Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından bu yıl 20-21 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek 4. Temiz Kömür Zirvesi'nde, yerli kömür üretimi ve gelecek stratejisi masaya yatırılacak.

"TÜM TARAFLARLA YERLİ KÖMÜRÜN GELECEĞİNİ KONUŞACAĞIZ"

Kömür madenciliği ve kömür bazlı elektrik üretimi alanında kamu ve özel sektör kuruluşlarının yanı sıra yurt içi ve yurt dışından üniversite, Ar-Ge kuruluşları, finans kuruluşları temsilcileri ile maden ve santral işletmecileri ve yatırımcıları, maden ve kömür madenciliğine ürün veya hizmet sunmak isteyen tedarikçiler buluşacak.

SPT, TÜRKİYE PAZARINDA İMREN SONDAJ MAKİNE İLE BÜYÜYOR SPT, TÜRKİYE PAZARINDA İMREN SONDAJ MAKİNE İLE BÜYÜYOR

Türkiye ekonomisinin daha dirençli bir yapıya kavuşması adına enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının kilit öneme sahip olduğunun altını çizen KÖMÜRDER Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, "Yerli ve milli kömür kaynaklarımızın temiz teknolojilerle üretime alınması ve kömür ithalatının azaltılarak döviz kaybının engellenmesi sektörümüzün öncelikli planları arasında yer alıyor. Bu hedefle, yerli kömürün geleceğini konuşmak üzere sektörün tüm taraflarıyla birlikte 20-21 Ekim 2022 tarihlerinde Ankara’da 4. Temiz Kömür Zirvesi’nde buluşacağız." dedi.

"YERLİYE TALEP ARTIYOR, VERİMLİ VE ÇEVRECİ ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ"

Küresel enerji piyasasındaki belirsizlikler sebebiyle kömür fiyatlarının 400 dolar seviyelerini gördüğünü, güncel kömür fiyatının da 326 dolar civarında olduğunu bildiren Dr. Erdoğan, ithal kömür fiyatlarındaki artışın süreceğini öngördüklerini, söz konusu artışın yerli kömüre olan talebi artırdığını dile getirdi.

Yerli üreticilerin ürettiklerini sattığını ifade eden Dr. Erdoğan, "Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre kömürden elektrik üretimi, 2021 yılında yüzde 9 arttı ve bu yıl da tüm dünyada kömür talebi hızla büyüyor. Paris Anlaşması tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi artırsa da yaşanan küresel enerji tedariki sıkıntıları, kömürün önemli ve vazgeçilmeyecek bir enerji kaynağı olduğunu kez daha ortaya koydu. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve kesintisiz enerji sunma noktasında sahip olduğumuz yerli kömürü en verimli ve çevreci şekilde kullanmalıyız." şeklinde konuştu.

"GELECEĞİ EN DOĞRU ŞEKİLDE PLANLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ortaya koyduğu "Milli Enerji ve Maden Politikası" çerçevesinde yerli kömür üretiminin artırılmasının ve enerji sektöründeki payının yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemizin sahip olduğu 21 milyar ton kömür rezervini yüksek teknoloji ile buluşturmamız, kaynaklarımızı ekolojik dengeyi bozmadan, çevresel sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde gün yüzüne çıkarmamız çok önemli. Bu noktada 4. Temiz Kömür Zirvesi’nde kömürün gelecek stratejisini tüm taraflarla birlikte en doğru şekilde planlamayı hedefliyoruz."