Tek başına yalnızca bir ürünün üreticisi olarak sektörde yer almadıklarını ve daha çok bir çözüm ortağı olarak tanındığı için Yünel’in farklı  sektörlere hitap edebildiğini belirten Ufuk Yünel ile katılımcısı olduğu Ankiros fuarında bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk. Yünel ve markanın Genel Koordinatörü Ahmet Özlü ile yerli üretici olarak sektörde elde ettikleri avantajlar ve gelecek dönem marka hedefleri üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Ankiros fuarında hangi ürün gruplarınız yer alıyor, hangi ülkelerden ziyaretçileriniz oldu?

Yünel Genel Müdürü Ufuk Yünel: İhtisas fuarlarının bize büyük faydası olduğunu görmekteyiz. Hitap ettiğimiz sektörlerin başında demir – çelik işletmeleri, dökümhaneler, termik santraller, çimento fabrikaları ve madenler gelmektedir. Katı malzeme ile uğraşan tüm sektörlere ürünlerimizle hizmet vermekteyiz. Fuarda bizim ekipmanlarımızı kullanan Firmalar kadar şu ana kadar ekipmanlarımızı kullanmamış olan fakat bunlara ihtiyaç duyan Firmalarla da karşılaşmaktayız. Zaten fuarların da amacı bu oluyor. Ankiros Fuar vesilesi ile çeşitli ülkelerden gelen firmalarla buluşma imkanı bulduk. Özellikle İran, Bulgaristan gibi yakın ülkelerden birçok ziyaretçi ağırladık.

Sergilediğiniz çözümler hakkında ne tür sorular aldınız?

Yünel Genel Koordinatörü Ahmet Özlü: Endüstriyel tasarım ve üretim gücü olan bir marka olduğumuz için uygulamalar ve yatırımlar hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltme şansımız oluyor. Ürünlerin içindeki metalin tespiti için metal dedektörü çözümümüz hakkında Fuara bir Demo ünitemizi getirdik ve uygulama hakkında sorulan sorulara bu Demo ünitesi üzerinden yanıt verdik.

Satış odaklı farklı bilgiler verilebiliyor. Sözgelimi yine Metal Detektör uygulamalarında metal algılama hassasiyeti kullanılan Metal Detektörün açıklığıyla ilgili bir konudur. Hammaddenin yüksekliğinin artması Metal Detektörlerin algılama hassasiyetinin düşmesine sebep olmaktadır. Yükseklik azaldıkça daha yüksek hassasiyette sonuç almak mümkün hale geliyor. Dolayısı ile örneğin Metal Detektörün içerisinden geçen bir kutunun dik olarak geçmesi yerine yatay olarak geçmesinin daha hassas bir ölçüme fırsat verdiğini görmekteyiz. Bu tarz teknik çözümler ile sunduğumuz yaklaşım aynı zamanda müşterimizin maliyetinin düşmesine olanak sağlamaktadır. Bu konular hakkında müşterilerimize doğru bilgiler vermeye çalışıyoruz. Bu konuda da üretici olmamızın büyük faydası olduğunu söyleyebilirim.

Biz bir çözüm ortağıyız. Bizim için önemli olan satış değil doğru çözümü birlikte oluşturabilmektir. Müşterilerimizin bize referans olmasının ve iş birlikteliklerimizin uzun süreli olmasının sebebi de müşterilerimizin daima yanında olmamız ve daha az maliyetle optimum çözüme hızlı bir şekilde ulaştırmamızdır.

Üretim gücünüzü ve ekibinizi yakından tanıyabilir miyiz?

Yünel Genel Müdürü Ufuk Yünel: Aramızda karşılıklı memnuniyet çerçevesinde 20-30 yıldır birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız bulunuyor. Bu arkadaşlarımız bunca yıldır farklı sektörlerde edindikleri tecrübelerini harmanlayarak bu edinimlerini ürettiğimiz ürünlere yansıtıyorlar. Endüstrilerde karşılaşılan zorlukların üstesinden ürün geliştirmeleri ve düzeltmelerle geliyoruz. Üretim konusundaki bilgi birikimi ile birlikte ekibimizle aramızda kurulan kuvvetli bağ ve karşılıklı memnuniyet varsa, geleceğe o kadar güvenle bakabiliyorsunuz. Yünel olarak, şu anda Moğolistan’dan ve Venezuela’ya kadar 30 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. Bugüne kadar da bu ülkelerde bulunan müşterilerimizden herhangi bir olumsuz geri dönüş almadık. Şikayete mahal vermeyecek şekilde üretim yapmaya ve hizmet vermeye gayret ediyoruz. Bir başka avantajımız da müşterilerimizin talebine kısa sürede yanıt verebiliyor olmamızdır. Çözüm ortağı olmanın, satış yapmaktan ve satış odaklı hizmet sunmaktan daha üstün bir özellik olduğunu benimsemiş bir markayız.

