Dünyada her yıl 1,5 milyar, Türkiye’de ise 19,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Sorumlu Restoran Hareketi tarafından başlatılan “Gıda Atık Döngüsü” projesiyle oluşum içinde yer alan restoranlardaki gıda atıkları komposta gönderilerek gübre ve mamaya dönüştürülüyor. Gübreler, yerel üreticilerin desteklenmesine olanak sağlarken mamalar hayvan barınaklarındaki ve sokaktaki canlıların beslenmesi sağlanıyor.

Sürdürülebilirlik bütün dünyanın gündeminde ve yaşanabilir bir gelecek yaratmak için artık bir seçenek değil, zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Gelecek nesillere bırakılacak kaynakların korunması bilinciyle hayata geçirilen Sorumlu Restoran Hareketi’nin yeni başlatılan “Gıda Atık Döngüsü” projesi kapsamında gıda da yaşanan israfın son verilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede oluşum içinde yer alan restoranlardaki atıklar, kompost tesisine yollanarak gübre ve mamaya dönüştürülüyor. Proje, restoranlarda çıkan gıda atığını sürdürülebilir şekilde azaltarak sıfırlamayı hedefliyor.

Kalyon Karapınar GES'te Enerji Verimliliğini Artıracak Kalyon Karapınar GES'te Enerji Verimliliğini Artıracak

Atıklardan Oluşan Gıda İsrafı Kaynağında Azaltıldı

Sorumlu Restoran Hareketi’nin hayata geçirdiği “Gıda Atık Döngüsü” projesinin ilk ayağı olarak, “Kaynağında Azalt” prensibiyle satın alma ve üretim aşamalarında gıda atığını azaltmak için personele önleyici eğitimler verildi. Akademisyenler tarafından 1.000’den fazla çalışan sürdürülebilirlik ve gıda israfı konusunda eğitildi. Ayrıca yapılan ölçümleme çalışmasıyla misafirden dönen en yoğun atığı oluşturan garnitürlerin, tercihe göre servis edilmesiyle bu atıklardan oluşan gıda israfı %35 oranında kaynağında azaltıldı. “Yeniden Tüketime Teşvik Et” prensibiyle sofrada oluşan atığın önlenmesi amacıyla müşteriler, yeniden tüketime teşvik edilmeye çalışılıyor ve sofrada kalan yiyeceklerinin paketlenmesi öneriliyor. Gıda Atık Döngüsü’nün son adımı olan “Geri Dönüşümü Sağla” süreciyle de kalan gıda atıkları, Sorumlu Restoran Hareketi’nin kompost tesisinde gübre ve hayvan mamasına dönüştürülerek, harekete katılan tüm restoran ve işletmelerde misafirlere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Ayrıca iş birliği yapılan barınaklara ulaştırılan, tüm laboratuvar testleri ve besin analizleri yapılarak hazırlanan organik mama sayesinde binlerce minik dostumuz sağlıklı şekilde besleniyor.

“Geleceğimizi Güvenli Hale Getirmek İstiyoruz”

Oluşuma dahil olmak isteyen firmalara eğitim vereceklerini, ürünü ayrıştırmayı öğreteceklerini söyleyen Akkol Catering Grubu CEO’su Serkan Tüfek, “Sonra o atıkları komposta yollayarak mama ya da gübreye dönüştürecek ve misafirlerine ücretsiz dağıtması için ürünleri restoranlara geri yollayacağız. Bizler, geleceğimizi güvenli hale getirmek için çalışıyoruz ve bunun için de tüm restoranlardan destek istiyoruz” dedi. Akkol Catering Grubu CQO’su Elif Üngör ise “Daha fazla restoranın, otellerin restoran ve işletmelerinin bu harekete katılmasını istiyoruz. 2023 yılında Türkiye’de kişi başı 213 kilogram gıda israfı oldu. Bu, son iki yılda %40 arttı. Tüketimin bu kadar çok olduğu bir dünyada israfa artık dur dememiz gerekiyor. O yüzden Gıda Atık Döngüsü’nü bütün restoranlara gönüllü olarak anlatmaya, onları da buna dahil etmeye çok hevesliyiz. Sizlerin de desteğiyle bunu yapacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Yerel Üreticiye Gübre, Sokak Hayvanlarına Mama Desteği

“Gıda Atık Döngüsü” kapsamında, Sorumlu Restoran Hareketi katılımcısı restoranlardaki atıklar, ayrıştırılarak paketleniyor ve elektrikli gıda atık toplama aracıyla kompost tesisine yollanıyor. Burada atıklar gübre ve evcil hayvan mamasına dönüştürülürken, bunlar restoranlarda misafirlere ücretsiz dağıtılıyor. Ayrıca üretilen mamalar HAYTAP iş birliği ile hayvan barınaklarına mama desteği sağlayarak, ayda 2 bin minik dostun beslenmesine katkı sağlayacak. Gübreler ise Sorumlu Restoran Hareketi’nin yerel üreticilerin desteklenmesi hedefi kapsamında İstanbul’daki çiftçilerle paylaşılıyor.

https://www.ekoiq.com/atik-gidalardan-mama-ve-gubre-yapiliyor/

Editör: Semra Çakmak