Akıllı fabrikaların, üretim ve yönetim katmanı arasındaki iletişim boşluğunu kapatmak üzere hareket ettiğini vurgulayan Qualist Genel Müdürü Gökay Turanlıoğlu;"Qualist Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm çözümlerimiz ile sahadan veriyi topluyor, merkezde analiz ve raporlama ile farkındalığa dönüştürüyor ve QualistGo Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) çözümü ile sahaya taşıyoruz. Böylece verinin lisanı olma misyonumuzu gerçekleştiriyoruz" dedi. 

Qualist'in Genel Müdürü Gökay Turanlıoğlu; müşterilerine, farkındalığı artırarak pilot uygulamalar ile başlamalarını, kurumun bu kültürü edindikçe ve çalışma metodolojisine alıştıkça sonraki aşamada bunu tüm fabrikaya yaymanın daha doğru bir yaklaşım olacağını tavsiye ettiklerini söyledi. Gökay Turanlıoğlu sorularımızı şöyle yanıtladı.

Sizi tanımak istiyoruz öncelikle Gökay Bey? Qualist ile yollarınız nasıl kesişti? Qualist'in Endüstri 4.0 vizyonunu öğrenebilir miyiz?

Öncelikle bugüne kadar görev aldığım şirketlerin içerisinde hep değer yaratmak ve değerin nerede olduğunu araştırmak üzerine çalışmalarda bulundum.
Kariyerime ilk olarak New York Borsası’nda başladım. Orada şirkete dışarıdan bakıp trendleri takip ediyordum ancak içerideki rekabet de çok hoşuma gidiyordu. Şirketlerin evlenmesi ile nasıl daha büyük değerler yaratabileceklerini, 1+1’in nasıl 3 olacağını keşfetmeye odaklandım. 

Sonrasında, Esas Holding’de görev aldığım dönemlerde ise pek çok sektörde ve alanda oldukça değerli iş deneyimleri kazandım. Farklı sektörlerde tecrübe kazanmanın farklı bakış açılarını bir araya getirerek yeni çözümler bulmak konusunda yardımcı olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Havacılıkta gördüğünüz bir uygulama acaba kuruyemiş sektöründe işe yarar mı? gibi sorular ile sektörlere de farklı bakış açıları getirme fırsatı yakalıyorsunuz. 

Soyak ile yollarımızın kesişmesi ise Cem Tüfekçi Bey ile güzel bir sosyal ortamda tanışmam ile başladı. Qualist’in kurucu ve CEO’su Cem Tüfekçi ile, Büyük Veri, Artırılmış Gerçeklik, Endüstri 4.0 ve Endüstriyel IoT yani nesneler arası ilişkileri sağlayan dünyaya odaklandık. Bu noktada da işlerimizin bir sonraki evresi ne olabilir şeklinde bakmaya çalıştık. Bunların içerisinde Qualist güzel bir fırsat oldu. Cem Bey, "Sanayinin öncü kurumlarından biri olarak sektörün ihtiyaçlarından, teknolojinin değişimi ve gelişiminden neden faydalanmıyorum?" sorusu ile yola çıkmış. Aslında Qualist Technology’nin hikayesi bir yerde teknoloji geliştirip yola çıkmaktansa, ihtiyaçlardan ve sahadaki gerçek problem noktalarından doğmuş. Kendimizi böyle konumlandırıyoruz. 

Dijital dönüşüm süreçlerinden Endüstri 4.0'a giden yolda çalışmalara nereden başlanmalı?  Nasıl devam edilmeli? Ne tür yatırımlar yapılmalı? 

Dijital dönüşüm çalışmalarını bir şirket kültürü haline getirmek için, bilinçli adımlar atıp buna ekipleri de dahil edip, sahada çalışan kişilerin farkındalığını artırarak ilerlemekte ciddi fayda görüyorum. Sürecin birinci aşaması otomasyon. Üretimin olduğu kurumlarda üretim proseslerine göre hangi aşamalarda hangi verilerin toplanabileceğini, hangi sensör altyapılarının olması gerektiğini, nasıl fayda yaratılabileceğini iyi planlamak gerekiyor. Otomasyon demek, "sahadan veriyi alabilirsin" demektir. 

Bir sonraki aşama ise, sahada oluşan verilerin toplanması, bir sistemde entegre edilerek analizlerin tamamlanması ve işletmelere gerekli raporların sağlanması. Bu aşamada bizler dijital dönüşüm yazılım ve çözümlerimiz ile işletmelerin iş ortağı olarak dönüşüm projelerinde değer yaratmalarına yardımcı oluyoruz., İşletmelerin bugünkü teknolojiye uygun, mobil dünyayı da gözeterek, artırılmış gerçeklik gibi unsurların bugün olmasa bile yarın hayatımıza gireceğini düşünerek ileriye bakan yatırımlar yapması gerekmektedir. İdealinde de Türk mühendisliği ile yazılmış bir çözüm yakalayabilirseniz çok daha güzel olur.