Müşterinin ürününe özel çözüm için süreç nasıl işliyor?

Yola sektör bazlı standart çözümler değil katı malzeme ile uğraşan sektörlere çözüm odaklı cevaplar verebilmek için çıktık. Şu anda tavuk yemi üreten Firma da Çimento imal eden fabrika da bizim müşterimizdir. Prosesler yapı olarak birbirlerinden fark gösterse de sorunların genel anlamda benzerlik taşıdığını görmekteyiz. Aslında ürünle birlikte gene metal problemi de bu sektörlerin tamamında var olan bir sorundur. Buna uygun çözümler sunuyoruz. Sunduğumuz çözümler neticesinde farklı noktalardaki problemler için de size danışılıyor. Bu şekilde üretmeye başladığımız proje bazlı çözümlerimiz de bulunuyor. Bu sayede müşterilerimiz taleplerine hızlıca cevap alabildikleri, bize her zaman ulaşabildikleri için bizi kendilerine yakın görüyorlar.

Enerji sektörüne yönelikte çözümleriniz bulunuyor? Bu çözümlerin teknik detaylarını öğrenebilir miyiz sizlerden?

Enerji sektöründe termik santrallerde yoğun bir kömür girdisi olduğu için bu kömür yandığında kazan bölgesinde ciddi miktarda atık kül oluşumları görmekteyiz. Bunları ortamdan hızlıca uzaklaştıran vakum sistemleri sunuyoruz. Bu sistemler şu anda termik santrallerde çok rağbet görüyor. Çevre sağlığı çok önemli bir husus ve şehirler büyüdüğü, genişlediği için bu tür işletmeler şehir içinde veya şehre yakın bölgelerde yer alıyor. Emisyon ve tozun yönetimi gün geçtikçe önem kazanıyor.

Üretimini yaptığımız, Vakumla temizleme sistemleri yaş ve kuru malzemeleri çekip toparlayabilen sistemlerdir. Tonlar mertebesinde ortaya çıkan kül, kömür ve bunun gibi malzemeleri kova ya da kürekle ortamdan hızla uzaklaştırılabilecek mümkün olmadığından bu sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Dökümhaneler için daha kompakt ürünler tasarladık. Çünkü santralin kullandığı vakum sistemiyle dökümhanelerin kullandığı vakum sistemi arasında boyut ve kapasite farkı bulunuyor. Şu anda bu sistemden bir tanesini Fuarda sergilemekteyiz.  

Demir Çelik İşletmelerinde, çok daha büyük yapıdaki vakum makinalarımızın birçoğunu aynı anda kullandığımız sahalar oluyor. Yünel olarak bu konuda müşterimizin ihtiyacına özel olarak çözüm sunabileceğimiz şekilde farklı boyut ve kapasitede tasarım ve üretimler gerçekleştirdik.

2018 yılı için markanız özelinde değerlendirmeniz nedir? Önümüzdeki dönem için ön görülerinizi alabilir miyim?

12 farklı grupta üretim yapıyoruz ve çok sayıda sektöre hitap ediyoruz. Krizin etkileri bu sayede daha az hissediliyor. Tek başına bir ürünün üreticisi olarak sektörde yer almadığımız ve çözüm ortağı olarak tanındığımız için farklı sektörlere hitap edebiliyoruz.

Geçtiğimiz yıl aynı bölge içerisinde yeni bir fabrika yatırımı gerçekleştirdik. Bu yeni fabrikada daha büyük kapasitede farklı makina tiplerini daha esnek bir şekilde üretebiliyoruz. Aynı zamanda üretim sürelerimizi bu yeni tesiste kısaltabildik. Daha minör çaptaki ürünlerimizin üretimini ilk fabrikamızda yapıyoruz. Yünel olarak, yeni yılda farklı teknolojik ürünler ile ürün gamımızı ve müşteri portföyümüzü daha da geliştirerek geleceğe güvenle bakma gayretindeyiz. Yerli üretici olmanın ve sürekli kendini geliştirmenin bilinci ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.