Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, geçen yılın ikinci yarısından itibaren dünya ekonomilerinin yavaş yavaş yeni normale uyum sağladığını belirterek, "Ertelenmiş talep kendini göstermeye başlamasının ardından 4. çeyrekte özellikle çelik sektöründe çok büyük bir patlamayla karşı karşıya kaldık. Bu patlama alt sektörlerde fiyat artışını beraberinde getirdi." dedi.

"BÜYÜME HIZIMIZ ARTACAK, YENİ FIRSATLAR DOĞACAK"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen "Sektörel Tedarik Zincirleri Toplantıları" serisinin ilki olan "Tedarik Zincirlerinde Demir Çelik Sektörü" panelinin açılışında konuşan Turagay, Türkiye ekonomisinin 2020'yi artı büyüme hızıyla kapatacağına işaret ederek, 2021 yılında Türkiye için fırsatların doğacağına inandığını söyledi.

Covid-19 aşısının da etkisiyle 2021'in ikinci çeyreğinden itibaren dünya ekonomisinin büyüme hızının artacağını dile getiren Turagay, dünya açısından da 2021'de artı büyümenin yaşanacağını söyledi.

Pandemi nedeniyle gerek tedarikte gerekse ham madde fiyatlarında sorunlar meydana geldiğini kaydeden Turagay, İSO'nun gerçekleştirdiği "Tedarik Zincirleri Toplantıları"nı çok önemsediğini ve çelik sektörünün kendileri için stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

"TALEPTE BÜYÜK BİR PATLAMA YAŞANDI"

Turagay, Çin'in 2020'de yüzde 2,3 büyüdüğünü anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Covid-19 vakasının ilk görüldüğü Çin'in 2020'nin son çeyreğinde büyüme oranı, yüzde 6,5. Dolayısıyla Çin aslında kötü başladı ancak fena olmayan bir şekilde bitirdi. Bunun çelik sektörüyle çok büyük bir alakası var. Çin dünyada önemli tedarikçi ülkelerden bir tanesi konumundaydı. Salgın döneminde Çin, bu tedarikinden bir kısmını iç piyasaya yöneltti. Bu kapsamda birtakım yatırımlar ve harcamalar yaptı. Bu da ister istemez dünya çelik arzında daralmaya neden oldu. Kimi ülkelerde kimi sektörlerin kapasite kullanım oranları yüzde 30'lara kadar geriledi. Geçen yılın ikinci yarısından itibaren ise dünya ekonomilerinin yavaş yavaş yeni normale uyum sağladığını gördük. Ertelenmiş talep kendini göstermeye başlamasının ardından dördüncü çeyrekte bilhassa çelik sektöründe çok büyük bir patlamayla karşı karşıya kaldık. Bu patlama alt sektörlerde fiyat artışını beraberinde getirdi."

Turagay ayrıca, Bakanlığın kapılarının demir çelik sektörünün temsilcilerine her daim açık olduğunu dile getirerek, sektörün geliştirilmesine yönelik değerlendirmelerin objektif kriterlerle yapılmasının öneminin altını çizdi.