Güç elektroniği, iklimlendirme sistemleri ve yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte kullanılabilecek elektronik cihazlar geliştiren Baran Teknoloji, koronavirüs salgını sürecini nasıl yönettiklerini ve çalışmalarına nasıl devam ettiklerini anlattı. Baran Teknoloji Kurucu Ortağı Ertuğrul Eraslan, telekomünikasyon sektörünün yatırımlarına devam ettiğini ancak e-ihale yönteminin ürün geliştiren ve üreten firmaları rekabetçi olmaya zorladığını söyledi. 

AR-GE VE ÜRETİM YAPAN FİRMALAR OLUMSUZ ETKİLENDİ 

Koronavirüs salgının boyunca yaşadığımız süreç firmamızı da olumsuz etkiledi. Çalıştığımız telekomünikasyon şirketleri yatırımlarına ara vermedi ve altyapı çalışmalarını planladıkları gibi sürdürdü. Bu plana göre satın almaya devam ettiler. Ancak telekomünikasyon firmaları açık eksiltme, e-ihale yöntemlerini başvurdukları için ürün geliştiren firmaları çok rekabetçi olmaya zorladı. Bu da Ar-Ge ve üretim yapan firmaların sürdürülebilir finansman yapılarını olumsuz yönde etkiledi. Firmamız kurulduğu günden bu yana kredi kullanmadan kendi özkaynakları ile tüm operasyon sürecini yönetmeye devam ediyor. 

ENERJİ ALANINDAKİ 2 FARKLI PROJEMİZE ODAKLANACAĞIZ 

Her firmanın yaşamını sürdürebilmesi için B ve C planlarını mutlaka mevcuttur. Sürecin uzaması halinde Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğümüz enerji alanında 2 farklı projemize daha fazla odaklanmayı, daha çok kaynak ayırmayı ve 2020 yılı içerisinde ürün haline getirerek pazarlama faaliyetlerine başlamayı hedefliyoruz. Bu süre içerisinde dijital dünyanın önemini, uzaktan çalışmayı, video konferanslar yapmayı öğrendik. Ayrıca daha önce odaklanmadığımız konuları yeniden gözden geçirme şansımız oldu. Özellikle iş yapış şekillerinin mobil ortamda yapılması ve bulut altyapısının kullanılması konularında çalışmalar gerçekleştirdik. Tabii özel zevklerimizle ilgilenme şansımızda oldu. Ahşap oyma ve yakma hobime de zaman ayırmış oldum. Bu süreç bana, Dünyanın geçici bir hayat ve geçici bir metâ olduğunu ayne’l-yakin gösterdi.