Türkiye’nin en büyük 54’üncü sanayi kuruluşu olan ASAŞ Genel Müdürü Derya Hatiboğlu, hem yıl sonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu hem de son dönemde hayata geçirmeyi planladıkları yatırımla ilgili bilgiler verdi. Hatiboğlu, “2022 yıl sonu ile ilgili ciro beklentimiz 1 milyar dolar seviyesinde. Bu yıl savaş, kriz ve ekonomik dalgalanmaların yoğun olduğu bir dönem oldu. Buna rağmen 2022 yılında 100 milyon euroyu aşan yatırım kararı aldık. Bu gelişme ile birlikte katma değerli ürünler üretmeyi ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı devam etmeyi planlıyoruz” dedi. 

ASAŞ 2022’DE 100 MİLYON EURO’YU AŞAN YATIRIMA İMZA ATTI

ASAŞ, 2022 yılında yatırımlarını sürdürerek ASAŞ, elektrikli araçlarda kullanılan yapısal parçaların üretimine yönelik kaynak ve CNC hatları, 4500 ton Hybrex komple pres hattı, billet döküm kapasitesini 130 bin ton/yıl’a çıkaracak 5. ergitme fırın, farklı presler için billet ısıtma fırını gibi birçok önemli yatırımın siparişlerini verdi. 

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

Yatırım planlarıyla ilgili kapsamlı bilgiler veren Hatiboğlu, “2022 yılında kontratını yaptığımız en önemli yatırımımız 100 milyon euroyu aşan 15 bin ton pres hattı çalışması oldu. Bu hattımız devreye girdiği zaman ASAŞ olarak vagon alüminyum gövdesini komple üretip işleyen 3 tesisten biri olacağız. Bu yatırım sayesinde raylı sistem araçlarının yerlileşmesine yüzde 15 oranında katkı sağlayacağız. 5 yıldır üzerinde çalıştığımız Türkiye ve Avrupa’nın en büyük profil üretimini yapabilecek 150 MN gücüne sahip profil üretim tesisinin dünyada boyut ve teknoloji olarak ilk 5 tesis arasına gireceğiz. ASAŞ, bu yatırımla başta raylı sistemler olmak üzere, gemicilik, treyler, özel alaşımlı mühendislik malzemeleri gibi sektörlerin teknik gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak nihai ürüne en yakın şekilde büyük profil üretimi gerçekleştirebileceğiz. Şirket, 150 MN Pres Hattı yatırımıyla Avrupa’nın en geniş profil, en büyük dikişli ve dikişsiz boru ve en büyük entegre alüminyum vagon gövde üretebilme kabiliyetine sahip olacak. Bu yatırımla yıllık 25 bin ton alüminyum profil kapasite artışı sağlanacak. 2024 yılında kurulumu başlayıp 2025 yılı ilk yarısında faaliyete geçecek. Yatırım tam olarak devreye girdiğinde Türkiye’nin cari açığına 150 milyon dolar katkıda bulunacağı öngörülüyor” dedi. 

“ANA HEDEFİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME TRENDİMİZİ SÜRDÜRMEK”

Enerji tasarrufu konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Hatiboğlu, “Tüm iş süreçlerimizde önceliğimizi çevreye saygılı olmaya ve dünyamızın geleceğine hizmet eden bir iş anlayışla çalışmalarımıza devam etmeye veriyoruz. Bu doğrultuda 2021 yılında, toplam 1.367.716 kWh enerji tasarrufu sağladık. Tükettiğimiz elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan tedarik ettiğimizi uluslararası I-REC Sertifikası ile belgelendirdik. Ürün başına atmosfere saldığımız sera gazınızı yüzde 16 oranında azaltırken su kullanımımızı yüzde 19 ölçüsünde engelledik. Oluşan atıklarımızın %98’ini geri kazandık ve kimyasal kullanımımızda bir önceki yıla oranla %67 azalttık.” dedi.