Bursa Beton A.Ş. agrega üretim kalitesini artırmak ve sürekliliğini sağlayabilmek amacıyla Kayapa Bölgesi’ndeki kalker ocağında yakın zamanda birtakım yatırımlar gerçekleştirdi. Kırma eleme sistemine, Wobbler ve By-Pass eleği ilave eden şirket, böylece kalker içerisinde bulunan ve beton agregası içerinde bulunması arzu edilmeyen killi kısımları daha iyi bir şekilde ayırma imkânı buldu, hem kapasite hem kalitede iyileştirme sağladı. Bursa Beton A.Ş. Genel Müdürü Barbaros Onulay, kaliteli agrega üretiminin önemini ve bu odak doğrultusunda yaptıkları yatırımları anlattı. 

Barbaros Bey, kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.  

Bursa Beton olarak 1986 yılından beri hazır beton sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Günlük 15 bin metreküp üretim kapasitesine sahip 17 hazır beton santralimiz ve 2 taş ocağı tesisimiz ile Güney Marmara Bölgesi’nde geniş bir hizmet ağına sahibiz.  Bursa, Kütahya, Yalova ve Bandırma’da kurulu yeni tesis teknolojisi standartlarına sahip hazır beton tesislerimiz , 26 beton pompası ve 105 transmiksere sahip araç parkımız ile, çevreci yaklaşım ve koşulsuz müşteri memnuniyeti prensibiyle müşterilerimize 24 saat kesintisiz hizmet sunabilmekteyiz. Hazır beton sektöründe Laboratuvar Yeterlilik Belgesi alan ilk şirketlerden biri olarak Ar-Ge‘miz ile ulusal ve uluslararası standartlarda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 

Ana faaliyet konumuz olan hazır beton ve agrega üretimimiz haricinde vibrabeton (kendiliğinden yerleşen beton), vipraşap (kendiliğinden yerleşen şap), çeton (çelik telli beton), kuruşap ve hafif beton gibi farklı formlarda ve farklı markalarla müşterilerimizin ihtiyaçlarına çözüm sunan bir firmayız. Ar-Ge çalışmalarımız ile inşaat sektörünün ihtiyaçlarına kalıcı çözümler sunabilmek için kaliteli, durabilitesi yüksek ürün üretmek adına sürekli kendimizi geliştirerek, inovasyon çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Hazır beton kalitesindeki en önemli unsurlardan birisi de kullanılan agrega malzemesinin kalitesidir. Agreganın üretim başlangıcından, teslimine kadar ki tüm süreçler hazır betonun kalitesini etkilemektedir. Beton agregası; önemini hiçbir zaman yitirmeyen, hazır betonun tasarımından dökümüne, hatta ilerki yaşlarına kadar etkisini ve önemini devamlı olarak sürdürebilen önemli bir bileşendir. Firmamız 2016 yılından bu yana kaliteli agregayı uygun mühendislik ilkeleri koşullarında temin edebilmek üzere Kayapa ve Yeşilçomlu ’da bulunan 2 Taş Ocağı Tesisimiz ile agrega sektöründe faaliyet göstermektedir. Bu alandaki yatırımlarımıza ileriki dönemde hazır beton üreticisi için sadece agrega tedarikçisi olarak kalmak yerine çözüm ortağı konumunda olabilme prensibiyle yön veriyoruz.  

Kaliteli agrega üretimi için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Yeni tesis, makina, hat ya da teknoloji yatırım kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Planlı üretim ve kontrol esasına dayalı kalite anlayışı ile sektörde faaliyetimizi sağlam bir temel üzerinde sürdürüyoruz. Agrega kalitesi; başlangıç üretimi ile birlikte, tesis ekipmanı, kalifiye eleman ve nakliye koşulları gibi unsurlarda yaşanabilecek problemlerden dolayı doğrudan etkilenebilmektedir. Bu sebeple üretim proseslerimizden agreganın nakliyesine kadar ki tüm zinciri garanti altına alan etkili üretim yöntemleri ile konuya daha titiz, bilgili ve bilimsel yaklaşmaya önem veriyoruz. Her iki agrega tesisimiz de Fabrika Üretim Kontrol Belgesine ‘’CE’’ Belgesine sahiptir. 

