsan’ın üretimleri arasında yer almaktadır.

1988 yılında çekirdek bir kadro ile üretime başlayan Roketsan, bugün yarısından fazlası mühendis olmak üzere 2700’den fazla personele istihdam sağlayan ve yüksek teknolojik birikime sahip bir savunma sanayii şirketidir. Dünya şirketi olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Roketsan yararlı linkler:

http://www.roketsan.com.tr/urunler-hizmetler/

http://www.roketsan.com.tr/haberler-etkinlikler/

http://www.roketsan.com.tr/iletisim/