Türkiye çelik ürünleri üretim, tüketim, ihracat ve ithalat istatistiklerini yayımlayan SteelData tarafından açıklanan veriler doğrultusunda, Türkiye 2019 yılında dünyada kişi başına çelik tüketiminde 22. sırada yer aldı.

Dünyanın en fazla kişi başına çelik tüketen ülkeleri listesinde 2018 yılında 20. sırada bulunan Türkiye'nin 2019'da kişi başına çelik tüketimi 373 kg'dan yüzde 16 oranında bir düşüşle 312 kg seviyesine geriledi.

G. KORE BİRİNCİ SIRADA 

Geçtiğimiz yıl dünyada en fazla çelik tüketen ülke G. Kore olurken, ülkede 1.039 kg'lık çelik tüketimi gerçekleşti. 

Dünya Çelik Birliği'nin verilerine göre, G. Kore'yi, inşaat ağırlıklı ve kişi başına 777 kg olan çelik tüketimi ile Birleşik Arap Emirlikleri, 741 kg kişi başına çelik tüketimi ile Tayvan takip etti.

Listede dikkat çeken bir noktada yer alan Doğu Afrika ülkesi Cibuti, 2019 yılında 676 kg'lık tüketimi ile dünyanın en büyük dördüncü kişi başına çelik tüketen ülkesi oldu.

ÇİN, EN BÜYÜK ÇELİK ÜRETİCİSİ VE TÜKETİCİSİ

Dünya çelik üretimi ve tüketiminin yüzde 55'inden fazlasını gerçekleştiren, bu açıdan da açık ara dünyanın en büyük çelik üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin ise, 633 kg'lık kişi başına çelik tüketimi ile dünya sıralamasında 6. sırada yer aldı.

Ülkenin kişi başına çelik tüketiminin yüksek oluşunda, makina, otomobil, ulaşım araçları, elektrikli ekipmanlar gibi yüksek miktarda endüstriyel ürün ihracatı yapmasının, demir çelik içeren ürünler de önemli bir faktör olduğu ifade edildi.