İşletmeler için enerji tasarrufuna yönelik ısı geri kazanım projeleri hazırlayan ve gerekli ısı cihazlarını kendi tesislerinde üreten Barış Mühendislik, kapasitenin üzerinde proje aldığı zaman karşılaştı koronavirüs salgınyla... Bu süreci nasıl yönettiklerini ve dijitalleşme konusundaki fikirlerini bizimle paylaşan Barış Mühendislik Makine Mühendisi Hamdi Hoplamaz, her krizin kendi dinamiğini oluşturduğunu, bu sebeple krize hazırlık diye bir durumun olamadığını söyledi. 

“MALZEME TEDARİĞİNDE SORUNLAR YAŞADIK”

Koronavirüs salgını Türkiye’de yayılmaya başladığı zaman firma olarak kapasitemizin üzerinde proje almıştık ve onları yetiştirmeye çalışıyorduk. Çalışanlarımızın sağlığını korumak, yoğunluğu azaltmak ve işleri aksatmamak adına üretimde vardiya sistemine geçtik. Pandemi süreci ilerledikçe malzeme tedarik zincirinde sorunlar yaşamaya başladık. Özellikle Çin’den ve İtalya’dan temin edilen malzemelerin stoklarımızda bitmesi ve yeni malzeme sipariş edilememesi durumundan dolayı birçok üründe fiyat artışları meydana geldi. Yurt dışından direk olarak malzeme temin etmek zorunda kaldığımızdan dolayı maliyetlerimiz artmış oldu. Bu süreçte üye olduğumuz dernekler ve sektördeki diğer firmalarla birlikte toplu olarak malzeme tedariği için araştırmalara başladık. 

“NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE SAHİP ÜLKEMİZ İÇİN YENİ FIRSATLAR DOĞACAKTIR”

Koronavirüs salgının hem Türkiye’de hem de dünyada devam etmesi durumunda tüm ülkeler büyük bir krize sürüklenecektir. Bu durumda dünyanın ve Türkiye’nin alacağı önlemler geleceğimizi belirleyecektir. Yeni ekonomik düzende Avrupa ülkeleri ve gelişmekte olan ülkeler Çin ve Hindistan kaynaklı tedarik zincirlerinin değiştiğinin farkına vardılar. Bu ülkeler için bölgesel tedarik zincirleri önem kazanacaktır. Dolayısıyla nitelikli iş gücüne sahip ülkemiz için yeni fırsatlar doğacaktır. Barış Mühendislik olarak dijital ortamda kendi firma portalımız ve bulut teknolojilerimiz bulunuyor. Tüm iş sürecimizi bu şekilde yönetiyoruz. Ayrıca online eğitimlerimizi artırdık ve farklı sektördeki kişilere bu eğitimler sayesinde ulaştık. 

“HER KRİZ KENDİ DİNAMİĞİNİ OLUŞTURUYOR”

Krize hazırlık diye bir şey bence söz konusu olamaz. Her kriz kendi dinamiğini oluşturuyor bu yüzden ön görülerde bulunmak bence çok doğru değil bu kriz bize bunu net olarak öğretti. Bu süreç çalışanların sağlığını korumak için alınan önlemlerin arttırılması, finansal okur yazarlığın önemi, acil karar almak ve esnek çalışmanın önem kazanacağını öğretti. Ayrıca yıllık bütçelerin a-b-c planları yapılarak en kötü senaryoya göre oluşturulması gerektiğine de dikkat çekti. Firma olarak yıkıcı yenilik yaparak kriz sonrası yeni normal düzende müşterilerimizin tercih sırasında en üst sıralarda olabilmek için gerekenleri yapmayı hedefliyoruz.