ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR

2013 yılından itibaren endüstriyel ve ticari uygulamalarda, SOLION Battery markası ile, insanlı veya otonom taşıyıcı, forklift, çekici, istif, zemin temizlik vb. ekipmanlara lityum tabanlı aküler üreten Anko Enerji, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. Zirve sonrası “SOLION KARTUŞ” ürününü seri üretime hazırlayan firma, aynı zamanda yerlilik oranını yükseltmek için çalışıyor. 

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde ön plana çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? 

ANKO Enerji A.S 2013 yılından itibaren endüstriyel ve ticari uygulamalarda, SOLION Battery markası ile, insanlı veya otonom taşıyıcı, forklift, çekici, istif, zemin temizlik vb. ekipmanlara lityum tabanlı aküler üretmektedir. Ürettiğimiz aküler içinde, akünün daha uzun ömürlü ve güvenli olmasını sağlayan, patenti firmamıza ait “Bal Peteği Teknolojisini” kullanmaktayız. Bu teknoloji sayesinde AGV, AMR vb. robotik uygulamalarda kullanmak üzere tasarlayıp ürettiğimiz 48V 80Ah Li-ion akümüzün UN 38.3 testlerini başarı ile tamamlayarak, akülerimizi Amerika ve Avrupa’ya rahatça ihraç edebilir hale geldik.

Yakın zamanda, fabrikaların eli ayağı olan insanlı veya otonom transpaletler için “SOLION KARTUŞ” akümüzün ön seri üretimini gerçekleştirdik. Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi sonrası ise seri üretime girerek “SOLION KARTUŞ” un yurtiçi ve yurtdışı pazarlama faaliyetlerini hızlandıracağız.

Yine tasarımı, yazılımı ve üretimi kendimize ait olan SOLION POWER BMS (Akü kontrol kartı) kartlarımızı, ürettiğimiz akülerin yüzde 95’inde kullanarak yerlilik oranımızı yükseltme çabamız devam etmektedir.

Fabrikalardaki enerji maliyetlerinin azaltması adına nasıl çözüm yolları sunuyorsunuz? 

Dünyanın enerji krizleri ile boğuştuğu bu günlerde, enerjinin verimli, tasarruflu kullanımı ve depolanması oldukça önem kazanmıştır. Fabrikalar, enerjinin verimli kullanımının üretim için ne kadar stratejik ve kritik önemde olduğunu bu krizle birlikte çok daha net gördü. Enerjinin verimli kullanılması için daha yoğun etüd ve projeler yapılmaya başlandı. Atık ısıların tekrar geri kazanılması, üretilen enerjinin depolanması, daha verimli cihazlar ile daha az enerji tüketilmesi vb. gibi projeler bunların bazılarıdır. Biz de bu alanda müşterilerimize enerjilerini daha verimli ve kontrollü kullanabilecekleri Lityum Akü depolama çözümleri sunuyoruz.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz bir uygulama projesinden ve elde ettiniz verimlilikten kısaca bahsedebilir misiniz? 

ANKO Enerji A.Ş olarak, farklı alan ve pazarlarda projeler yapıyoruz. Bursa’da ihracat ile çalışan bir plastik fabrikasının istif makinalarında lityum akü dönüşümü gerçekleştirdik. Bu sayede, fabrikanın istif makinalarındaki elektrik giderini %25’e yakın azaltmış olduk. Bildiğiniz gibi kurşun asit akülerde enerji verimliliği %75 iken, bu oran Lityum tabanlı akülerde %95 civarlarındadır. Aynı oranlar nerdeyse şarj cihazları için de geçerlidir. Bunun yanında, lityum akülerin bakımsız olması, uzun ömürlü olması ve ağırlıklarının kurşun asit akülere göre yarı yarıya az olması aracın ömrünü uzatan ve toplam verimliliği arttıran faktörlerdir.

Yılsonu hedefleriniz ve yeni dönem projeleriniz nelerdir?

Son birkaç aydır, ürünlerimizin Avrupa’da üretilmesi ile ilgili analiz, etüd çalışmaları ve Avrupalı partner adayları ile görüşmeler yapmaktayız. 2023 yılı ortalarında Avrupa’da Lityum akü üretim tesisimizi faaliyete geçirmek ve öncelikle Avrupa, sonrasında ise tüm dünyaya açılmak hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca fabrika vb. yüksek güç tüketen ve yüksek güç depolanması gereken yerler için konteyner tipi LiFePO4 depolama üniteleri üzerine çalışmalarımız devam etmektedir.