Uyarlar A.Ş. bugüne kadar birçok başarılı işe imza atmış bir marka. Bu başarısını yurt dışına da taşıyan şirket, üretim kalitesi ile öne çıkıyor. Yeni yatırımları ile üretimini arttırmaya odaklanan Uyarlar A.Ş.’nin çalışmalarını ve hedeflerini, başarısı ile ismini duyuran Yönetim Kurulu Üyesi Lami Uyar ile konuştuk. 

Genç ve başarılı bir iş adamısınız. Başarı hikayenizi öğrenebilir miyiz?

1982 yılında İstanbul’da doğdum, evliyim ve bir kızım var. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 2005 yılında mezun oldum. Aile şirketimiz olan Uyarlar A.Ş.’de demir-çelik sektöründe birçok sektöre üretim yapıyorum. En büyük destekçilerim eşim ve bana inanılmaz pozitif etki yapan, mutluluk veren kızım Tanem. İş stresini onlarla zaman geçirerek atıyorum. Başarı kolay yakalanmıyor. Başarıya giden yol uzundur. Yolda birçok engel ve olumsuzluklarla karşılaşabiliyorsunuz. Önemli olan bu engel ve olumsuzlukları önceden hesaba katıp çözümüzün hazır olmasıdır. Bir işi yaparken her zaman bir adım ilerisini düşünür, çözümü hazır tutarım. Hayatta ne istediğinizi bilirseniz, hedefinizi ortaya koyar ve o yolda yürümeye başlarsınız. Bu da sizin enerjik, cesaretli, kendinize güvenir olmanızı ve hedefinize başarılı adımlarla odaklanmanızı ve başarılı olmanızı sağlar.

1964 yılından bu yana faaliyet gösteren Uyarlar A.Ş.'nin geçmişten bugüne geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz? Yıllık üretim kapasiteniz ne kadar? Özellikle haddehane ve soğuk üretim bölümünüz hakkında bilgi verir misiniz?

1964 yılında kurulan Uyarlar A.Ş. 100 bin tonluk sıcak ve soğuk çekme kapasitesi ile 60 bin metrekarelik bir alanda faaliyet göstermektedir. Grubumuz, 40 bin tonluk ortalama stoku ile otomotiv, makina imalatı, inşaat, ziraat, gaz ve petrol sanayi gibi birçok farklı sektöre hitap ediyor. Zengin çeşit, uygun fiyat ve yüksek kalite prensipleri ile şirketimiz en üst düzeyde müşteri memnuniyetini hedeflemektedir. Bünyemizde bulunan sıcak haddehane tesislerimizde yuvarlak, kare, lama ve altı köşe üretimi yapılmaktadır. Ayrıca bünyemizde bulunan çubuktan çubuğa ve kangaldan çubuğa soğuk çekme, kabuk soyma ve taşlama makineleri ile istenilen hassas tolerans değerlerini sağlayabiliyoruz. Sunduğumuz geniş ölçü çeşitliliğinin yanında kalite çeşitliliğine de önem veren firmamızda yapı çelikleri, karbon çelikleri, ıslah çelikleri, sementasyon çelikleri, takım çelikleri, otomat ve paslanmaz çelikleri mevcuttur. Uyarlar A.Ş. olarak zengin kalite ve ölçü çeşitliliğini uygun fiyatla müşterilerimize sunmayı vizyon olarak benimsemiş bulunuyoruz. Bu vizyon doğrultusunda kaliteli hammaddenin uygun fiyatla temininden, üretim verimliliğinin arttırılmasına kadar her türlü çalışma yapılmaktadır.

Uyarlar A.Ş. olarak verimlilik planlarınız var mı? Kalite politikanızdan bahseder, detaylarını anlatır mısınız? 

Uygulanabilir şartları yerine getirmek,  kalite yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesini sağlamak, zengin çeşit, uygun fiyat, yüksek kalite prensipleri ile müşterilerimizi memnun kılmak ve müşteri odaklı çalışmak, kalite sistemi bilincinin tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımız tarafından benimsenmesi, sürekli geliştirilmesi amacıyla gerekli bilgilerin ve eğitimlerin verilmesini sağlamak,    çalışanlarımızın sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli tedbirleri alıp; onların verimli ve huzurlu bir şekilde çalışmasına olanak tanımak, yeşil ve temiz bir çevre için gerekli tedbirleri almak ve düzenlemeleri yapmak başlıca kalite politikamızdır. 

Dış pazarda güçlü bir markasınız, bu çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Dünya markası olma vizyonu ile hareket eden şirketimiz yeni uluslararası pazarlar bulup, ihracattaki payını arttırmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda müşteri odaklı bir yaklaşım benimsiyoruz. Uluslararası standartlara uygun çelik üretimi yapıyoruz. Üretimimizin yüzde 30’unu ihraç ediyoruz. İhracat yaptığımız ilk on ülke sırasıyla İspanya, Bulgaristan, Suriye, İngiltere, Romanya, Yunanistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Ukrayna. Ayrıca Bulgaristan’da ofisimiz bulunuyor. Uluslararası fuarlara katılıyoruz. Öte yandan firmamızın İstanbul Ambarlı Limanı’na çok yakın olması nedeniyle denizyolu ile yapılan taşımacılıkta kısa termin süresi verebiliyoruz. Sunduğu geniş ölçü çeşitliliğinin yanı sıra kalite çeşitliliğine de önem veren firmamızın yapı çelikleri, karbon çelikleri, ıslah çelikleri, sementasyon çelikleri, takım çelikleri, otomat ve paslanmaz çelikleri mevcuttur.

Yeni yatırım ya da verimlilik planlarınız var mı ya da yakın zamanda oldu mu, detaylarını anlatır mısınız? Hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Yeni yatırım planlarımız var, özellikle yurt dışına açılmayı düşünüyor ve istiyoruz. Yurt dışında bazı ülkelerde üretim tesisleri kurmayı planlıyoruz. Türkiye ayağında da birkaç yere depo açmayı, böylelikle daha çok kişiye iş istihdamı sağlamayı hedefliyoruz. Özellikle yurt dışına daha çok satış yapıp ülkemize daha çok döviz girdisi sağlamak istiyoruz. Ayrıca soğuk çekme üretimimizi arttırmak adına makine yatırım planlarımız var. Tayvan’dan kangal makinesi siparişi verdik. Üretimde soğuk çekmede kullanacağımız bu makine 6- 36 arasında ve günlük kapasitesi 20 ton. Yaklaşık bir ay içerisinde sipariş ettiğimiz bu makine gelecek.  

Birçok sosyal yardım projelerinde yer alıyoruz. Bu çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? 

Kimsesiz çocuklar, engelsiz yaşam, huzur evleri gibi farklı kurumlara üyeliğim bulunuyor. Burada yaşayan çocuklar ve yaşlılarla zaman geçirmek, onların ihtiyaçlarını karşılamak beni çok ama mutlu ediyor. Kimsesizlerin kimi olmaya çalışıyorum. Herkesi de bu gibi çalışmalarda gönüllü olmayı davet ediyor, onlara bir nebze yardımcı olmalarını istiyor ve diliyorum.