Endüstriyel cam işleme ve düz cam ticareti alanlarında faaliyetler gösteren Yorglass, 2022 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatına başladığı yeni yatırımın yılsonunda devreye almaya hedefliyor.

Dijitalleşme alanındaki yatırımlarının yanısıra çevre ve enerji tasarrufuna katkı sağlamaya yönelik yatırımlara da hız veren şirket, maliyetlerini etkin yönetmek adına çok sayıda verimlilik projesi yürütüyor. Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Semavi Yorgancılar ile iş gündemlerini, operasyonel verimliliklerin nasıl artırdıklarını, nsan, çevre ve güven odaklı çalışmalarını konuştuk. 

SADULLAH AYDIN'DAN NİĞTAŞ'IN 2023 YATIRIMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA SADULLAH AYDIN'DAN NİĞTAŞ'IN 2023 YATIRIMLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

Bize kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

1974’ten beri endüstriyel cam işleme ve düz cam ticareti alanlarında faaliyetler gösteriyoruz. Üretim ve ticari çalışmalarımızı; Yorglass Ticaret, Yorglass Satina, Yorglass Ticari Soğutucu ve Yorglass Beyaz Eşya iş üniteleri altında Türkiye’nin beş farklı şehrinde yer alan tesislerimizde gerçekleştiriyoruz. Yorglass Ticaret ile aralarında düz cam, renkli reflekte, kaplamalı, ayna, lamine, buzlu camın da yer aldığı geniş ürün yelpazesine sahibiz. 150'den fazla farklı cam türü ve dünyanın her yerinden 70'in üzerinde tedarikçimiz ile geniş bir alanda hizmet veriyoruz. 

Yorglass güvenilir ve global bir tedarikçi olma vizyonuyla sürekli gelişiyor, büyüyor ve teknolojiye etkin yatırımlar yapıyor. Çalışmalarımızı yeniliklerle iç içe gerçekleştiriyor, her zaman müşteri odaklı çalışıyoruz. Müşterilerimizi işimizin merkezine yerleştirirken ürünlerimizi de doğayı koruyan teknolojik gelişmelerle yenileyerek taleplere uygun biçimde sunuyoruz. İnovatif yaklaşımımız ve 21’inci yüzyılın tüm ihtiyaçlarına cevap veren geniş ürün yelpazemiz ile sektöre öncülük etmeye devam etmek, temel stratejilerimiz arasında yer alıyor.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2022’nin ilk yarısını şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Yorglass olarak yılın ilk 5 ayı, her çeyrekte gözden geçirdiğimiz bütçemiz planlamalarımızla uyumlu sonuçlandı. Mayıs ayı itibari ile başlayan ve haziran ayında etkisini hissettiğimiz talepte düşüş sinyalleri ise gerek yurt içi gerekse yurtdışı müşterilerimizden yansımaya başlasa da her yıl olduğu gibi yatırımlarımız ile büyümeye ve pazar payını arttırmaya devam edeceğimizi öngörüyoruz. 2022 yılını döviz bazlı yüzde 33 büyüme ile kapatmayı hedeflerken, Manisa’da yeni devreye giren yatırımımız ile istihdam tarafında yüzde 20 civarında büyüme bekliyoruz. 

Yorglass’ın hızlı ve çevik yapısı sayesinde müşterilerimize inovatif ürünler sunarak, güvenli global tedarikçi olma iddiamızla emin adımlarla ilerliyoruz. Yaptığımız AR-GE faaliyetleri sonucunda ise 2022 yılı boyunca çevre ve enerji konularında duyarlı ürünlerimizi hayata geçiriyoruz. Pazarda ilkleri gerçekleştiren Yorglass olarak pandemi sonrası müşterilerimizle bir araya geldiğimiz “inovasyon günleri”mizi de yeniden hayata geçirmeyi ve bu alanda birlikte güzel işlere imza atmayı hedefliyoruz. AR-GE faaliyetlerimizin en önemli amaçlarından biri de müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru anlamak ve hızlı bir şekilde ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlamak. 

Yeni tesis, üretim hattı ya da teknoloji ya da makina yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını anlatır mısınız?

