Dünya Çelik Birliği (worldsteel)'nin açıkladığı veriler doğrultusunda, 2020 yılının ilk 9 aylık döneminde Türkiye, Almanya'yı geride bırakarak dünyanın 7., Avrupa'nın ise en büyük üreticisi olmayı başardı. 

Verilere göre Ocak-Eylül döneminde, dünya ham çelik üretimi yüzde 3,2 oranında düşüşle 1,39 milyar tondan, 1,35 milyar tona geriledi.

En büyük 20 üreticiden 15'inin üretimi düşerken, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 5 ülkenin üretimi ise artış gösterdi. 

ÜRETİMDE YÜZDE 18'LİK ARTIŞ 

Türkiye, eylül ayındaki yüzde 18 üretim artışı ile Ocak-Eylül döneminde Almanya'nın önüne geçerek, dünyanın 7. en büyük, 'Avrupa'nın en büyük' çelik üreticisi olurken, Kanada, İspanya, ABD, Japonya, Fransa, İtalya, Polonya, Hindistan ve Almanya'da çift haneli düşüşler gözlendi.

62 ÜLKEDEN 52'SİNİN ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Dünya Çelik Birliği tarafından üretimi raporlanan 62 ülke içerisinde, 2020'nin Ocak-Eylül döneminde 52 ülkenin üretimi düşüş gösterdi. Söz konusu düşüşte içinde bulunduğumuz pandeminin önemli etkisinin olduğu belirtildi.

Buna karşın yalnızca 10 ülkenin üretimi artış gösterirken,  Türkiye de, yüzde 2,6'lık üretim artışı ile üretimini arttırabilen ülkeler arasındaki yerini aldı. 

Dünya çelik üretiminin yüzde 58'ini gerçekleştiren Çin'in üretimini yüzde 4,5 oranında (33.5 mmt) artırması, dünya çelik üretimindeki daralmayı sınırlandırdı.

Toplam dünya çelik üretiminin yüzde 3,2 oranında düşüş gösterdiği Ocak-Eylül döneminde, Çin hariç tutulduğunda dünya üretimindeki daralma yüzde 12,2'ye ulaştı.