Diğer madencilik sektörlerinde olduğu gibi agrega tesislerindeki revizyon ve yatırımlar da yüksek maliyetli ve uzun vadede geri dönen yatırımlardır. Yatırım projelerinde çok titiz çalışma gerektirmektedir. Biz tüm yatırımlarımızı yılların verdiği bilgi, birikim ve tecrübemizin yanında iş ortaklarımız olan agrega tesisi üreticileriyle beraber uzun süreli fizibilite ve altyapı çalışmalarının ardından, optimum düzeyde verimliliği esas alarak planlıyoruz. Üretilen agreganın beton tesislerine ulaşımı, beton maliyetlerinde önemli bir kalem olması nedeniyle tesis lokasyonu yatırım kriterlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Bölgedeki agrega ihtiyacı ise kurulacak tesisin kapasitesini belirlemektedir.    

Bursa bölgesinde bulunan agrega ocaklarının genellikle heterojen ve kaliteli agrega üretimi için problemli bir jeolojik yapıya sahip olması, hazır beton üreticilerinin temel taleplerinden biri olan ‘’ kaliteli agrega teminini’’ giderek büyüyen bir sorun haline getirmektedir.
Bu bağlamda agrega üretim kalitemizi artırmak ve sürekliliğini sağlayabilmek amacıyla Kayapa bölgesindeki Bursa Beton ’a ait kalker ocağımız da yakın zamanda bazı yatırımlar gerçekleştirdik. 

Kırma eleme sistemimize;
        - Wobbler
        - By-Pass eleği ilave etmek suretiyle kalker içerisinde bulunan ve beton agregası içerinde bulunması arzu edilmeyen killi kısımları daha iyi bir şekilde ayırma imkânı bulabildik. Bu surette sistemimizde hem kapasite hem kalitede iyileştirme sağlayabildik.

Yakın dönemde 3. Agrega tesisimizi faaliyete almak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz.  

Tesisinizdeki üretim süreçlerini detaylıca anlatır mısınız? 

Agrega üretim tesislerinde faaliyet, ocak ve tesis olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Ocakta agrega üretimi için delme ve patlatma işleminin ardından, malzemenin yüklenmesi ve kamyonlar ile tesise nakliyesi yapılır. Yüklenen malzemenin tesis bunkerine dökülmesinden sonra tesiste kırma ve boyutlandırma işleminin yapılması tesis kısmında gerçekleşmektedir. Boyutlandırılan agregalar, beton tesislerinin ihtiyacı doğrultusunda araçlara yüklenerek beton tesislerimize gönderilmektedir. Üretmiş olduğumuz tüm agregalar, tesislerimizde bulunan kalite kontrol personelimiz tarafından sürekli kontrol edilmektedir. Beton üretimine uygun olmayan agregaların sevkine kesinlikle izin verilmemektedir.

Sıfır duruş ile kaliteli agrega üretimi yapmak adına tesisinizde ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Süreci otomatikleştirecek hangi donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Şirket politikamız olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda olduğu gibi agrega üretimimizde de ilk önceliğimiz kalitedir. Süreçte IT departmanımız tarafından tesis duruşlarımız ve kalite değerlendirmeleri düzenli olarak online raporlanmakta ve ilgili departmanımıza iletilmektedir. Kayda alınan tüm duruşlar ve kalite değerlendirmeleri, alanlarında uzman olan mühendislerimiz tarafından analiz edilerek anında müdahale sağlanabilmektedir. İş makinalarımız ve kamyonlarımız araç takip cihazları ile sürekli kontrol edilerek, araç ve personel performanslarımız değerlendirilmektedir.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Agrega üretiminde elektrik ve motorin tüketimleri en önemli maliyet kalemlerini oluşturmaktadır. Bu nedenle ocak ve tesisin ayrılmaz bir bütün olarak çalışması agrega maliyetlerinde önemli yer tutmaktadır. Tesisin, kapasitesi oranında aralıksız ve düzenli beslenmesi gerekmektedir. Bu nedenle yükleyici seçimi, kamyon kapasitesi ve sayısı, agrega tesisine göre planlamanın yapılması önem arz etmektedir. Optimum ekipman kapasitesi ve sayısı, motorin kullanım miktarını doğrudan etkiler. Tesislerimizde toplam gücü 1500 KW’a yaklaşan, birden fazla elektrik motoru kullanmaktayız. Tüm elektrik motorlarımızın enerji tüketimleri, ne kadar efektif kullanıldıkları düzenli olarak takip edilmektedir. İhtiyaçtan fazla olan elektrik motorları derhal uygun olanı ile değiştirilmektedir.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