Yorglass olarak son 10 yıl içinde Türkiye’nin çeşitli illerinde yer alan 7 yeni işletmemizi devreye aldık. Üretim kapasitemizi 10 kat arttırırken, Türkiye’de beyaz eşya sektöründe pazar lideri konumuna geldik ve Avrupa’da pazar payımızı katlayarak büyüttük. 2022 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatına başladığımız yeni yatırımımızı yılsonunda devreye almaya hedefliyoruz. Dijitalleşmenin ne denli önemli bir role sahip olduğunu biliyor ve bu alanda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu yılın başında devreye aldığımız ve bizler için katkısı büyük olan SAP projemize de yatırımımız devam edecek. Çevre ve enerji tasarrufuna katkı sağlamak, karbon emisyon oranlarımızı en aza indirmek ve enerji ihtiyacımızın bir bölümünü kendimiz üretmek üzere yenilenebilir enerji türlerinden biri olan çatı güneş panelleri yatırımımızı da 2022 sonunda tamamlayacağız.

Operasyonel verimliliklerini artırmaya yönelik ne gibi yatırımlar yaptınız ve çıktıları neler oldu? 

Yorglass olarak son dönemde pazarın büyümesinin de çok üzerinde yaptığımız kapasite artışları ile gelen talepleri hızlı bir şekilde değerlendirerek satışlarımızı arttırıyoruz. Maliyetlerimizi etkin yönetmek adına çok sayıda verimlilik projesi yürütüyoruz ve eş zamanlı olarak geniş küresel tedarik ağımız ile maliyetlerimizi kontrol altında tuttuğumuzu ve başarı sağladığımızı söylemek isterim. Dijital altyapımızın gelişimi ile oluşturduğumuz büyük veri setlerinden yararlanarak ileriye yönelik çok daha doğru ve hızlı kararlar alıyor, kaynaklarımızı etkin kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere çevreyi koruma noktasında öncelikleriniz neler? 

Faaliyetlerimizi, Yorglass kurum değerlerimizden “insan, çevre ve güven ilkeleri” çerçevesinde sürdürüyoruz. Bu çerçevede, tüm faaliyet ve süreçlerimizde, sürdürülebilirlik prensiplerini benimsiyoruz. Faaliyetlerimiz sonucunda doğan toplumsal, ekonomik ve çevresel etkilerin yönetiminin yanı sıra; iş etiği, şeffaflık ve hesap verebilirlik kavramlarının topluluk kültürümüzün önemli bir parçası olması amacıyla, 2021 yılında BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladık. Faaliyetlerimizi etkileyen ve faaliyetlerimizden etkilenen finans dışı konuların tamamını kapsayan ESG risklerinin yönetimi şirketimizin en önemli başlıkları arasında yer alır. ESG risklerinin iyi yönetilmemesi, finansal, operasyonel riskler ve itibar riskleri doğurabilir. Tüm bu risklerin ele alınması, takibi ve değerlendirmesi, Risk Komitesi, Denetim Komitesi, İç Denetim Departmanı, Kurumsal İletişim ve Yönetim Sistemleri birimlerince değerlendirilerek analiz edilir ve ilgili birimlere iletilir. Yönetim Kurulu seviyesinde oluşturulan ESG Komitesi, Yorglass genelinde geçerli olan sürdürülebilirlik yönetimine dair politika, strateji, yönetişim organ ve araçlarının etkinliğini güvence altına almak; stratejik önceliklerin geçerliliğini değerlendirmek, sosyal, ekonomik, çevresel konularda tavsiyelerde bulunmak gibi görevleri yürütür. Ayrıca şirket içinde oluşturulan öneri sistemleri ile de gelişmeler desteklenir.

Yorglass olarak sürdürülebilirliği stratejilerimizin merkezine alıyor, üretim süreçlerimizin çevre dostu olmasını oldukça önemsiyoruz. Analizörler ile hat bazında bütün üretim tesislerimizde enerji takibi yapıyoruz. Müşterilerimize ürün kodu bazında enerji tüketimlerini raporluyoruz. Enerji tasarrufu konusunu stratejik bir iş amacına dönüştürerek, sürekli gelişim göstermek ve iş verimliliğini arttırmak adına düzenli araştırmalar yapıyoruz. Üretim tesislerimizde kirliliğin ve atıkların azaltılması, materyallerin geri dönüşümü, yeniden kullanımı ve bertaraf edilmesi konularına yoğun mesai harcıyoruz. 2008 yılında üretim hatlarımızı yeniledikten sonra, kurum olarak kendimize koyduğumuz sıfır kirlilik hedefine odaklandık.  Uzun, özverili bir Ar-Ge sürecinin ardından geliştirmiş olduğumuz arıtma tesisini devreye aldık. Sıvı, katı ve gaz fazlarında “sıfır kirlilik” ilkesiyle çalışan arıtma tesisimiz ile Türkiye ve dünyada bir ilke imza attık. Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2010 yılı EBSO Çevre Ödülleri kapsamında, Çevre (Altın) Ödülü kazanmanın gururunu yaşadık.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız? Hız, verimlilik ve kapasite artışına ne tür katkıları oldu, paylaşır mısınız?

