Adana ve Trabzon’da bulunan iki fabrikasında dünyanın en kaliteli çay yapraklarını özenle harmanlayarak çay sevenlere farklı damak tatlarıyla tanıştıran Beta Gıda devreye alacağı yeni yatırımlarla 4 katına çıkacağı düşünülen tüketim oranlarının doğaya zararlarını önlemek adına enerji verimliliği etütleri ve yeşil enerji projelerine ağırlık veriyor. Şu an yürüttükleri projelerle ilgili detaylı bilgiler veren Beta Gıda San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ali Uğur, “Çok kısa bir süre içinde fabrikalarımızın elektrik tüketim ihtiyacının tamamını güneş panellerinden elde edebileceğiz” dedi.  

Firmanızın Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Beta Gıda, 1978 yılında Adana’da kurulmuş ve kısa sürede dünyanın dört bir yanında adını duyurmuştur. Dünyanın en kaliteli çay yapraklarını özenle harmanlayarak çay sevenlere kalite dolu paketler sunmuştur. Beta Gıda, 2014 Euromonitor verilerine göre dünyanın en büyük 12. çay firması olmuş aynı zamanda da Bayce markası ile dünyanın 3. yeşil çay markası olmayı başarmıştır.
Uzun yıllar boyunca çay ihracat ve ithalatı yapan ve Türk çay kategorisinde de ilerlemeyi hedefleyen Beta Gıda, 2012 yılında Trabzon Sürmene’de bulunan yaş çay işleme fabrikasını satın alarak Türk Çay kalitesini uluslararası standartlara ulaştırma çalışmalarına başlamıştır. 1987 yılında çay sektöründe markalaşma sürecini başlatmış ve aynı yıl Türkiye’ye ithal çayı ve bardak poşet çayını getiren ilk firma olarak, Türk çay tüketicisini farklı bir damak tadıyla tanıştırmıştır.

Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? Fabrikaların üretim kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı? 

Beta Gıda’ya ait Adana ve Trabzon’da bulunan iki fabrika vardır. İki fabrikamız da yüksek üretim kapasitesine sahiptir. İlerleyen günlerde fabrikalarımızın kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırımlar yapmayı hedefliyoruz. 

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz? 

Beta Gıda’nın faaliyet gösterdiği çay sektöründe çayın dalından toplanmasından paketlenmesine kadar uzun bir üretim aşaması bulunmaktadır. Bu aşamaları tamamıyla kendi fabrikalarımızda yapmaktayız. Fabrikalarımızda bu sebeple epey yüksek değerlerden elektrik tüketimi oluşmaktadır. Yeni yatırımlarımızla 4 katına çıkacağı düşünülen tüketim oranlarımızın doğaya zararlarını önlemek adına enerji verimliliği etütleri ve yeşil enerji projelerimize ağırlık veriyoruz.   

Hayata geçirmek üzere teşvik belgesi imzalanan çatı üzeri güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? Çatı üzeri GES projesinin toplam kurulu gücü ne kadar olacak? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz?  

Gelecek yıllarda tüketim kaynaklarında yaşanabilecek eksikliği önlemek adına dünya genelinde yapılan sürdürülebilir enerji çalışmalarına Beta Gıda, 2021 yılında Adana fabrikasında ve 2022 yılında Adana ve Trabzon fabrikasında destek sağlamaya başlamıştır. Birçok farklı sebeple tükenen ormanlık alanları yeniden yeşertmeyi ve geleceğe daha temiz bir doğa bırakmayı hedefleyen Beta Gıda, 2021 yılından bu yana GES projesi çerçevesinde Adana ve Trabzon fabrikaları için üretimde ve ofislerde ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi çatı üstü güneş panellerinden elde etmektedir. Beta Gıda, fabrikalarında üretim esnasında ortaya çıkan emisyon oranına eşdeğer olarak fidan dikimine devam etmektedir. Beta Gıda, yeşil bir doğa için çabalamaya, bu yöndeki çalışmaları desteklemeye ve bu doğrultuda yeni projeler üretmeye devam etmektedir.
Fabrikalarımızda güneş panellerinin toplam kurulu gücü ise 1614 kWe/h’dır. Güneş panellerinden elde edilen enerji doğrultusunda Ağustos 2023 tarihi itibariyle Beta Gıda, fabrikalarında üretim esnasında ortaya çıkan emisyon oranına eş değer olarak bugüne kadar toplam 35 binin üzerinde fidan dikmiştir. Şu an yürüttüğümüz çalışmalar doğrultusunda çok kısa bir süre sonra fabrikalarımızın elektrik tüketim ihtiyacının tamamını güneş panellerinden elde edebileceğiz.  

Güneş enerji santrali projesi için toplam ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız? Bu yatırım kendini ne kadar sürede amorti edecek? 

Beta Gıda olarak 5.1 MW ve 1.68 MW şeklinde iki projemiz bulunmaktadır. Bu iki santral için firma olarak 140.000.000 TL değerinde bütçe ayırdık ve kendisini 5 yılda amorti etmesini planlıyoruz. Ayrıca depolamalı GES olarak 150 MW enerji değerinde bir başvurumuz da bulunmaktadır. 

Enerjisa Enerji ve Brisa'dan Enerji Verimliliğinde Güçlü Adım Enerjisa Enerji ve Brisa'dan Enerji Verimliliğinde Güçlü Adım

Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? 

Projemizin teknik detaylarını paylaşamasak da size 5.1 MW santralimizin Saha GES ve 1,68 MW santralimizin Çatı GES şeklinde ayrıldığını söyleyebilirim. Ayrıca Adana fabrikamızda çatı üzerine kurulu toplam 3278 adet güneş paneli ve Trabzon fabrikamızda ise 732 adet güneş paneli mevcuttur.

Güneş paneli ve inverter konusunda hangi markaları tercih edeceksiniz, belli mi? 

Bu konuyla ilgili henüz araştırma aşamasında olduğumuzu söyleyebiliriz. En iyi kalitedeki en doğru ürünü bulabilmek için kapsamlı bir araştırma yapılması gerekiyor ve ekibimiz bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. 

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz? 

Beta Gıda, çevresel değerlere karşı sorumluluğunun bilincinde bir kurum olarak, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmanın gereğine inanmaktadır. Stratejik yönetimin temel unsurlarından biri olarak algıladığı bu yaklaşımı, faaliyetlerinin her aşamasında dikkate almaktadır. Bu kapsamdaki amaç ve taahhütleri içeren Çevre ve Enerji Politikası Beta Gıda’nın uluslararası tüm operasyonlarında uygulanmaktadır.

Yeni dönem hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yeni dönemde Beta Gıda olarak çevresel etkileri azaltmaya yönelik üretim tekniklerinin kullanılması, etkin enerji ve kaynak yönetimi, iklim değişikliği etkilerini azaltmaya yönelik enerji verimliliği projelerinin geliştirilmesi ve sistemlerin iyileştirilmesi, yakıt ve hammadde alternatiflerinin değerlendirilmesi, atık geri kazanımı ve geri dönüşümü faaliyetlerinin yaygınlaştırılması konularında hedeflerimiz bulunmaktadır. Bu doğrultuda çalışmalarıma devam ediyoruz.