Agrega tesislerimizde şirketimize ait 2 adet delik delme makinası, 3 adet ekskavatör, 3 adet loder, 8 adet damperli kamyon ve 2 adet sulama tankerimiz bulunmaktadır. Araçlarımız sürekli olarak lojistik birimimiz tarafından online takip edilmektedir. Tüm araçlarımızın verileri sürekli kayıt altında tutularak, her yeni ekipman yatırımı öncesi bu verilerden yararlanılmaktadır.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Değişime odaklanmak, her sektörde olduğu gibi agrega sektöründe de olmazsa olmazdır. Tüm verilerimiz hali hazırda ERP sistemine aktarılmaktadır. Online aktarılan verilerin yanında sisteme ilgili personel tarafından girişi yapılmakta olan verilerin dijitalleşmesi için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Sektörümüzde e-irsaliye sürecinin başlaması ile beraber insansız kantar tartımı yapılması ve tesise dökülen her aracın online sisteme girişi yapılarak kayda alınmasına yönelik çalışmalarımızı IT departmanımızla beraber sürdürmekteyiz.

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

Şirket merkezimiz, tüm beton ve agrega tesislerimiz ERP sistemimiz ile ortak veri tabanına online bağlanabilmektedir. Tüm beton ve agrega tesislerimizde agrega stoklarının online olarak sürekli takip edilebilmesi, lojistik süreçlerimizde detaylı çalışmamıza, planlamamıza ve kesintisiz üretim yapmamıza olanak sağlamaktadır.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Son 5 yıl içerisinde sektör gündeminde sıklıkla yer almaya başlayan bitümlü sıcak karışım asfalt yollara göre alternatif olarak sunulan beton yol uygulamalarının Şirket olarak aktif katılımcısı olmaya devam ediyoruz. Yapım kolaylığı, ekonomik ve kalıcı olmasının yanı sıra milli sermayenin yurtiçinde kalması suretiyle ülke ekonomisine katkı anlamında da fayda sunan silindirle sıkıştırılmış beton yollar çalışmamızı “betonyol” markasıyla pazara sunduk. Bursa bölgesinde ilk uygulamayı yapan İnegöl Belediyesi’ne beton yol projelerinde çözüm ortağı olduk. Yurtdışından temin edilen bir malzeme olan bitüm esaslı asfalt yerine, yerli ürün olarak ön plana çıkan çimento esaslı beton kaplamalarını önümüzdeki dönemde yollarımızda sıklıkla göreceğimizi, SSB’ye ait uygulamaların yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.

Pazar’a sunduğumuz, rögar kapağı, yağmur suyu ızgarası gibi Türkiye’de tescili bize ait olan kentsel betonarme ürünlerimizi geliştirdik.  Kentsel altyapı elemanlarını betonarme ürünler olarak tasarlayarak mevcut faydayı artırmayı hedeflediğimiz inovatif ürünlerimiz ile sektörümüzde bir ilk’e imza atarak farkındalık yaratmayı başardık. Yaşamın her anında varlığını hissettiren beton, firmamızın AR-GE çalışmaları sonunda pazara sunduğu beton esaslı kentsel altyapı elemanları ile ülkemiz inşaat sektörü açısından önemli bir kazanımdır. Piyasadaki mevcut altyapı elemanları geri dönüştürülebilir olması nedeniyle çalınma riski taşıyıp ekonomik kayıplara sebebiyet verirken gerek araç gerekse yaya trafiği olan bir bölgede çalınan malzemenin yerinin boş kalması, ortaya çıkan kazalarla birlikte yaralanmalara hatta can kayıplarına sebep olmaktadır. Dolayısıyla; çalınma riskini ortadan kaldıran, geri dönüşümsüz alternatif ürünlerin kullanılması hem ülke ekonomisi hem de kazaları önlemek açısından büyük önem taşımaktadır.