Kültürümüzün temellerine işlenen inovasyon, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni yatırımlarımız ve faaliyetlerimizin merkezinde olacak. Hayata değer katan akılcı ve yeni nesil teknolojik fikirlerin peşindeyiz. Altı tesisimizdeki çalışmalarımızı bu düşüncenin rehberliğinde ilerletiyoruz. Çalışmalarımızı bu görüşümüzden hareketle yenileyerek iş süreçlerimize dahil ediyoruz. Üretim hattımız teknolojinin ışığında günden güne daha da dijitalleşiyor. Manisa’daki Ticari Soğutucu ve Satina ile Çerkezköy’deki Beyaz Eşya işletmemiz, Endüstri 4.0 altyapısına uygun olarak en yeni ve son teknoloji makina parkuruyla üretim yapıyor. Dijitalleşme çalışmalarımız kapsamında satın alma sürecinin sistem üzerinden yalın bir akış ile yönetilmesine özen gösteriyoruz. İş akış programı üzerinden taleplerin yapıldığı, onay sisteminin yürütüldüğü ve anlık raporlamanın görüldüğü ekranlar tasarladık. Bu sayede sipariş talebinin ilk anından depolarımıza girişine kadar tüm süreç ve gerçekleştirilen adımların detayına ulaşılabiliyor. Bu da verimliliği artıran dijitalleşme unsurları arasında yer alıyor. Entegre sistemleri kullanarak daha başarılı sonuçlar kaydederken, otomasyon ağırlıklı üretim parkurlarımızla da pazarın tüm ihtiyaçlarına uygun biçimde cevap veriyoruz. Değerli iş ortağımız Electrolux’un 100'üncü yılı için tasarladığımız inovatif ürünümüz ELUX100 serisi ödüle değer görüldü. Tüm iş ortaklarımız için çözümler üretiyor, heyecan verici başarılarımıza yenilerini ekliyoruz. Dolayısıyla inovatif ürünler sunmak amacıyla Ar-Ge merkezimizin kurulum çalışmalarına ağırlık verdik, bu yıl başında da devreye aldık.  Dijitalleşme Yorglass’ın her alanında yaşanırken, ürünlerimizi doğayı koruyan teknolojik gelişmelerle yenileyerek taleplere uygun biçimde sunuyoruz.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

“Güvenilir, global tedarikçi” olma amacıyla 60 ülkede gösterdiğimiz faaliyetlerle bir dünya şirketi olma yolunda tüm ekosistemimiz için sürdürülebilir değer yaratmak için çalışıyoruz. 2020 ve 2021 yılı pandemi ile birlikte dijitalleşme, inovasyon, hız ve farklı iş yapış biçimleri gibi yeni indikatörlerle değişimin son 10 yıla göre iş dünyasında en çok etkisini gösterdiği bir yıl oldu. Biz de bu dönemi hem çalışanlarımız hem müşterilerimiz hem de diğer paydaşlarımız için değer yaratan uygulamalar ve yatırımlarla değerlendirdik. Şirketimizin varoluş amacı ve ana stratejileri doğrultusunda tedarik güvenliğini sağlamak, marka değerimizi artırmak, global rekabetteki yerimizi güçlendirmek ve Amerika kıtasında büyüme hedeflerimizle paralel olarak Tan Ekspress Projesi’ni hayata geçirdik. 

Türkiye’de beş şehirde, yedi fabrikası bulunan ve 60’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren şirketimizin Tan Ekspress projesi, 7 ay gibi kısa bir sürede 7 işletmede yüzde yüz hayata geçirilerek dijital dönüşüm sürecinin alt yapısının oluşmasına ve sürecin hızlanmasına katkı sağladı. Dijitalleşme puanını 3 kat artıran dijital dönüşüm projemiz Tan Ekspress CIO Ödülü’ne ve IDC CIO Awards 2022’de “Best IT Governance” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.

