Türkiye’de son yıllarda 3 milyar ton ek kömür rezervi keşfedildi ve toplam rezerv oranı 18 milyar tona çıktı. Üretime kazandırılmamış kömür rezervleri halen duruyorken ithalata yönelmenin doğru olmadığını belirten KÖMÜRDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp Büyükyıldız, “Yerli kömürden en verimli şekilde fayda sağlanması gerek.” dedi. Bunun gerek istihdamı artıracağını gerekse enerji alanında Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracağını belirten Büyükyıldız, yerli kömür alanında bekleyen bu fırsatları tartışmak adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle 18-19 Nisan 2019 tarihleri arasında Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yerli kömür rezervlerinin aktifleştirildiği takdirde 20 bin kişiye istihdam sağlanacağının da altını çizen Büyükyıldız, yerli kömürün temiz teknolojiler ile üretilmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

20 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Büyükyıldız, yerli kömür rezervinin doğru ve temiz teknolojilerle aktifleştirilmesi konusunda yaptığı açıklamada, kömür santrallerinde üreticilerin yerli kömüre teşvik edilmesinin oldukça gerekli bir konu olduğunu söyledi. Bu şekilde istihdamın da artacağına dikkat çeken Büyükyıldız, Türkiye’nin tüm madenlerinde 130 bini aşkın çalışanın olduğunu, yeni rezervlerin Türkiye ekonomisine doğru şartlarda kazandırılması durumunda ek olarak 20 bin kişiye daha istihdam sağlanacağını söyledi.

KÖMÜR KANUNU

Türkiye’de kömür üretimi ile ilgili düzenlemelerin olması gerektiğine vurgu yapan Büyükyıldız, bu alanda bir kömür kanunu çıkartılması gerektiğini söyledi. Büyükyıldız ayrıca kömür madenlerinde çalışan işçiler için de bir maden ve iş kanunu çıkartılması gerektiğini kaydetti.

BEKLEMEYE TAHAMMÜL YOK

Türkiye’deki yerli kömür rezervinin beklemeye tahammülü olmadığının altını çizen Büyükyıldız, her geçen gün daha fazla gelişen ve değişen dünyada enerji alanındaki gelişmeler doğrultusunda yerli kömür kaynaklarının en kısa zamanda güvenli bir şekilde üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bunun milli enerji politikasına da katkı sunacağını ifade eden Büyükyıldız, gelişen teknoloji ile birlikte yeni enerji kaynaklarına yönelme olmadan mevcut rezervlerin atıl duruma düşmeden değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

KÖMÜRDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp Büyükyıldız, açıklamasının sonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle 18-19 Nisan 2019 tarihleri arasında Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nı gerçekleştirdiklerini söyledi. Fuar İstanbul Pullman Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.