Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi kapsamında MSC Grup’tan Dr. Adem Kayar moderatörlüğünde gerçekleştirilen ENOSAD panelinde “Akıllı Fabrika Uygulamaları İle Enerji Maliyetlerinin Düşürülmesi ve Karbon Emisyonunun Hesaplanması” konusu ele alındı. Panelde ilk olarak sözü E3TAM A.Ş. adına Ali Sami Gözükırmızı aldı ve Akıllı Fabrikanın tanımını ve hedefini paylaştı. Dijitalleşerek, üretimde kaliteyi ve verimliliği artırıp daha az hata ile daha çok üretmenin hedeflendiğini açıklayarak, dijital dönüşümün alt başlıklarından bahsetti.
“ENERJİ MALİYETİ DÜŞMEZSE REKABET GÜCÜ DÜŞER”
Devamında sözü alan FESTO A.Ş.’den Fikret Kemal Akyüz, öncelikle sürdürülebilirlik tanımı hakkında konuştu. FESTO’nun sürdürülebilirlik raporundan bilgiler paylaşan Akyüz, şirketin ürettiği karbon ayakizini sürekli hesapladığını ve 2056 yılında karbon nötr olmayı hedeflediklerini söyledi. “Enerji maliyeti düşmezse rekabet gücü düşer” diye Akyüz, enerjinin sürekli izlenerek, elde edilen verilerini analizi ile hangi noktalarda iyileşmeler yapılacağının önceden belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
SICK A.Ş. adına konuşan Mehmet Kahveci karbon ayakizi tanımını ve neden önemli olduğunu paylaştı. Sera gazının tüm dünyayı ısıtmaya devam ettiğini ve yapılan çalışmalar sonucunda 2056 yılına kadar en fazla dünyanın 1.5 derece daha ısınmasına müsaade edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Kahveci, eğer hedeflediğimiz gibi emisyonları düşeremezsek, sınırda karbon vergilendirmeleri sonucu artık çok zor ihracat yapabileceğimizin altını çizdi.
Panelde söz alan son konuşmacı, Phoenıx Contact’dan Mehmet Akçit oldu. Akçit, AB bünyesinde konu ile ilgili güncel durumlar ve mevzuatlar hakkında bilgiler vererek, AB Direktiflerine göre sera gazının sınırlandırılması gerektiğini, yeni dönemde evlerde ve fabrikalardaki üretim süreçlerinde yenilenebilir enerjiden faydalanacak çalışma ve projelere hız verildiğini aktardı. Yasada öngörülen enerji verimliliği hedefini ise yüzde 12 olarak belirtti.