Tan Ekspress Projesi ile birlikte şirketimizin dijitalleşme puan seviyesi 3 kat, doğru bilgiye ulaşma hızı iki katından fazla arttı. Finans departmanları ve üst düzey yöneticilere gerçek zamanlı güvenilir verilere kolay erişim sağlandı. Ay sonu mali kapanış faaliyetlerinde harcanan süre yarıya inerken, en iyi uygulama yöntemleri uygulanarak 3. parti yazılımlarla çalışma oranı %70 oranında azaldı. Şirketin lojistik operasyonlarında verimlilik %25 arttı ve çalışanların iş yükünde en az %40 iyileşme gözlemlendi. 

Güvenilir ve global tedarikçi olma vizyonumuzla insan, müşteri odaklılık, çeviklik, çevre koruma ve şeffaflık değerlerimizi kapsayan bu projemizle iki önemli kurumdan iki değerli ödüle layık görülmek bizler için gurur verici.

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği avantajlar nelerdir?

Pazar ihtiyaçlarını hızla değişeceğini öngörerek Manisa’da Akıllı Fabrika yatırımının temelini attık ve fabrikamız 2019 yılı itibariyle üretime başladı. Yeni ve son teknoloji üretim hatlarımız sayesinde müşteri ihtiyaçlarına en hızlı cevap verecek yüksek kaliteli ürünler üretebiliyoruz.

Akıllı fabrikamız Endüstri 4.0’a geçiş yaparak dijital dönüşümün tüm gerekliliklerini karşılayan, otomasyon ağırlıklı üretim parkuru ile pazarın tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor. Dijitalleşme, ürünlerinde ve üretim süreçlerinde değer yaratmak isteyen, katma değerli üretim yaparak rekabette öne çıkmak isteyen sanayi firmalarının artık vazgeçilmezi olmuştur. Günümüz küresel ticaret dünyasında, firmaların üretim modellerinden müşteri ilişkilerine, tedarik zincirinden lojistiğe tüm uygulamalarını dijitalleşme sürecine uygun şekilde yeniden yapılandırmaları gerekmektedir. Yorglass olarak teknolojiye yatırımlarımızı son dönemde artırdık. Koronavirüs döneminde de son yıllarda dijitalleşmeye yaptığımız yatırımların büyük faydasını gördük. Teknolojiyi en üst seviyede kullanarak video konferans sistemleri ile özellikle yurtdışında, ihracat yaptığımız müşterilerimizle iletişimimizi aktif bir şekilde sürdürdük, üretim süreçlerimizi de aksamadan devam ettirdik.

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür   donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

ERP ile tam entegrasyon sağladığımız Deppo yazılımıyla çalışan Motorola Zebra el terminalleri kullanıyoruz.  Deppo yazılımı Net teknolojisi ile yazılmış online çalışan bir uygulamadır. Parametrik yapıda kurgulandığı için işletmeler arasındaki çalışmalara uygun hızlıca uyarlanabilmektedir. El terminallerinde ise dikkat ettiğimiz unsurlar online bağlantıya izin vermesi, uzun pil ömrüne sahip olması, ağırlığı, düşmeye karşı dayanıklı olması ve depo ekibimizin kullanabileceği şekilde ergonomisinin uygun olması. Kullanım alanına bağlı olarak kısa ya da uzun mesafede okuma gerçekleştiren modelleri tercih edebiliyoruz. Kullandığımız modeller kablosuz iletişimde çalışan modeller oluyor.

Depolarımızda süreçlerin dijitalleşmesi çalışması kapsamında depo yönetim sistemi yatırımında bulunduk. Manisa ve Eskişehir işletmelerinde devreye aldığımız sistemi tüm işletmelerimize yaygınlaştıracağız. Bu sistem ile depoya giren envanter barkod okuyucu el terminalleri aracılığı ile sevk aşamasına kadar takip edilebiliyor. Bu şekilde depomuzda olan ürünlerimizin anlık durumlarını sistemlerimiz aracılığı ile görebiliyor ve yönetebiliyoruz. Sevk aşamasında uyguladığımız kontroller ile eksik, fazla ya da diğer insan kaynaklı hatalar yolu ile oluşan yanlış teslimatın önüne geçebiliyoruz. Bu sistemin bize sağladığı diğer bir fayda ise çok daha kısa sürede doğru sayımı gerçekleştirebilmek oldu. Sayım işlemleri sırasında sıklıkla karşılaşılan mükerrer sayım hatalarının önüne geçmek uyguladığımız kontroller sayesinde mümkün oldu. Aynı zamanda sayım kayıtları ile sistem kayıtlarını çok daha kısa sürelerde karşılaştırıp, sayım operasyonunda ciddi anlamda iyileşme sağlamış olduk.